Ucraina îşi mută Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie, pentru a se distanţa de Rusia. Părerile sunt împărţite: "Nu e plăcut să îţi schimbi tradiţiile"
Războiul a intrat la o nouă fază: Ucraina a mutat prin lege data Crăciunului. Calendarul pe rit vechi va fi înlocuit cu sărbătorile pe rit nou, aşa că Moş Crăciun va ajunge la copiii ucraineni mai devreme în această iarnă. Zelenski a promulgat legea pentru a distanţa tradiţiile şi ţara de moştenirea rusă. Observator a vorbit cu ucrainenii din România, refugiaţi din calea războiului. Mulţi dintre ei spun că rămân la Crăciunul pe rit vechi.
De Redactia Observator la 30.07.2023, 21:3825 decembrie în loc de 7 ianuarie. Familiile ucrainene care sărbătoreau Crăciunul odată cu Biserica rusă vor pregăti biscuiţii pentru Moş Crăciun mai repede anul acesta. Cristina locuieşte în România, dar se gândeşte deja cum le va da vestea copiilor.
Cristina: Principalul e să fie bradul acasă, să fie sub brad ceva neapărat, şi să gătească nişte biscuiţi ca să îi ofere lui Moş Crăciun. O să pregătim cumva o poveste mai interesantă, de ce a fost nevoie de schimbarea asta, de ce primeşte cadouri mai înainte.
Recunoaşte că şocul e, de fapt, mai mare pentru adulţi.
Cristina: Pentru mine e neobişnuit. Pentru toţi ucrainenii din toată ţara care e în război, asta e o schimbare foarte bună. Biserica rusească de biserica ucraineană să se desfacă.
- Putin a sărbătorit Ziua Marinei militare la Sankt Petersburg, la câteva ore după ce 3 drone au atacat Moscova. Ce...
- Putin dă vina pe contraofensiva ucraineană pentru continuarea războiului. Kievul îl ironizează: Trăieşte în...
- Ucrainenii folosesc pe front rachete nord-coreene confiscate de la ruşi. Şi Putin l-a trimis pe Şoigu după...
Ucraina îşi mută prin lege Crăciunul de la 7 ianuarie la 25 decembrie
A fost principalul motiv pentru care preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat legea care schimbă data sărbătorilor de Crăciun. Timp de secole, Rusia şi apoi Uniunea sovietică au controlat bisericile din Ucraina. Calendarul iulian, pe rit vechi, a fost valabil până în anul 1924 pentru toţi credincioşii bisericii ortodoxe.
Preot: Biserica ortodoxă română si biserica ortodoxă a Alexandriei au îndreptat calendarul la 1924, de faţă fiind şi ceilalţi reprezentanţi ai Rusiei, Serbiei, Bugariei, discutând despre cele 13 zile care fac diferenţa între stilul nou şi stilul vechi.
Calendarul gregorian va fi folosit de acum înainte în toate regiunile ucrainene, cel puţin oficial. Practic, sunt locuitori care refuză Crăciunul lui Zelenski.
Femeie: Nu este bine, nu e plăcut să îţi schimbi tradiţiile dintr-odată. Nu vrem să ne schimbăm tradiţiile datorită politicii sau conducătorilor ţării care o fi.
Sunt şi ucraineni care văd partea plină a deciziei: vor sărbători Crăciunul de două ori, şi pe stil nou, şi pe cel vechi, de acum înainte.