UE ar putea renunța la o parte din sancţiunile impuse Siriei. Care sunt condițiile: "Trebuie să vedem progrese reale"
Uniunea Europeană ar putea lua în calcul renunțarea la anumite sancțiuni economice pe care i le-a impus Siriei, pentru a încuraja econstrucţia acestei ţări, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit DPA, scrie Agerpres.
De Redactia Observator la 18.12.2024, 15:59În faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, şefa executivului comunitar a spus că UE intenţionează să sprijine reconstrucţia Siriei dacă noua conducere a ţării îşi respectă promisiunile asumate.
''Noua conducere de la Damasc trebuie să demonstreze că vorbele sunt transpuse în fapte'', iar în acest caz UE ar trebui să-şi reconsidere sancţiunile economice impuse Siriei, a spus Von der Leyen.
UE ar putea reconsidera sancţiunile economice impuse Siriei
''Pentru a face asta, trebuie să vedem progrese reale pe calea spre un proces politic incluziv. Europa are influenţă în Siria şi ar trebui să o folosim astfel încât puterea să se întoarcă la poporul sirian'', a subliniat ea.
- "Maşinăria morţii" din regimul lui Assad. Gropile comune siriene ascund peste 100.000 de victime
- Cum a gafat CNN. Prizonierul sirian eliberat din închisoare era de fapt omul lui Assad
- Iranul, zguduit de două crize: transferul de putere din Siria și dezastrul din economie. "Căderea lui Assad are...
- Legăturile lui Bashar al-Assad cu România. Fostul dictator şi-a lăsat afacerile de milioane de euro pe mâinile...
Sancţiunile UE împotriva Siriei au fost impuse prima dată în 2011 ca răspuns la reprimarea violentă a protestelor de către forţele regimului de la acea vreme condus de Bashar al-Assad. Ulterior, criza a degenerat, ajungându-se la un război civil sângeros.
După sancţiunile îndreptate împotriva unor oficialităţi siriene, UE a introdus interdicţii restricţii pentru a spori presiunile asupra fostului regim Assad, acuzat de încălcarea drepturilor omului. Aceste sancţiuni includ interdicţii de export dinspre UE către Siria pentru o gamă largă de produse, precum echipamente electrice şi electronice, kerosen, echipamente industriale pentru sectorul petrolier, dar şi interdicţii de import asupra ţiţeiului şi produselor petroliere venite din Siria.
Coaliţia care l-a înlăturat de la putere pe Bashar al-Assad a fost condusă de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), grupare aflată pe lista organizaţiilor teroriste a ONU.