Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina anunţă că va lansa contraofensivă de primăvară în sud, pe direcţia Melitopol şi ar putea lovi baze și depozite militare, aflate adânc în Rusia

Război în Ucraina, ziua 369. Ucraina va lansa o contraofensivă majoră de primăvară imediat ce sosește echipamentul militar occidental şi ar putea lovi aerodromuri și depozite miitare din Rusia, anunţă generalul Vadym Skibitsky. Cea mai probabilă direcție a contraofensivei este în sud către Melitopol și Crimeea. Scopul strategic al contraofensivei este tăierea coridorului terestru dintre Crimeea și Federația Rusă. Cucerirea oraşului Melitopol ar putea duce la prăbușirea întregului front sudic al ruşilor. 

De la 27.02.2023, 15:54
WhatsApp
Contraofensiva Ucrainei Telegram / NYT

Ucraina intenționează să lanseze o contraofensivă majoră în primăvară, care ar putea include lovituri pe aerodromuri și depozite de rachete și sisteme de artilerie din interiorul Rusiei, a declarat un oficial de top al serviciilor de informații militare într-un interviu publicat pe 26 februarie.  

"Este unul dintre obiectivele noastre militare strategice să încercăm să străpungem frontul rus din sud, între Crimeea (ocupată) și Rusia", a declarat pentru ziarul german Berliner Morgenpost generalul Vadym Skibitsky, șef adjunct al servciului ucrainean de informații militare. "Este posibil să distrugem și depozite de arme sau echipamente militare de pe teritoriul Rusiei, de exemplu în jurul orașului Belgorod", a spus Skibitsky.  "Atacurile asupra Ucrainei încep de acolo. Această regiune reprezintă o amenințare, de exemplu, pentru Harkov", a spus el.

Ucraina ar putea lovi aerodromuri și depozite din Rusia

Contraofensiva de primăvară are ca scop "eliberarea întregii țări, inclusiv Crimeea" și împingerea a aproximativ 370.000 de soldați ruși care luptă în toată Ucraina, potrivit lui Skibitsky. Momentul exact depinde de o serie de factori, inclusiv de furnizarea de arme occidentale, a mai spus acesta. "Ne vom opri doar când vom restabili granițele anului 1991", a subliniat Skibitsky.

Pe acelaşi subiect

Declarația acestuia despre o contraofensiva de primăvară a venit după ce oficiali de rang înalt din Apărare au spus că Ucraina se pregătește de un impuls major pentru a schimba dinamica războiului, relatează Kyiv Independent.  În prezent, Rusia forțează pe frontul de est, în timp ce grupează forțe care încearcă să captureze orașul Bahmut din Donețk, după luni de asediu intens.

Raza de atac a Ucrainei a crescut

Ucraina a confirmat recent că raza unde poate lovi cu rachete a crescut. După ce săptămâna trecută au fost raportate o serie de explozii în sud-est, în orașul Mariupol, ocupat de ruși, armata Kievului a declarat că zona "nu mai este complet inaccesabilă" pentru forțele ucrainene. Atacurile cu drone care au vizat baza aeriană Engels din vestul Rusiei în luna decembrie şi care păreau a fi atacuri strategice pentru a submina capacitățile militare ale Rusiei, au semnalat disponibilitatea tot mai mare a Ucrainei de a lovi în spatele liniilor rusești.

Într-un interviu publicat la începutul lunii ianuarie, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kyrylo Budanov, a lăsat de înţeles că ar putea exista noi lovituri "din ce în ce mai adânci" în interiorul Rusiei. Cu toate astea Budanov nu a revendicat în numele Ucrainei responsabilitatea pentru seria de atacuri cu drone la bazele aeriene ale Rusiei aflate la sute de kilometri în interiorul țării, adăugând că poate vorbi despre asta doar după ce războiul se încheie.

Vineri, la un eveniment organizat la reședința oficială a președintelui Germaniei, cu ocazia unui an de la invazia Rusia în Ucraina, Vadym Skibitsky a transmis că Ucraina este pregătită pentru orice scenariu în campania de primăvară-vară, care va fi una extrem de dificilă. Ne întărim capacitățile, avem experiență și sprijin puternic din partea partenerilor noștri, astăzi există un sprijin clar, planuri clare care sunt coordonate la puternica bază militară Rammstein în fiecare lună, a mai spus acesta. 

Potrivit generalului ucrainean, obiectivul principal al Kremlinului, adică ocuparea completă a Donbasului, nu a putut fi atins nici după un an întreg de război. Acesta susţine că Rusia a lansat o ofensivă din cel puțin patru direcții, dar forțele armate ale Moscovei nu sunt capabile să desfășoare astfel de operațiuni ofensive în același timp, o pot face în maximum două direcții.

Ce plănuiesc ucrainenii pentru mult-aşteptata contraofensivă de primăvară

"Serviciile de informații militare ale Ucrainei spun că armata va fi pregătită să lanseze contraofensiva în primăvară și că scopul va fi acela de a crea o ruptură între Crimeea și Rusia continentală. Nu sunt sigur de ce ar anunță un atac asupra Melitipolului, decât dacă plănuiește altceva" a comentat jurnalistul rus Leonid Ragozin pe Twitter. 

Într-o analiză publicată pe 10 februarie, The New York Times scrie că oraşul Melitopol ar fi o țintă evidentă pentru o contraofensivă ucraineană: orașul se află la intersecția a două autostrăzi majore și a unei linii feroviare cruciale, ceea ce îl face esențial pentru aprovizionarea cu trupe rusești în sud. Ucraina are perspective limitate de a avansa în est, unde Rusia are poziții fortificate și linii de aprovizionare stabilite încă din 2014.

Pentru a avansa în altă parte, Ucraina trebuie să țină departe ofensiva rusă, păstrând în același timp trupe și echipament. Cea mai promițătoare contraofensivă a Ucrainei este în sud, susţin analiștii. O mare parte din teritoriul ocupat de ruși se află în raza de acțiune a rachetelor HIMARS, asta a forțat Rusia să-și mute depozitele de muniții, centrele de comandă și alte provizii militare critice mai departe de front.

Dacă Ucraina ar străpunge apărarea rusă la Melitopol, atunci ar slăbi semnificativ controlul ruşilor asupra regiunii Herson. Fără rute de aprovizionare din est, întăririle ar putea ajunge doar prin Crimeea - o rută mult mai lungă şi care se află în raza de acţiune a rachetelor HIMARS. Dar şi aici sunt provocări pentru ucraineni. Rusia are fortificaţii pe toată linia frontului, iar în jurul oraşului Melitopol se află cea mai densă rețea de tranșee și capcane antitanc, astfel că este anticipată o apărare puternică a ruşilor. 

Analiști militari și foștii oficiali ucraineni cred că coridorul terestru dintre Rusia şi Crimeea este cea mai tentantă țintă pentru o contraofensivă ucraineană, dar şi Rusia crede că aceasta va fi cel mai probabil direcţia de atac şi şi-au întărit poziţiile cu soldaţi, a declarat Nataliya Gumenyuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei. Kievul speră ca armele occidentale să ajute la o contraofesnivă de succes ca cea din toamnă când Ucraina a recucerit zone din sud, inclusiv orașul Herson. 

Acea ofensivă a fost clar anunţată, susţine NYT. De data aceasta, Ucraina vrea să facă Rusia să ghicească unde și când ar putea lovi. "Rușii așteaptă mișcări active din partea noastră în sud. Menținem această tensiune. Așa demoralizăm inamicul", a explicat Gumenyuk. 

O ofensivă de succes prin zona deschisă de stepă din sud, dintre linia actuală a frontului și orașul Melitopol ar tăia teritoriul ocupat de ruşi în două zone separate, complicând şi mai mult liniile de aprovizionare deja tensionate ale Rusiei. Potrivit unui analist militar ucrainean, forţele Kievului vor combina o ofensivă terestră cu atacuri lungi în spatele liniilor. Mai întâi vor slăbi apărarea ruşilor cu lovituri precise de artilerie şi rachete care vor viza buncăre de comandă, garnizoane și depozite de muniție. Apoi vor căuta să străpungă liniile rusești și să facă manevre rapide. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

crimeea mariupol melitopol razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024