Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina, declarată ţara anului 2022 de The Economist. "Pentru eroismul poporului său şi pentru că înfruntă un bătăuş"

Țara anului 2022 poate fi doar Ucraina pentru eroismul ucrainenilor și pentru modul în care îi înfruntă pe agresorii ruşi, relatează The Economist. 

De la 21.12.2022, 13:48
WhatsApp
Ucraina declarată ţara anului 2022 de The Economist. "Pentru eroismul poporului său şi pentru că înfruntă un bătăuş" Profimedia

Revista britanică The Economist a desemnat Ucraina drept ţara anului 2022, în ultima sa ediţie. Motivele? "Eroismul poporului său şi pentru că înfruntă un bătăuş", scrie sursa citată. "În vremuri normale, alegerea ţării anului de către The Economist este dificilă. Redactorii şi editorii noştri încep de obicei printr-o dezbatere liberă în care discută despre pretenţiile a circa şase naţiuni aflate pe lista scurtă", se arată în articol. Totuşi, de data aceasta "alegerea este evidentă. Nu poate fi decât Ucraina", punctează revista.

Această onoare revine de obicei ţării care, din punctul de vedere al The Economist, a devenit mult mai bună decât altele în ultimele douăsprezece luni. Ucraina este "o alegere neobişnuită", deoarece viaţa pentru majoritatea ucrainenilor s-a înrăutăţit dramatic de la invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin în februarie, adaugă publicaţia britanică

"Milioane de oameni au fugit din casele lor. Economia Ucrainei s-a redus cu aproximativ o treime. Din cauza atacurilor rusești, mulți ucraineni tremură de frig pe întuneric, fără electricitate. Cu toate acestea, ucrainenii au arătat cine sunt în acest an. Patru dintre calitățile lor ies în evidență. Primul este eroismul. Când a început invazia, majoritatea oamenilor au crezut că Ucraina va fi zdrobită de vecinul ei mult mai mare. Mulți ar fi înțeles dacă apărătorii ucraineni ar fi fugit.  Putin se aștepta în mod clar ca armata ucraineană să se retragă: trupele lui au sosit cu uniformele pregătite pentru o paradă a victoriei, dar fără mâncare suficientă. Ucrainenii au rămas și au luptat.

Președintele Volodimir Zelenski a respins ofertele occidentale de a fi scos din Kiev, spunând că are nevoie de "muniţie, nu de o cursă cu maşina". Ucrainenii obișnuiți au dat dovadă de o putere asemănîtoare. Profesori, instalatori și vedete pop s-au înghesuit să se înroleze, dând paturile lor confortabile pe văgăuni înghețate și riscul unei morții chinuitoare. În bătălie după bătălie i-au înfrânt pe ruși. Apărându-se împotriva unui agresor care a contestat dreptul țării lor de a exista ca stat independent, au găsit un nou sens ca națiune.

Pe acelaşi subiect

Au dat dovadă de ingeniozitate. Au descoperit slăbiciunile inamicilor, le-au aruncat în aer proviziile de combustibil și muniție și au învățat rapid cum să folosească noile arme furnizate de Occident. Le-au dat putere în luarea deciziilor ofițerilor de pe teren şi şi-au făcut unitățile mai agile și mai uşor de adaptat faţă de rușii greoi și ierarhici. Au folosit cu iscusinţă ajutorul dat de serviciile de informații prietenoase, în special cele americane, în timp ce dușmanii lor luptau pe jumătate orbi și uneori se dădeau de gol cu apeluri telefonice de pe linii nesecurizate.

Ucrainenii au demonstrat, de asemenea, rezistență. Când nu este apă de la robinet acasă, topesc zăpada. Când nu există electricitate, găsesc căldură și lumină în cafenelele cu generatoare sau dorm în birourile în care lucrează, multe dintre acestea au acum adăposturi anti-bombă și apă îmbuteliată. Ororile pe care le provoacă în continuare Putin nu par să le fi afectat moralul.

Și cu câteva excepții, ei nu au răspuns crimelor de război cu crime de război. Forțele ruse au bombardat în mod constant civilii, au torturat prizonieri și au jefuit sate. În schimb, prizonierii de război ruși sunt surprinși de cât de bine sunt tratați. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că Ucraina nu este, așa cum susține Putin, un stat nazist, ci o democrație în care viețile umane contează. Are defectele sale, în special corupția, dar guvernul și poporul său au respins Putinismul înainte de război, iar acum îl resping cu mai multă putere. Înfruntându-l pe dictatorul Rusiei, ucrainenii și-au protejat şi vecinii.

Dacă ar fi cucerit Ucraina, Rusia ar fi putut ataca în continuare Moldova sau Georgia sau ar fi amenințat statele baltice. Ucraina a demonstrat că cei mici pot face față bătăușilor, chiar și celor uriaşi. Prin urmare este o inspirație nu numai pentru ţările cu vecini prădători, cum ar fi Taiwan, ci și pentru oamenii asupriți de pretutindeni. Mulți tirani spun minciuni mari pentru a-și justifica faptele rele și își impun voința prin teroare. Ucrainenii au arătat că minciunile au picioare scurte și că pot rezisra terorii. Lupta lor este departe de a se fi încheiat. Însă exemplul oferit de iei în 2022 este inegalabil. Slava Ukraini!" scrie The Economist. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia ucraina volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024