Meniu
Search
x

UE discută interdicţia vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi. Principalul propagandist al lui Putin ameninţă cu "atac nuclear"

UE va discuta luna aceasta interdicţia vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi. Vladimir Soloviev, gazda mai multor emisiuni la postul național rusesc de televiziune, un apropiat al lui Vladimir Putin și un propagandist al regimului de la Kremlin, a redistribuit pe Telegram un mesaj care susţine că blocarea vizelor pentru ruși în UE poate determina Rusia să comită "un atac nuclear”. Mesajul ar fi fost ulterior şters.

De Redactia Observator la 12.08.2022, 18:39

Uniunea Europeană va discuta la sfârşitul lui august interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi, a declarat vineri ministrul ceh de externe Jan Lipavsky, a cărui ţară deţine semestrul acesta preşedinţia Consiliului Uniunii, transmite AFP, citat de Agerpres.

Sancţiunea respectivă, ca reacţie la invazia din Ucraina, a fost cerută de Kiev, dar este controversată în UE, iar o astfel de măsură ar trebui adoptată în unanimitate de cele 27 de ţări membre, arată agenţia citată.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a explicat într-un mesaj pe Twitter: "Ruşii susţin masiv războiul, aclamă loviturile de rachete asupra oraşelor ucrainene şi uciderea ucrainenilor. Lăsaţi-i deci pe turiştii ruşi să se bucure de Rusia".

Lipavsky a apreciat că "interzicerea totală a vizelor pentru ruşi de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace împotriva Rusiei''. El va discuta subiectul cu omologii săi europeni la o reuniune neoficială la Praga, la sfârşitul lunii.

Pe acelaşi subiect

Şeful diplomaţiei cehe a fost însă de părere că "în această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetăţenii ruşi".

Printre cei care trebuie convinşi se numără şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care prezidează consiliile miniştrilor de externe şi ai apărării. Sancţiunile sunt una din prerogativele sale, ca înalt reprezentant al Uniunii pentru afacerile externe şi politica de securitate.

Estonia a anunţat deja că nu va mai accepta vizele pe care le-a acordat deja cetăţenilor ruşi, însă prim-ministrul Kaja Kallas a precizat că "nu putem interzice intrarea persoanelor care deţin o viză a unei alte ţări din spaţiul Schengen".

Cehia nu mai eliberează vize pentru ruşi încă din 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei ruse în Ucraina. Şi Finlanda ar dori o decizie europeană, deoarece legislaţia sa naţională nu permite o interdicţie totală a vizelor în funcţie de cetăţenie. Ministrul de externe Pekka Haavisto a indicat la începutul acestei luni că guvernul de la Helsinki încearcă să reducă numărul vizelor turistice.

Comisia Europeană se opune deschis interdicţiei, insistând asupra necesităţii de a proteja disidenţii, jurnaliştii şi familiile. Executivul european a comunicat printr-o purtătoare de cuvânt că "statele membre dispun de o marjă importantă pentru eliberarea vizelor pe perioade scurte şi examinează cererile caz cu caz".

Cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunţat joi împotriva interzicerii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi. ''Acesta este războiul lui (Vladimir) Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri'', a spus el într-o conferinţă de presă.

Ruşii au reacţionat cu furie

Prezentatorul televiziunii ruse, Vladimir Soloviev, principalul propagandist al lui Putin, a redistribuit un mesaj pe Telegram care spunea că blocarea vizelor și declararea Rusiei drept stat terorist ar însemna încetarea relațiilor cu Europa și ar putea duce la un "atac nuclear”. Mesajul inițial era scris de Alexander Sosnowski, jurnalist german de origine rusă și un alt propagandist al regimului lui Vladimir Putin. Ambele mesaje par să fi fost şterse între timp.  

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat, potrivit TASS, că încercarea de izolare a Rusiei și rușilor nu are sens. Potrivit lui Peskov, unele țări uită totul din cauza atitudinii lor neprietenoase față de Moscova. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, o acuzat-o pe Kaja Kallas de nazism și a subliniat că solicitarea lui Zelenksi de blocare a vizelor pentru ruşi amintește de ideile lui Adolf Hitler.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » UE discută interdicţia vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi. Principalul propagandist al lui Putin ameninţă cu "atac nuclear"