Antena Meniu Search
x

Putin anunță că rușii au trecut pe front la apărare activă și și-au îmbunătățit pozițiile inclusiv la Avdiivka. ISW: Nu au mai înaintat de săptămâna trecută

Război în Ucraina. Vladimir Putin a vorbit duminică de o îmbunătăţire a poziţiilor Rusiei în Ucraina, inclusiv la Avdiivka, un centru industrial important, care a fost ţinta unui asalt de amploare al armatei ruse, portrivit AFP.

de Redactia Observator

la 16.10.2023, 15:24

Putin anunță că rușii au trecut pe front la apărare activă și și-au îmbunătățit pozițiile inclusiv la Avdiivka. ISW: Nu au mai înaintat de săptămâna trecută
Putin anunță că rușii au trecut pe front la apărare activă și și-au îmbunătățit pozițiile inclusiv la Avdiivka. ISW: Nu au mai înaintat de săptămâna trecută - Profimedia Images

”Trupele noastre îşi îmbunătăţesc poziţia în aproape tot acest spaţiu destul de vast”, a declarat liderul de la Kremlin într-un interviu acordat unei televiziuni ruse. ”Asta priveşte zonele Kupiansk, Zaporojie şi Avdiivka”, a subliniat Putin.

Primarul din Avdiivka, Vitali Barabaş, anunţa sâmbătă că situaţia era ”foarte tensionată” şi că ruşii încearcă ”să încercuiască oraşul” cu ”tot mai multe trupe”. Săptămâna trecută, preşedintele Volodimir Zelenski dădea asigurări joi că armata ucraineană ”rezistă” şi va rezista asaltului Moscovei.

Declarațiile președintelui rus despre situația din Avdiivka vin după ce, la începutul lunii octombrie, orașul a fost ţinta unor noi bombardamente "masive" ale forţelor ruse, care "încearcă să încercuiască" localitatea. 

Acest oraş industrial construit în jurul unei uzine siderurgice se află la 13 km de Doneţk, capitala regiunii omonime, controlată de Rusia, a cărei anexare a fost revendicată de preşedintele rus Vladimir Putin în urmă cu un an.

Pe acelaşi subiect

El se află pe linia frontului din 2014, când au început ostilităţile între armata ucraineană şi separatiştii conduşi şi înarmaţi de Moscova, după anexarea peninsulei Crimeea. De la începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, ruşii au încercat în mod regulat ofensive pentru a cuceri definitiv Avdiivka.

Ruşii au suferit pierderi uriaşe la Avdiivka: 2.000 de soldaţi, 40 de tancuri și 100 de transportoare blindate în 96 de ore de luptă după ce au încercat fără succes să încercuiască forţele ucrainene, săptămâna trecută. Unele conturi de Telegram susţin că ruşii au cucerit o haldă a unei mine de cărbune, aflată pe o înălţime de unde ar putea întrerupe aprovizionarea trupelor ucrainene din oraş, dar informaţia a fost respinsă de ucraineni.

Surse ucrainene, atât oficiale, cât și neoficiale, au respins afirmațiile ruşilor despre câștiguri minore sau temporare de teren la Avdiivka. Soldații Brigăzii 129 de Apărare Teritorială, unitatea ucraineană responsabilă cu apărarea haldei de la mina de cărbune Avdiivka și a uzinei de cocs de lângă, au declarat azi că se află încă pe poziții iar imaginile dovedesc asta.

ISW îl contrazice pe Putin

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au analizat discursul lui Vladimir Putin și au explicat faptul că numirea operațiunilor ofensive rusești de lângă Avdiivka drept o „apărare activă”, în loc de „operațiuni de luptă activă”, așa cum a susținut ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzya pe 13 octombrie, poate fi, de fapt, o încercare de a tempera așteptările privind progresele semnificative ale Rusiei pe front.

Operațiunile rusești, inclusiv artileria intensivă și atacurile aeriene sunt probabil destinate să degradeze forțele ucrainene din jurul Avdiivka. Este puțin probabil ca forțele ruse să facă progrese semnificative în zonă, iar potențialele progrese la scară mai largă ar necesita probabil un angajament semnificativ și prelungit al militarilor.

Spațiul informațional rusesc, în general, exagerează succesele privind situația din Avdiivka. Inițial, bloggeri ruși au transmis informații care nu pot fi verificate cu privire la avansul de peste 10 kilometri al armatei Kremlinului. Însă, au existat și voci care au recunoscut dificultățile în avansarea Rusiei în apropiere de centrul industrial și au remarcat că forțele ruse și-au redus ritmul operațiunilor ofensive în jurul așezării. Mulți bloggeri ruși continuă, de asemenea, să se autocenzureze prin limitarea rapoartelor despre acțiunile tactice și problemele rusești specifice sectoarelor individuale din prima linie. 

Operațiunile rusești care vizează încercuirea Avdiivka au continuat pe 15 octombrie, dar nu s-a înregistrat niciun câștig semnificativ. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins peste 15 atacuri rusești în apropiere de Avdiivka, precum și în nord-vest și sud-vest de așezare. ISW transmite că nu a observat încă dovezi ale progreselor rusești în zonă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Putin anunță că rușii au trecut pe front la apărare activă și și-au îmbunătățit pozițiile inclusiv la Avdiivka. ISW: Nu au mai înaintat de săptămâna trecută