Războiul din Ucraina va declanșa ”iadul pe pământ”. Ne așteaptă o ”furtună perfectă” care poate aduce foamete în țările sărace
Șeful Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a avertizat că războiul din Ucraina poate duce la o creștere majoră a prețurilor la alimente la nivel mondial, cu un impact catastrofal asupra celor mai sărace țări din lume, relatează BBC.
Ucraina și Rusia sunt amândouă mari exportatoare de produse alimentare de bază, iar războiul a lovit deja recolta, ducând la creșterea prețurilor. David Beasley transmite că mulți oameni de pe planetă sunt în pericol să sufere de foamete. „Tocmai când crezi că iadul pe pământ nu poate ajunge mai rău, fix asta se întâmplă”, a spus el.
Rusia și Ucraina, numite cândva „grânarul Europei”, exportă aproximativ un sfert din grâul produs la nivel mondial și jumătate din producția de floarea soarelui. Ucraina vinde, de asemenea, mult porumb la nivel global. Analiștii au avertizat că războiul ar putea afecta producția de cereale și chiar dubla prețurile globale la grâu.
David Beasley a declarat la BBC World că numărul persoanelor care pot suferi de foamete la nivel mondial a crescut deja de la 80 de milioane la 276 de milioane în patru ani înainte de invazia Rusiei în Ucraina. A descris contextul actual drept o „furtună perfectă” la care contribuie războiul, schimbările climatice și pandemia de coronavirus. El a avertizat că anumite țări ar putea fi deosebit de afectate de criza actuală din cauza ponderii mari de cereale importate în prezent din regiunea Mării Negre.
”În Liban, 50% din cerealele lor provin din Ucraina. Yemenul, Siria, Tunisia - și aș putea continua - depind de Ucraina pentru pâine. Așa că de la un grânar pentru alții Ucraina va avea nevoie, literalmente, de pâine. Este un revers incredibil al realității”, a mai spus el
- Economia din Rusia, zdruncinată de sancţiunile din Occident. Kremlinul recunoaşte că a primit o ''lovitură...
- Invazia Rusiei în Ucraina riscă să destabilizeze economia mondială. Cum se va resimţi costul invaziei în lume
- UE se întoarce la cărbune pentru a pune capăt șantajului Rusiei. Care sunt consecințele și cât de pregătită...
Și compania norvegiană Yara International, un important producător de îngrășăminte care operează în peste 60 de țări, a declarat pentru BBC că deficitul de îngrășăminte ar putea afecta grav culturile, ceea ce duce la „o criză alimentară globală”. Avocatul ucrainean Ivanna Dorichenko, expert în arbitraj comercial internațional, a declarat că mulți fermieri din Ucraina și-au abandonat câmpurile pentru a se lupta cu rușii. „Bărbații care trebuie să lucreze pământul, toți ne apără acum pământul. Pentru că, dacă nu ne apără pământul, nu va mai fi nimic de lucrat în viitor.”
Dorichenko a mai spus că războiul a făcut ravagii pe liniile de aprovizionare utilizate în mod obișnuit pentru a exporta produse agricole. Armata ucraineană a suspendat toate transporturile comerciale în porturile sale după invazia rusă. ”Navele nu pot părăsi porturile și nu pot fi încărcate. Este efectiv o zonă de război. Din păcate, nu există nimic care să poată fi expediat acum din Ucraina".
Asta înseamnă „pierderi uriașe” pentru afaceri, dar și pentru eforturile umanitare, pentru că Ucraina nu mai poate trimite mărfă în regiuni precum Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și Africa, inclusiv grupuri precum Programul Alimentar Mondial.
Economistul sud-african Wandile Sihlobo s-a declarat îngrijorat de potențialele consecințe pentru țările importatoare de cereale din Africa și nu numai, ținând cont că inflația era deja mare înainte de războiul din Ucraina. Economist-șef la Camera de Afaceri Agricole din Africa de Sud, Wandile Sihlobo a declarat pentru BBC că, deși creșterile abrupte ale prețurilor pot fi o problemă pe termen scurt, ar putea urma penurii de culturi esențiale. „În timp, în funcție de durata și gravitatea acestui război, vom observa lipsuri ale transporturilor de marfă către continentul african, care ar putea provoca penurii. În special în țările nord-africane și într-o anumită măsură în Africa de Est."
Luni, una dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume, Yara International, a avertizat că războiul ar putea afecta industria și urca și mai mult prețurile la alimente. Prețurile îngrășămintelor crescuseră deja în ultimele luni din cauza creșterii prețurilor la gaze. Rusia produce, de asemenea, cantități uriașe potasiu și fosfat - ingrediente cheie pentru îngrășăminte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰