Ucraina refuză negocierile pentru pace, dacă Rusia nu va fi acuzată de crime de război. Moscova: "Propunerile noastre sunt simple. Dacă nu, armata rusă va soluţiona problema"
Ucraina doreşte organizarea unui summit pentru pace la Naţiunile Unite, până în luna februarie, când se va împlini un an de la agresiunea Rusiei. Dar conducerea de la Kremlin nu ar trebui invitată la discuţii decât după ce va fi pusă sub acuzare de un tribunal internaţional, potrivit ministrului ucrainean de externe. Deocamdată, războiul continuă cu intensitate maximă. Preşedintele Zelenski califică drept "grea şi dureroasă" situaţia luptelor din Donbas. El adaugă că, în prezent, nouă milioane de ucraineni sunt lipsiţi de energie electrică în urma atacurilor ruseşti.
De Redactia Observator la 27.12.2022, 10:03Volodimir Zelenski: Situaţia este dificilă, dureroasă. Ocupanţii folosesc toate resursele pe care le au la dispoziţie - şi sunt resurse semnificative - pentru a reuşi să înainteze cât de cât.
Atacurile rachetelor ruseşti asupra sistemului energetic au urmări greu de înlăturat
Luptele din Donbas sunt printre cele mai intense de la începutul războiului, potrivit comandanţilor de la Kiev. Atacurile forţelor ruse sunt deosebit de puternice mai ales în regiunea Doneţk pe care Kremlinul ar intenţiona să o cucerească în întregime până la sfârşitul anului. Armata ucraineană continuă să reziste la Bahmut, oraşul prefăcut aproape total în ruine, considerat "o fortăreaţă" de ministerul apărării de la Kiev. În acelaşi timp, atacurile repetate ale rachetelor ruseşti asupra sistemului energetic au urmări greu de înlăturat.
Volodimir Zelenski: Întreruperile de curent continuă. În acest moment, aproape nouă milioane de oameni sunt deconectaţi în diferite regiuni ale Ucrainei. Dar numărul şi durata întreruperilor continuă să scadă treptat.
Pe fondul luptelor şi bombardamentelor neîncetate, ucrainenii continuă să se gândească la pace. Ministrul de externe Dmitro Kuleba propune o reuniune la nivel înalt care să pună capăt războiului, prin medierea secretarului general al Naţiunilor Unite. Dar ideea pare greu de aplicat deoarece Ucraina refuză orice negocieri directe cu Rusia până când liderii de la Kremlin vor fi judecaţi pentru crime de război.
Dmitro Kuleba: Unele etape prevăzute în formulă necesită prezenţa Rusiei în boxă, înţelegeţi, la un tribunal, de exemplu, sau o curte internaţională.
Moscova respinge orice negocieri dacă nu i se acceptă condiţiile
Cum era de aşteptat, Moscova respinge orice negocieri dacă nu i se acceptă condiţiile. Şi în primul rând recunoaşterea anexării celor patru regiuni ucrainene pe care, de fapt, armata rusă nu reuşeşte să le cucerească.
"Propunerile noastre sunt simple. Acceptaţi-le sau, dacă nu, armata rusă va fi cea care va soluţiona problema", a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov.
Vladimir Putin i-a convocat la Sankt Petersburg pe liderii fostelor republici sovietice din Comunitatea Statelor Independente, care îi sunt, încă, prieteni. Dar a fost nevoit să recunoască faptul că nici ei nu mai urmează întru totul linia Kremlinului. Unele din aceste ţări chiar au trimis ajutoare Ucrainei.
Vladimir Putin: Trebuie să recunoaştem, din păcate, că apar neînţelegeri şi între membrii CSI. Dar important este că suntem pregătiţi şi dorim să cooperăm.
Ministrul Ucrainean: Ucraina nu va accepta să cedeze niciun centimetru pătrat din teritoriul său
În acelaşi interviu pentru Associated Press, ministrul ucrainean de externe a afirmat că Ucraina va face totul pentru a câştiga războiul în cursul anului viitor, fie pe câmpul de luptă sau prin negocieri. El a adăugat că victoria înseamnă redobândirea tuturor regiunilor ocupate, inclusiv a Crimeei, iar Ucraina nu va accepta să cedeze niciun centimetru pătrat din teritoriul său.