Antena Meniu Search
x

Un avion-spion al lui Putin, de 330 de milioane de euro, "distrus" într-un atac cu drone lângă Minsk. Reacţia Kremlinului

Război în Ucraina, ziua 369. Opoziţia din Belarus aflată în exil a susţinut duminică că un avion rusesc a fost distrus pe un aerodrom de lângă Minsk, în ceea ce a numit "cea mai de succes operaţiune de sabotaj" de la începutul războiului din Ucraina. Doi partizani belaruşi ar fi distrus cu drone un avion militar de supraveghere rusesc A-50, potrivit sursei citate. Kremlinul nu a comentat informaţiile, iar Minskul a negat. 

de Redactia Observator

la 27.02.2023, 12:42

" Glorie partizanilor belaruşi. Partizanii din gruparea "Pieramoha" (Victorie) au confirmat succesul unei operaţiuni speciale care vizează aruncarea în aer a unui avion rusesc rar pe aerodromul Maciulişci, lângă Minsk", a informat pe Twitter, Franak Viacorka, unul dintre principalii consilieri ai opozantei Svetlana Tihanovskaia. Potrivit sursei citate,"doi belaruşi au realizat operaţiunea" folosind drone."Au părăsit deja ţara şi sunt în siguranţă", a adăugat el.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Opoziţia din Belarus: Avionul-spion al lui Putin, de 330 de milioane de euro, distrus într-un atac cu drone lângă Minsk

Franak Viacorka a oferit detalii în alte mesaje publicate pe Twitter. 

Pe acelaşi subiect

"CONFIRMAT: 2 explozii la un aerodrom militar de lângă Minsk. Avioanele militare ruse de transport și plugurile de zăpadă au fost avariate. Aerodromul militar Maciulişc, aflat la 12 km de Minsk, era folosit activ de armata rusă pentru atacuri aeriene asupra Ucrainei" a relatat Franak Viacorka într-un alt mesaj pe Twitter. "Cele două explozii pot fi rezultatul unui sabotaj sau a unei diversiuni. Aerodromul este izolat. KGB și serviciile secrete controlează maşini, angajați, localnici, trecători. De asemenea, telefoanele mobile ale oamenilor sunt verificate", mai susţine Viacorka.

Viacorka a menţionat şi despre ce avion este vorba, precizând  costul aeronavei - 330 de milioane de euro. Potrivit presei apropiate de opoziţie, este vorba despre un avion de supraveghere şi comandă A-50. "Aeronava rusă A-50 a fost distrusă în cele două locuri, încercuite în fotografie. Părțile din față și centrale ale avionului au fost avariate, sistemele electronice și antena radar au fost avariate, potrivit ByPOL. Ruşii ar avea doar 9 astfel de avioane", a mai spus Viacorka.

"Sunt mândră de toţi belaruşii care continuă să reziste ocupaţiei hibride ruseşti din Belarus şi să lupte pentru libertatea Ucrainei", a declarat Svetlana Tihanovskaia pe Twitter. Informaţiile date publicităţii de opozanţii belaruşi sunt imposibil de verificat din surse independente, iar armata rusă nu a reacţionat imediat, scrie AFP. 

Belarus, singurul aliat european al Rusiei împotriva Kievului, nu participă direct la ofensiva rusă din Ucraina, dar a permis accesul trupelor ruse pe teritoriul său pentru atacul iniţial, declanşat în urmă cu un an. Rusia foloseşte, de asemenea, aerodromurile din Belarus pentru a atac Ucraina, potrivit Kievului. Cele două ţări şi-au intensificat exerciţiile militare în ultimele luni, iar autorităţile de la Kiev se teme de intrarea în conflict a Belarusului.

Reacţia Kremlinului după presupusul atac din Minsk

Kremlinul nu a comentat luni relatările despre presupusul atac cu drone asupra aerodromului militar din Belarus, relatează RIA. "Aceasta este o întrebare despre Belarus, Minsk a negat totul", a mai transmis RIA, citând Kremlinul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Un avion-spion al lui Putin, de 330 de milioane de euro, "distrus" într-un atac cu drone lângă Minsk. Reacţia Kremlinului