Antena Meniu Search
x

Ucraina acuză Rusia că nu vrea să predea trupurile soldaţilor ucraineni morţi după prăbuşirea avionului Il-76

Război în Ucraina. Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a admis din nou marţi posibilitatea ca Rusia să-i fi utilizat drept scuturi umane pe cei 65 de prizonieri de război ucraineni care, potrivit versiunii Kremlinului, şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii avionului rusesc Il-76 la bordul căruia călătoreau în vederea unui schimb, şi a declarat că Moscova nu şi-a manifestat "disponibilitatea" de a preda părţii ucrainene trupurile neînsufleţite acestora, potrivit EFE şi Unian, citate de Agerpres.

de Redactia Observator

la 30.01.2024, 17:25

Ucraina acuză Rusia că nu vrea să predea trupurile soldaţilor ucraineni morţi după prăbuşirea avionului Il-76
- Captura Telegram

"În acest moment, nu există nicio dorinţă (din partea Moscovei) de a preda trupurile neîsufleţite", a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, care a subliniat, de asemenea, că la ora actuală Kievul nu are mai multe dovezi decât declaraţiile oficiale ruse că prizonierii de război care urmau să fie predaţi la schimb în 24 ianuarie, când s-a întâmplat tragedia, se aflau la bordul avionului prăbuşit.

Un avion de transport militar rusesc de tip Iliuşin Il-76 s-a prăbuşit la 24 ianuarie

Iusov a declarat că, potrivit versiunii ruse, avionul a fost încărcat la "o treime" din capacitatea sa. GUR consideră că este posibil ca avionul de transport militar doborât să fi fost încărcat doar cu arme, pentru că acest avion este destinat acestui tip de transport, a adăugat el.

O altă ipoteză căreia GUR îi acordă credibilitate este cea potrivit căreia Il-76 transporta simultan "muniţie şi oameni" şi că Rusia s-a folosit de prizonierii de război ucraineni ca de nişte "scuturi umane", potrivit aceluiaşi oficial. "Trebuie investigat cu atenţie", a spus Iusov într-o intevenţie la postul de televiziune local Suspilne.

Un avion de transport militar rusesc de tip Iliuşin Il-76 s-a prăbuşit la 24 ianuarie în regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Conform explicaţiei oficiale a Kremlinului, care până în prezent nu a fost susţinută de dovezi, avionul transporta 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie daţi la schimb în acea zi pentru prizonieri ruşi deţinuţi de Kiev, şi a fost doborât de rachete ucrainene lansate de peste graniţă.

Autorităţile ucrainene nu au negat doborârea avionului şi au recunoscut că un schimb de prizonieri era planificat în aceeaşi zi, notează EFE. Kievul a subliniat, de asemenea, că avioanele militare care survolează zonele din apropierea frontierei sunt o ţintă legitimă şi a reproşat Rusiei că nu a comunicat că prizonierii urmau să fie transferaţi la locul de schimb pe această cale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Ucraina acuză Rusia că nu vrea să predea trupurile soldaţilor ucraineni morţi după prăbuşirea avionului Il-76