Antena LIVE

Ucraina a primit arme nou-nouţe, cu rază lungă, 150 km, pentru a lovi Crimeea. Nu există nici măcar în arsenalul armatei SUA

Război în Ucraina. Pentagonul va furniza Armatei Ucrainene un proiectil cu rază lungă de acțiune (până la 150 km), cu lansare de la sol. Livrările au fost autorizate anul trecut, însă până acum arma a fost în teste, potrivit Politico. 

De la 31.01.2024, 11:20
Ucraina a primit un proiectil cu rază lungă, 150 km, pentru a lovi Crimeea. Armele nu există nici măcar în arsenalul armatei americane Profimedia

După ce au fost testate cu succes în SUA, Ucraina va primi în curând primul lot mare de rachete cu rază mai lungă de acţiune fabricate în premieră de Boeing, GLSDB, o armă ce promite să extindă raza de acţiune a armatei ucrainene până în adâncimea teritoriului controlat de Rusia, potrivit unor surse familiare cu acest subiect, relatează Politico şi Reuters, citate de news.ro.

Nu există nici măcar în arsenalul armatei americane

Potrivit Politico, primele astfel rachete ar putea ajunge "pe câmpul de luptă" chiar de miercuri. Aceste arme nou-nouţe, bombe de precizie cu rază mai lungă de acţiune, nu există nici măcar în arsenalul armatei americane.

Noua bombă, care se poate deplasa aproximativ 150 de kilometri, este de aşteptat să fie "o capacitate semnificativă pentru Ucraina", a declarat pentru Politico un oficial american. "Le oferă o capacitate pe care nu au avut-o de a lovi mai adânc, completând arsenalul lor de foc cu rază lungă de acţiune", a spus oficialul american. "Este doar o săgeată în plus în tolbă, care le va permite să facă mai mult", a completat el.

Pe acelaşi subiect

Ce sunt GLSDB

Ucraina are nevoie de bombele cu diametru mic lansate de la sol (GLSDB) ale Boeing pentru a suplimenta numărul limitat de rachete tactice ATACMS trimise de SUA, care au o o rază de acţiune similară. GLSDB reprezintă o rachetă alternativă la rachetele ATACMS, pe care administraţia Biden le-a furnizat până acum doar în număr mic şi pe care Ucraina le-a epuizat deja.

Bomba GLSDB de la Boeing va permite armatei ucrainene să lovească ţinte la o distanţă de două ori mai mare decât cea la care pot ajunge rachetele pe care le lansează în prezent cu sistemul de rachete de mare mobilitate HIMARS furnizat de SUA. Asta ar putea forţa Rusia să-şi mute arsenalul şi forţele mai departe de liniile de front.

Testele cu nou fabricatele rachete GLSDB au avut loc la 16 ianuarie la poligonul de testare de la baza militară aeriană Eglin din Florida, au declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu testele şi alte două persoane informate. Sase rachete au fost lansate în cadrul testului, care a avut loc deasupra Golfului Mexic, astfel că începerea expedierilor către Ucraina a putut începe. Planul era ca lansatoarele şi zeci de focoase să fie trimise în Ucraina pe cale aeriană, au declarat sursele Reuters. Momentul livrării şi desfăşurarea finală a acestora a fost păstrat secret, pentru a fi un element-surpriză. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze.

Nu sunt puternice, dar sunt mult mai ieftine

Noile bombe, deşi nu sunt la fel de puternice, sunt mult mai ieftine, mai mici şi mai uşor de desfăşurat decât ATACMS, ceea ce le face potrivite pentru ceea ce speră să realizeze Ucraina: întreruperea operaţiunilor ruseşti şi crearea unui avantaj tactic.

Atunci când Boeing a prezentat arma comandanţilor, anul trecut, aceştia au prezentat o "opţiune de livrare accelerată" de nouă luni, ceea ce presupune scutirea contractorului de o analiză aprofundată care să asigure Pentagonul că obţine cea mai bună ofertă posibilă, menţionează Reuters. Pentagonul a declarat public că finanţarea a fost aprobată în februarie 2023, iar un contract pentru începerea producţiei a fost semnat în luna următoare, au declarat pentru Reuters oficiali americani.

Deoarece GLSDB a fost deja plătită, arma poate evita recenta dispută de finanţare din Congres pe tema continuării livrării de ajutor militar către Ucraina.

Ucrainenii vor putea lovi Crimeea

Arma, dezvoltată în comun de Boeing şi Saab, este alcătuită dintr-o bombă de 113 kilograme ghidată cu precizie, legată de un motor de rachetă şi care poate fi lansată de diferite lansatoare de la sol. Armata americană dispune de o versiune similară a bombei care este lansată din aer, dar o versiune lansată de la sol nu există încă în inventarul american, menţionează Politico.

Astfel, noua bombă se va alătura altor arme cu rază mai lungă de acţiune oferite Ucrainei în ultimul an, care au permis trupelor sale să lovească locaţii logistice şi navale ruseşti din Crimeea. Deşi noile bombe nu au raza de acţiune a rachetelor britanice Storm Shadow sau a Sistemului de rachete tactice al armatei americane (ATACMS), ele sosesc în condiţiile în care stocurile de artilerie şi muniţii ale Ucrainei sunt pe sfârşite.

Ucraina va fi prima ţară care va folosi bomba în luptă, ceea ce o va transforma într-un test esenţial pentru alte ţări care au achiziţionat muniţie cu rază lungă de acţiune după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, scrie Politico.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina racheta
Întrebarea zilei
Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă....
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în...
Fanatik.ro
Publicat 16.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții....
Useit
Publicat 16.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024