Video "Maşinăria morţii" din regimul lui Assad. Gropile comune siriene ascund peste 100.000 de victime
Un procuror internaţional pentru crime de război a declarat, marţi, că dovezile apărute în gropile comune din Siria au scos la iveală o ”maşinărie a morţii” gestionată de stat sub conducerea liderului răsturnat Bashar al-Assad, în cadrul căreia a estimat că peste 100.000 de persoane au fost torturate şi ucise începând din 2013, transmite Reuters.
După ce a vizitat două gropi comune din oraşele Qutayfah şi Najha de lângă Damasc, fostul ambasador al SUA pentru crime de război, Stephen Rapp, a declarat pentru Reuters: ”Avem cu siguranţă mai mult de 100.000 de oameni care au dispărut şi au fost torturaţi până la moarte în această maşină”. ”Nu am prea multe îndoieli cu privire la aceste tipuri de numere, având în vedere ceea ce am văzut în aceste gropi comune”, a adăugat el.
”Chiar nu am mai văzut aşa ceva de la nazişti încoace”, a mai declarat Rapp, care a condus urmărirea penală la tribunalele pentru crime de război din Rwanda şi Sierra Leone şi care colaborează cu societatea civilă siriană pentru a documenta dovezile crimelor de război şi ajută la pregătirea oricăror eventuale procese.
”De la poliţia secretă care a luat oameni de pe străzi şi din casele lor, la temnicerii şi anchetatorii care i-au înfometat şi torturat până la moarte, la şoferii de camioane şi de buldozere care le-au ascuns cadavrele, mii de oameni au lucrat în acest sistem de ucidere”, a declarat Rapp. ”Vorbim despre un sistem de teroare de stat, care a devenit o maşinărie a morţii”, a mai spus oficialul.
- "Campanie de abuzuri". Fetiţă de 10 ani, găsită moartă în casa din Anglia. Părinţii ei au fost condamnaţi la...
- Tom Cruise, premiat de marina americană pentru rolul din "Top Gun": "Voi continua să îmi servesc ţara"
- Filmul atacului armat din SUA. După ce și-a împușcat o profesoară și un coleg, fata de 15 ani și-a luat...
- Rusia acuză SUA și UK că sunt implicate în asasinatul lui Igor Kirillov. Filmul atacului din inima Rusiei
- Imagini îngrozitoare cu poluarea din Marea Neagră, după naufragiul a două petroliere
Sute de mii de sirieni au fost ucişi din 2011
Se estimează că sute de mii de sirieni au fost ucişi din 2011, când represiunea lui Assad împotriva protestelor împotriva sa a degenerat într-un război la scară largă.
Atât Assad, cât şi tatăl său, Hafez, care l-a precedat în funcţia de preşedinte şi a murit în 2000, au fost acuzaţi de mult timp de grupurile pentru drepturile omului şi de guverne de execuţii extrajudiciare pe scară largă, inclusiv execuţii în masă în cadrul sistemului penitenciar al ţării şi de utilizarea armelor chimice împotriva poporului sirian.
Assad, care s-a refugiat la Moscova, a negat în mod repetat că guvernul său a comis încălcări ale drepturilor omului şi i-a descris pe detractorii săi drept extremişti.
Şeful organizaţiei de apărare siriană Syrian Emergency Task Force, cu sediul în SUA, Mouaz Moustafa, care a vizitat, de asemenea, Qutayfah, la 40 km nord de Damasc, a estimat că cel puţin 100.000 de cadavre au fost îngropate numai acolo.
Căutarea adevărului în Siria ar putea fi lungă şi dificilă
Comisia internaţională pentru persoane dispărute de la Haga a declarat separat că a primit date care indică faptul că în Siria ar putea exista până la 66 de gropi comune, încă neverificate. Mai mult de 157.000 de persoane au fost date dispărute la comisie.
Şefa Comisiei, Kathryne Bomberger, a declarat pentru Reuters că portalul său pentru raportarea persoanelor dispărute ”explodează” acum cu noi contacte din partea familiilor. Prin comparaţie, aproximativ 40.000 de persoane au dispărut în timpul războaielor balcanice din anii 1990.
Pentru familii, căutarea adevărului în Siria ar putea fi lungă şi dificilă. O potrivire ADN va necesita ca cel puţin trei rude să furnizeze probe de referinţă ADN şi să preleveze o probă ADN de la fiecare dintre aceste rămăşiţe scheletice găsite în morminte, a declarat Bomberger.
Comisia a solicitat ca siturile să fie protejate, astfel încât dovezile să fie conservate pentru eventualele procese, însă siturile gropilor comune erau uşor accesibile marţi.
Statele Unite colaborează cu o serie de organisme ale ONU pentru a se asigura că poporul sirian primeşte răspunsuri şi este tras la răspundere, a declarat marţi Departamentul de Stat.
Sirienii care locuiesc în apropiere de Qutayfah, o fostă bază militară unde a fost localizat unul dintre situri, şi de un cimitir din Najha folosit pentru a ascunde cadavre din locurile de detenţie au descris faptul că au văzut un flux constant de camioane frigorifice care livrau cadavre care erau aruncate în şanţuri lungi săpate cu buldozere.
”Mormintele erau pregătite într-un mod organizat - camionul venea, descărca încărcătura pe care o avea şi pleca. Erau vehicule de securitate cu ele şi nimeni nu avea voie să se apropie, oricine se apropia obişnuia să coboare cu ele”, a declarat Abb Khalid, care lucrează ca fermier lângă cimitirul Najha.
"Acesta este locul ororilor"
În Qutayfah, locuitorii au refuzat să vorbească în faţa camerei sau să îşi folosească numele de teama represaliilor, spunând că nu sunt convinşi că zona este sigură după căderea lui Assad. ”Acesta este locul ororilor”, a spus unul dintre ei marţi.
În interiorul unui sit împrejmuit cu pereţi de ciment, trei copii se jucau lângă un vehicul satelit militar de fabricaţie rusă. Solul era plat şi nivelat, cu urme lungi drepte unde se crede că au fost îngropate cadavrele.
Imagini din satelit
Imaginile din satelit analizate de Reuters au arătat că săpăturile la scară largă au început la locul respectiv între 2012 şi 2014 şi au continuat până în 2022. Mai multe imagini prin satelit realizate de Maxar în acea perioadă au arătat un excavator şi şanţuri mari vizibile la faţa locului, împreună cu trei sau patru camioane mari.
Omar Hujeirati, un fost lider al protestelor anti-Assad care locuieşte în apropierea cimitirului Najha, care a fost folosit până când a fost creat situl mai mare Qutayfah, deoarece era plin, a declarat că suspectează că mai mulţi membri ai familiei sale dispăruţi s-ar putea afla în mormânt.
El crede că cel puţin unii dintre cei luaţi, inclusiv doi fii şi patru fraţi, au fost reţinuţi pentru că protestau împotriva guvernului lui Assad. ”Acesta a fost păcatul meu, ceea ce i-a făcut să-mi ia familia”, a spus el, cu un şanţ lung, expus în spatele său, unde se pare că au fost îngropate cadavrele.
Detaliile privind gropile comune din Siria au apărut pentru prima dată în timpul audierilor în instanţele germane şi al mărturiilor Congresului SUA în 2021 şi 2023.
"Groparul" a depus mărturie
Un bărbat identificat doar ca ”groparul” a depus mărturie în repetate rânduri în calitate de martor despre munca sa la siturile Najha şi Qutayfah în timpul procesului german al oficialilor guvernamentali sirieni.
În timp ce lucra în cimitirele din jurul Damascului la sfârşitul anului 2011, doi ofiţeri de informaţii au apărut la biroul său şi i-au ordonat lui şi colegilor săi să transporte şi să îngroape cadavre. Acesta a declarat că a călătorit într-o dubă împodobită cu fotografii ale lui Assad şi s-a deplasat la situri de mai multe ori pe săptămână între 2011 şi 2018, urmat de camioane frigorifice mari pline cu cadavre.
Camioanele transportau câteva sute de cadavre de la spitalele militare Tishreen, Mezzeh şi Harasta la Najha şi Qutayfah, a declarat el în proces. La aceste locuri erau deja săpate şanţuri adânci, iar groparul şi colegii săi descărcau cadavrele în şanţuri, care erau acoperite cu pământ de excavatoare de îndată ce o secţiune a şanţului era plină, a declarat el.
”În fiecare săptămână, de două ori pe săptămână, soseau trei camioane cu remorcă, pline cu 300 până la 600 de cadavre ale victimelor torturii, înfometării şi execuţiei din spitalele militare şi secţiile de informaţii din jurul Damascului”, a declarat el în faţa Congresului într-o declaraţie scrisă.
Groparul a fugit din Siria în Europa în 2018 şi a mărturisit în repetate rânduri despre gropile comune, dar întotdeauna cu identitatea sa protejată de public şi de mass-media.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰