Iranul, zguduit de două crize: transferul de putere din Siria și dezastrul din economie. "Căderea lui Assad are implicații existențiale"
Iranul se confruntă cu cel mai grav set de crize din ultimii ani, confruntându-se cu o economie aflată într-o spirală descendentă, împreună cu o serie de lovituri geopolitice şi militare fără precedent la adresa puterii sale în Orientul Mijlociu, transmite CNBC. În weekend, moneda iraniană, rialul, a atins un minim record de 756.000 unităţi pentru dolar, potrivit Reuters.

Din septembrie, moneda iraniană a suferit efectele de undă ale loviturilor devastatoare aduse împuterniciţilor Iranului, inclusiv Hezbollah-ul din Liban şi gruparea militantă palestiniană Hamas, precum şi alegerea din noiembrie a lui Donald Trump la preşedinţia SUA.
Odată cu căderea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pe fondul unei ofensive şoc a grupurilor rebele, Teheranul şi-a pierdut cel mai important aliat din Orientul Mijlociu.
Assad, care este acuzat de crime de război împotriva propriului popor, a fugit în Rusia şi a lăsat în urma lui o ţară extrem de fracturată.
"Căderea lui Assad are implicaţii existenţiale pentru Republica Islamică", a declarat Behnam ben Taleblu, membru senior la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor din Washington, pentru CNBC.
- Legăturile lui Bashar al-Assad cu România. Fostul dictator şi-a lăsat afacerile de milioane de euro pe mâinile...
- Prima reacţie a lui Assad de când a fugit din Siria. Susţine că nu a demisionat şi nici nu ia în calcul o...
- FT: Bashar al-Assad a trimis la Moscova avioane cu 250 de milioane de dolari, cash. Operaţiunea a durat 2 ani
- SUA pun la cale falimentul Iranului. Cum au de gând americanii să prăbuşească economia ţării din Orientul...
- Putin este de acord să îl ajute pe Trump să intermedieze negocierile nucleare cu Iranul - Bloomberg
Căderea monedei dezvăluie amploarea dificultăţilor cu care se confruntă iranienii obişnuiţi, care se luptă să-şi permită bunuri de zi cu zi şi suferă de o inflaţie ridicată şi şomaj după ani de sancţiuni grele occidentale, agravate de corupţia internă şi gestionarea economică defectuoasă.
Donald Trump va adopta o politică dură cu Iranul
Trump s-a angajat să adopte o linie dură cu Iranul şi va reintra la Casa Albă la aproximativ şase ani după ce a scos unilateral SUA din acordul nuclear iranian şi a reimpus sancţiuni drastice asupra ţării, transmite News.ro.
Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian şi-a exprimat dorinţa guvernului său de a negocia şi de a reînvia acordul, cunoscut oficial ca Planul de acţiune cuprinzător comun, care a ridicat unele sancţiuni împotriva Iranului în schimbul limitării programului său nuclear.
Dar încercarea de apropiere vine într-un moment în care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică afirmă că Teheranul îmbogăţeşte uraniul la niveluri record, atingând o puritate de 60% - un pas tehnic scurt către nivelul de puritate de 90%.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰