Ucraina limitează transporturile de porumb către un port de la Dunăre. Țara mai are doar trei luni până la noua recoltă
Conducerea Ukrzaliznytsia, compania de căi ferate a Ucrainei, a anunțat introducerea unor restricții legate de transportarea porumbului către unul dintre porturile de la Dunăre, Reni. Această informație a fost făcută publică de APK-Inform, una dintre firmele internaționale care oferă consultanță în domeniul agricol. Reprezentanții companiei au transmis că restricțiile ar trebui să intre în vigoare chiar de pe 18 mai, notează Agerpres.
De Adrian Popovici la 18.05.2022, 17:10În mod oficial, reprezentanții Ukrzaliznytsia nu au oferit o explicație legată de motivul din spatele acestei decizii. Cu toate acestea, informațiile recente indicau faptul că compania a mai introdus restricții din cauza vagoanelor care au aglomerat punctele de trecere a graniței. Producția de cereale din Ucraina reprezintă o parte importantă a asigurării securității alimentare în întreaga lume. Invazia rusească a dus la încercarea operatorilor economici de a identifica noi producători de cereale, dar și la o creștere a prețului pentru acestea.
În plus, din cauza războiului și a blocării exporturilor prin porturile la Marea Neagră, Ucraina a fost forțată să își regândească rutele de transport. Astfel, o parte importantă a transporturilor are loc pe calea ferată, către Polonia, Slovacia sau România. În plus, sunt folosite și porturile de la Dunăre.
Doar trei luni până la noua recoltă
Pe măsură ce războiul continuă, Ucraina trebuie să găsească mijloacele prin care să exporte în jur de 20 de milioane de tone din depozitele sale, asta înainte de următoarea recoltă și pentru a evita o criză alimentară globală. Comisia Europeană, prin Adina Vălean, comisarul de la Transporturi, a anunțat că va colabora cu Ucraina și cu statele membre pentru a crea noi rute prin care cerealele să fie exportate.
"20 de milioane de tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina în mai puțin de trei luni folosind infrastructura Uniunii Europene. Aceasta este o provocare uriașă, așa că este esențial să optimizăm lanțurile logistice, să punem în aplicare noi rute și să evităm, pe cât posibil, blocajele", a declarat Adina Vălean.