UE nu a făcut nicio contraofertă Ucrainei legată de mineralele esențiale, anunţă Comisia Europeană
Ucraina nu a primit luni nicio ofertă nouă din partea Uniunii Europene pentru un acord privind minerale esențiale, a clarificat marţi Comisia Europeană, menţionând că în acest sens există din 2021 un parteneriat în derulare între Ucraina și UE. Explicaţia vine după ce Donald Trump a transmis luni că SUA sunt aproape de un acord final cu ucrainenii, chiar dacă Zelenski a spus că nu va semna vreun acord care va fi plătit de poporul său vreme de zece generații.
De Redactia Observator la 25.02.2025, 15:57Ucraina nu a primit nicio propunere nouă din partea Uniunii Europene pentru un acord privind mineralele esenţiale în timpul vizitei Colegiului Comisarilor Europeni la Kiev, pe 24 februarie. Potrivit Comisiei Europene, există deja un parteneriat în derulare între Ucraina și UE. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Rainier, în cadrul unui briefing de pe 25 februarie,relatează Ukrainska Pravda.
Întrebat de jurnaliști despre declarațiile comisarului european pentru Strategie Industrială, Stéphane Séjourné, care a afirmat luni la Kiev că a propus oficialilor ucraineni un "acord reciproc avantajos" privind resurselele esenţiale ale Ucrainei, Thomas Rainier a explicat că nu există nicio nouă propunere și că Séjourné a reiterat doar angajamentul față de acordurile existente.
"Nu există nicio propunere nouă", a declarat Thomas Rainier, explicând că parteneriatul UE-Ucraina privind mineralele critice a fost oficializat acum patru ani. El a subliniat că, "din 2021, UE are un parteneriat cu Ucraina privind mineralele esenţiale, formalizat printr-un memorandum de înțelegere".
"În timpul vizitei de ieri la Kiev, comisarul european Séjourné s-a întâlnit cu oficiali ucraineni și a confirmat angajamentul nostru de a implementa acest memorandum de înțelegere și de a accelera cooperarea pentru a consolida parteneriatul nostru reciproc avantajos", a precizat Rainier.
- Cum arată oferta "îndulcită" a lui Trump pentru Ucraina: Nu ar include garanții explicite de securitate
- UE prezintă Ucrainei o contraofertă pentru exploatarea mineralelor, în timp ce Trump anunţă că un acord este...
- Donald Trump, dispus să facă o vizită la Moscova: "Cred că războiul s-ar putea termina în curând. În...
- Trump anunţă că se întâlneşte cu Zelenski pentru a semna acordul mineralelor: "Săptămâna asta sau...
- Reuters: SUA ar putea tăia accesul Ucrainei la serviciile de internet Starlink din cauza mineralelor rare
- Macron anunţă că va merge la Trump cu un mesaj: "Nu poţi să fii slab în faţa preşedintelui Putin"
De asemenea, el a adăugat că "toate parteneriatele UE privind materiile prime esențiale vizează nu doar asigurarea lanțurilor de aprovizionare pentru UE, ci și dezvoltarea capacităților în țările partenere, asigurând beneficii reciproce". "Așadar, este vorba despre cooperarea cu Ucraina, nu despre o competiție cu SUA", a subliniat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Pe 24 februarie, comisarul european pentru Strategie Industrială, Stéphane Séjourné, a declarat că a propus oficialilor ucraineni un acord reciproc avantajos privind materialele critice ale Ucrainei. În aceeași zi, președintele american Donald Trump a anunțat că este pregătit să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski la Casa Albă "săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare" pentru a semna un acord privind exploatarea resurselor minerale ucrainene.
Ce sunt materialele critice
Materiale critice sunt resurse naturale esențiale pentru economie, tehnologie și securitate națională, dar care pot fi afectate de întreruperi în lanţurile de aprovizionare din cauza ofertei limitate, dependenței de importuri sau dificultății de extracție și procesare.
Printre acestea se numără metalele rare, precum litiu, cobalt, nichel, neodim, disproziu, pământurile rare, utilizate în baterii, turbine eoliene, componente electronice şi metalele strategice, precum titan, wolfram, tantal.
Aceste materiale sunt vitale pentru industrii precum tehnologia verde – baterii pentru vehicule electrice, panouri solare, domeniul apărării și aerospațial – componente pentru avioane, sateliți, rachete, industria electronicelor – telefoane, computere, semiconductori.