Antena Meniu Search
x

În timp ce lumea e atentă la Israel, Rusia a lansat un atac masiv în est şi a spart apărarea ucraineană lângă Avdiivka, anunţă ruşii

Război în Ucraina. În timp ce atenţia lumii se îndreaptă spre războiul Israel - Hamas, ruşii au lansat un atac masiv pe frontul de est, pentru a încercui oraşul Avdiivka. Surse ucrainene confirmă lupte grele la nord de oraş şi că rușii vor să izoleze Avdiivka, sprijiniți de artilerie și bombardamente ale forţelor aeriene. 

de Redactia Observator

la 10.10.2023, 17:43

În timp ce lumea e atentă la Israel, Rusia a lansat un atac masiv în est şi a spart apărarea ucraineană lângă Avdiivka, anunţă ruşii
În timp ce lumea e atentă la Israel, Rusia a lansat un atac masiv în est şi a spart apărarea ucraineană lângă Avdiivka, anunţă ruşii - Twitter

Trupele ruse au lansat marţi dimineaţă un atac masiv asupra oraşului Avdiivka, din regiunea Doneţk, pe care se chinuie să-l cucerească din 2014, transmit atât surse ruse cât şi ucrainene. Numărul de obuze trase de ruşi într-o singură zi a fost cu adevărat unic. Au fost folosite atât artileria, cât și bombe FAB-1500 (1.500 kg) susţine Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării.

Forțele ruse încearcă să încercuiască Avdiivka folosind toate mijloacele, relatează şi Kyiv Post. Cel puțin zece bombe FAB de 250 şi 500 kg au fost aruncate de avioanele rusești asupra pozițiilor ucrainene din jurul orașului Avdiivka în dimineața zilei de marți, 10 octombrie, potrivit publicaţiei ucrainene care citează surse de pe teren. "De peste un an, există pericolul ca Avdiivka să fie ocupată, dar acum situația s-a înrăutățit rapid", a declarat Vitali Barabaş, șeful administrației din oraș, potrivit AFP.

Potrivit unor surse locale, comandanții ruși au lansat contraatacuri cu două brigăzi de infanterie împotriva fortificațiilor unde forțele ucrainene rezistă din 2015. Surse din armata ucraineană au confirmat că atacurile de marți au fost însoțite nu doar de artilerie convențională, ci și de ceva nou: multiple lansări de bombe ghidate care au sprijinit atacul rusesc la sol și care au vizat tranșeele, buncărele și cartierele generale ucrainene.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Surse pro-ruse: Trupele ruse au lansat o ofensivă şi au spart apărarea ucraineană lângă Avdiivka

Contul rusesc de Telegram Rybar, bine conectat la informaţiile de pe front, susţine că ruşii au reuşit să penetreze liniile de apărare ale ucrainenilor lângă Avdiivka iar o ofensivă este în derulare. 

Potrivit informațiilor publicate de Rybar, Forțele Ruse au ocupat o porțiune a drumului E50 la sud de zona fortificată. Parașutiștii ruși au lansat un atac dinspre Krasnohorivka în direcția căii ferate şi s-au îndreptat spre satul Berdychi. Informaţiile nu sunt clare încă. Este posibil ca soldaţii ruşi să fi spart apărarea în apropierea liniei de cale ferată și, ocolind Pokrovsk, să fi ajuns la Berdychi. Ucrainenii au probleme cu comunicarea între unități iar atacul a fost o surpriză pentru ei.

Cu toate acestea, în viitorul apropiat, pot transfera întăriri pentru a stabiliza frontul, deci este important să consolidăm succesul obținut. După Berdychi, cel mai logic pas ar fi ca forțele ruse să elimine forţele ucrainene de pe dealurile din împrejurimi care au vedere asupra liniei Orlivka-Lastochkyne. Asta împreună cu o deplasare simultană dinspre sud (Opytne - Vodyane), va crea mari probleme inamicului de la Avdiivka, a mai transmis Rybar. 

De altfel la Vodyane, ucrainenii au filmat o coloană cu nouă blindate ruseşti, pusă în mişcare. Un tanc al ruşilor a căzut de pe un pod improvizat.

De ce este important oraşul Avdiivka

Avdiivka se află în regiunea Doneţk, dar nu a fost niciodată controlat pe deplin de ruşi. Înainte de război, orașul avea o populație de peste 30.000 de oameni. În primăvara lui 2014, separatiștii pro-ruși au capturat mai multe orașe din regiunea Donețk, inclusiv Avdiivka, dar câteva luni mai târziu, forțele ucrainene au recâştigat controlul asupra oraşului care de atunci a devenit o localitate de primă linie, bombardată frecvent şi unul dintre punctele fierbinți ale războiului ruso-ucrainean.

După invadarea Ucrainei în 2022, forțele ruse au lansat un bombardament masiv asupra Avdiivka, în special asupra fabricii de cocs din oraș. O mare parte din populația civilă a fugit din cauza luptelor. În prezent a rămas mai puţin de 10% din populație. Localitatea a fost aproape complet distrusă, dar a rămas sub control ucrainean. Trupele ruse au mai încercat să încercuiască orașul o dată în martie în timp ce luptau să captureze oraşul Bahmut.

Cucerirea Avdiivka i-ar aduce pe ruşi cu un pas mai aproape de graniţa administrativă vestică a regiunii ucrainene Doneţk, care include şi oraşul cu acelaşi nume. Deşi Rusia pretinde că a anexat toată regiunea, deţine controlul doar asupra a 55% din Doneţk. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » În timp ce lumea e atentă la Israel, Rusia a lansat un atac masiv în est şi a spart apărarea ucraineană lângă Avdiivka, anunţă ruşii