Antena LIVE

Curs valutar

UE decide dacă interzice turiștii ruși. Ar putea îngheța un acord din 2007: va fi mai greu și mai scump pentru ruși să intre în Schengen

Miniștrii UE urmează să susțină la Praga în această săptămână suspendarea unui acord încheiat în 2007 cu Rusia, care prevedea un tratament preferențial pentru cererile de viză ale rușilor. Înghețarea acordului din 2007 înseamnă că va fi mai greu și mai scump pentru ruși să obțină documente pentru spațiul Schengen, potrivit Financial Times.

De la 29.08.2022, 09:36
WhatsApp
UE decide dacă interzice turiștii ruși. Ar putea îngheța un acord din 2007: va fi mai greu și mai scump pentru ruși să intre în Schengen Profimedia

Părți ale acordului din 2007 referitoare la libera circulație a oficialilor guvernamentali și a oamenilor de afaceri au fost suspendate încă la sfârșitul lunii februarie. O suspendare mai largă ar elimina tratamentul preferențial pentru ruși atunci când solicită vize pentru UE. Rușii ar avea nevoie de mai multe documente, asta le va face mai scumpe și va crește semnificativ timpul de așteptare. Cu toate acestea, nu există un consens cu privire la măsurile suplimentare pe care le-ar putea lua Bruxelles-ul, care fie ar reduce numărul de vize eliberate rușilor, fie ar opri în întregime eliberarea acestora, scrie Financial Times

Țările care susțin interzicerea totală a rușilor în UE  au transmis că nu doresc o închidere completă a frontierei și că trebuie păstrate excepţii pentru motive umanitare, cereri de azil și pentru a permite disidenților regimului Putin să fugă.

UE va analiza propunerea de interzicere a accesului turiştilor ruşi pe teritoriul Uniunii

Miniştrii apărării şi ai afacerilor externe din statele Uniunii Europene, care se reunesc la Praga în această săptămână, vor analiza opţiunile privind înfiinţarea unei misiuni militare a UE pentru antrenarea forţelor ucrainene şi vor discuta despre solicitarea unor state membre de a se interzice accesul turiştilor ruşi pe teritoriul Uniunii, relatează luni Reuters, citat de Agerpres. 

Pe acelaşi subiect

Mai multe state membre antrenează deja trupe ucrainene, ceea ce le permite acestora să opereze armamentul pe care ţări occidentale îl furnizează Ucrainei pentru a se putea apăra în faţa agresiunii ruse. Deocamdată nu este clar unde ar putea avea baza un program al UE de antrenare a militarilor ucraineni şi ce mandat ar avea misiunea respectivă, a declarat un diplomat european. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a oferit puţine detalii despre intenţiile sale privind acest subiect, afirmând doar că programul nu va avea baza în Ucraina.

Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, intrat deja în a şaptea lună, rămâne un subiect prioritar pe agenda politicii externe a UE, miniştrii de externe ai Celor 27 urmând să discute marţi propunerea de restricţionare a dreptului turiştilor ruşi de a vizita Uniunea Europeană, în contextul în care unele ţări membre cer o poziţie dură şi unitară ca răspuns la agresiunea militară rusă contra Ucrainei. Preşedinţia cehă a Consiliului UE susţine ideea unei interdicţii la nivelul blocului comunitar pentru turiştii ruşi ce intenţionează să intre pe teritoriul UE, propunere sprjinită în special de ţările baltice.

Totuşi, Germania şi alte ţări membre resping o eventuală interdicţie generală la nivelul UE. Cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat până acum reticent faţă de impunerea unei interdicţii generale de intrare pentru cetăţenii ruşi în UE, susţinând că asemenea restricţii ar putea face mai dificilă primirea acelor cetăţeni ruşi care se opun invadării Ucrainei.

La rândul său, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a respins ideea unei interziceri complete a intrării cetăţenilor ruşi pe teritoriul UE. ''Nu sunt în favoarea opririi emiterii de vize pentru toţi ruşii. Trebuie să fim selectivi, nu putem lua o măsură generală'', a declarat duminică seară Borrell pentru postul de radio şi televiziune austriac ORF.

El a adăugat că nu crede că tăierea legăturilor cu civilii ruşi ar avea rezultate pozitive, adăugând că propunerea are şanse mici să obţină unanimitatea în rândul statelor membre. Totuşi, oficialul european a opinat că este necesară revizuirea procedurilor de acordare a vizei pentru anumite categorii de cetăţeni ruşi. Ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis a anunţat recent că Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia, ţări care au frontieră cu Rusia, ar putea interzice intrarea turiştilor ruşi pe teritoriile lor dacă UE nu adoptă o restricţie la nivelul blocului comunitar.

Şi Finlanda s-a pronunţat pentru interzicerea intrării turiştilor ruşi în Uniunea Europeană. ''Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul. Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina'', a spus premierul finlandez Sanna Marin.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia turisti ucraina ue vize
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024