Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina a arătat cum poate fi învinsă armata rusă. Nu în 2023, ci în 2024 sau 2025, anunţă un fost general britanic

Război în Ucraina. Ucraina nu poate câștiga acum împotriva Rusiei, dar este posibilă o victorie a sa până în 2025, susţine fostul general britanic Richard Lawson Barrons pentru Financial Times. Aliații trebuie să intensifice producția de arme pentru a oferi Kievului mijloacele necesare ca să învingă Moscova odată pentru totdeauna, mai susţine fostul şef al Comandamentului Forțelor Comune din armata britanică. 

De la 05.09.2023, 11:47
WhatsApp
Război în Ucraina Profimedia

Actuala contraofensivă nu va putea alunga forţele ruse afară din Ucraina, nici nu așa se aștepta cineva la asta, scrie fostul general britanic în Financial Times. Nici nu va reuşi cel mai probabil să taie forţele ruse înainte de iarnă, care putea fi unul dintre obiectivele mai optimiste ale contraofensivei.

Actuala contraofensivă arată că forţele ruse pot fi învinse

Totuși, susţine Richard Lawson Barrons, Ucraina a arătat cum poate fi învinsă armata rusă. Nu în 2023, ci în 2024 sau 2025. De unde şi refrenul aliaților occidentali de a sprijini Kievul "atâta timp cât este nevoie". Progresul modest realizat în această vară arată că, să treci pe câmpul de luptă de o apărare convențională şi bine pregătită poate fi una dintre cele mai grele operațiuni din război, dar se poate face.

Armata ucraineană a trecut doar de prima linie de tranșee şi a cucerit Robotîne în sud, după ce a luptat săptămâni întregi prin câmpurile minate pentru a ajunge acolo. Progresul este de aproximativ 13 km, iar pentru a ajunge la mare trebuie parcurşi alţi 89 de km (prin trei linii de apărare). Scopul este tăierea coridorului terestru către Crimeea. La nord și la sud de Bahmut, ucrainenii au avansat cu aproximativ 8 km şi mai au 16 km până la principala linie defensivă rusă și 97 de km până la granița cu Rusia. 

Pe acelaşi subiect

Presupusa asasinare a șefului Grupării Wagner, Evgheni Prigojin, și a conducerii de vârf a mercenarilor, nu a avut niciun efect asupra luptelor, poate doar a întărit loialitatea soldaţilor față de Vladimir Putin. Forțele ruse sunt întinse, uzate și lipsite de rezerve, dar dacă nu cedează pur și simplu, luptele vor continua pe termen lung. Ucraina are suficientă putere de apărare aeriană pentru a acoperi aproximativ o treime din țară. Lipsa de muniție de artilerie a fost rezolvată doar temporar de către SUA prin furnizarea de muniţie cu dispersie. 

Ucraina nu va putea forma o forță aeriană suficient de puternică mai devreme de jumătatea anului 2024 și nici nu are echipamentul cheie necesar pentru curățarea minelor. Remedierea tuturor acestor lucruri va prelungi războiul cel puțin şi anul viitor. Ar fi catastrofal să permitem ca ce a mai rămas din Corpul 10, rezervele neangajate în luptă ale Ucrainei, să fie zdrobit de apărarea rusă din cauza unui calendar grăbit. Războaiele mari - și acesta este un război pentru supraviețuire națională de-a lungul unui front de aproape 1.000 km - sunt purtate la scara și în ritmul în care evoluează.

Cum poate fi învinsă Rusia în 5 paşi

Înfrângerea invaziei ruse se bazează pe cinci pași cruciali. În primul rând, Kievul nu trebuie să facă presiuni pentru un succes substanțial pe câmpul de luptă înainte de a avea mijloacele pentru a reuşi asta... Ucraina trebuie să devină mai puternică și Rusia mai slabă, altfel va fi un impas. În al doilea rând, pe tot parcursul iernii trebuie menținută o presiune necruțătoare asupra forţelor ruse de ocupație. În al treilea rând, Ucraina trebuie să slăbească sistematic controlul militar al Rusiei asupra teritoriilor sale până în 2024. Zdrobirea artilerie ruse este importantă, la fel și atacurile asupra țintelor mai adânci din teritoriul ocupat. Obiectivul este de a distruge capacitatea militară rusă mai repede decât poate fi ea înlocuită, făcându-i incapabili pe ruşi să reziste unei viitoare ofensive ucrainene mai puternice.

În al patrulea rând, flota rusă de la Marea Neagră trebuie neutralizată pentru a opri loviturile devastatoare cu rachete de croazieră ale Moscovei și o constrângere cheie asupra exportului de cereale. Atacurile ucrainene cu rachete şi drone maritime pot deteriora navele rusești mai repede decât pot fi înlocuite. Până în primăvara anului 2024, flota Mării Negre nu ar trebui să joace un rol important în acest război.

Al cincilea și cel mai important aspect este să acceptăm că acest război se îndreaptă asupra capacității industriale de apărare a Occidentului și a Ucrainei ca factor determinant în succesul militar. Ar putea fi furnizate mai multe arme din stocuri, dar campania militară a Ucrainei are nevoie acum ca aliații să își intensifice industriile de apărare.

Muniția din liniile de producție nou extinse va ajunge în cantităţi mari nu mai devreme de jumătatea anului 2024. Acest lucru ar trebui să aducă un punct de cotitură major în capacitatea ofensivă a Kievului. Ucraina trebuie să câștige pe câmpul de luptă pentru a supraviețui ca stat. Nu numai că această victorie este vitală pentru securitatea NATO și pentru relația sa continuă cu Rusia, dar va influența și apetitul Chinei pentru aventură militară. Actuala contraofensivă arată că ocupația lui Putin poate fi învinsă. Va dura mai mult și va costa mai scump decât am sperat, dar speranța nu este suficientă.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025