Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Trump vrea pământurile rare ale Ucrainei, dar 70% din resurse se află în Donbas. Ruşii, aproape să cucerească un mare zăcământ de litiu

Dacă Donald Trump dorește pământurile rare și metalele rare ale Ucrainei ca garanție în schimbul ajutorului militar, președintele SUA ar trebui să se grăbească. Peste 70% din resurse se află în Donbas, parțial ocupată de Rusia. În prezent, armata rusă se află la mai puțin de 10 km de localitatea Shevchenko, unde se găsește un zăcământ important de litiu. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că țara sa este pregătită să accepte "investiții din partea companiilor americane" pentru exploatarea pământurilor rare și metalelor utilizate pe scară largă în industria electronică.

de Redactia Observator

la 05.02.2025 , 15:01

Trump vrea pământurile rare ale Ucrainei, dar 70% din resurse se află în Donbas. Ruşii, aproape să cucerească un mare zăcământ de litiu Volodimir Zelenski şi Donald Trump, întâlnire la New York pe 27 septembrie 2024 - Getty Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că țara sa este pregătită să primească investiții din partea companiilor americane pentru exploatarea pământurilor rare, metale extrem de utilizate în industria electronică. Aceste resurse ar putea fi un factor-cheie în negocierile dintre Ucraina și SUA, după ce președintele american Donald Trump ar fi cerut acces la ele în schimbul sprijinului acordat Kievului. Însă o mare parte din rezervele miniere ale Ucrainei se află în zone ocupate de Rusia.

Rezervele minerale ale Ucrainei: 70% se află în Donbas

Potrivit Institutului de Studii Geologice din SUA (USGS), Statele Unite depind în mare măsură de importuri pentru anumite minerale strategice. China este în prezent principalul producător mondial de astfel de minerale, inclusiv de pământuri rare.

Articolul continuă după reclamă

Ucraina deține pământuri rare strategice, precum beriliul, în șase regiuni, dar în cantități limitate. Comisia Europeană a descris Ucraina drept o "sursă potențială pentru peste 20 de materii prime esențiale".

Pe acelaşi subiect

În aprilie 2023, Forbes Ucraina estima că resursele minerale ale Ucrainei se ridică la 111 miliarde de tone, cu o valoare de aproximativ 14.800 miliarde de dolari, principalele resurse fiind cărbunele și minereul de fier.

Cu toate acestea, peste 70% din aceste resurse se află în regiunile Donețk și Lugansk (est), parțial controlate de Rusia, și în regiunea Dnipropetrovsk (centru), unde forțele Moscovei continuă să avanseze.

În august 2022, Washington Post estima că rezervele totale de minerale ale Ucrainei valorează 26.000 miliarde de dolari, dintre care aproape jumătate se află în zone ocupate de Rusia.

Resurse-cheie aflate în pericol

Litiul, esențial pentru fabricarea bateriilor pentru vehiculele electrice, este tot mai căutat pe piața globală. Potrivit Forbes Ucraina, în 2023, Ucraina deținea 33 de milioane de tone de litiu, evaluate la 38 miliarde de dolari.

În prezent, trupele ruse avansează spre un important zăcământ de litiu din regiunea Donețk, după ce au preluat controlul asupra unui alt zăcământ situat la Kruta Balka, în regiunea Zaporojie (sud).

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ucraina este una dintre primele 10 țări din lume ca rezerve dovedite de titan, reprezentând aproximativ 7% din producția globală. În 2023, SUA au importat peste 95% din titanul ucrainean, conform USGS. Titanul este crucial pentru industria aerospațială și electronică.

Ucraina se află printre primele cinci state din lume în ceea ce privește rezervele de grafit, cu aproximativ 19 milioane de tone. Înainte de invazia rusă, țara producea aproximativ 10.000 de tone de grafit anual, dar producția a scăzut cu 95% în 2023 din cauza conflictului.

În 2023, SUA și-au asigurat întregul import de grafit din Ucraina, acesta fiind folosit în special în fabricarea bateriilor și alte aplicații industriale. În 2022, Ucraina s-a clasat pe locul 10 mondial la producția de fier, conform World Mining Data. Înainte de invazia rusă, țara era al cincilea mare exportator de minereu de fier, cu exporturi în valoare de 6,8 miliarde de dolari în 2021, potrivit Kyiv Post.

Ucraina dispune, de asemenea, de rezerve substanțiale de uraniu, mangan, mercur și galiu, un metal utilizat în industria electronică. Războiul din Ucraina pune însă în pericol accesul la aceste resurse, iar înaintarea trupelor ruse în regiunile Donețk și Zaporojie ar putea compromite viitoarele exploatări ale acestor materii prime esențiale.

Zelenski invită SUA să investească în pământurile rare ucrainene

Zelenski a declarat marți că țara sa este pregătită să accepte "investiții din partea companiilor americane" pentru exploatarea pământurilor rare, metale utilizate pe scară largă în industria electronică.  Ucraina, pentru care Washingtonul este principalul aliat în fața invaziei ruse, încearcă să asigure continuitatea ajutorului militar și economic. Poziția lui Donald Trump nu este pe deplin clară. Deși a afirmat că dorește o încetare rapidă a războiului, el a criticat în trecut cheltuielile masive ale SUA pentru sprijinirea Kievului.

Luni, Trump a declarat că dorește să negocieze un acord cu Ucraina, astfel încât aceasta să ofere o garanție în schimbul ajutorului militar. "Încercăm să găsim un acord cu Ucraina prin care aceasta să garanteze cu pământurile rare și alte resurse, în schimbul a ceea ce îi oferim noi," a spus el.

Întrebat de un reporter: "Vreți ca Ucraina să își cedeze pământurile rare Statelor Unite?", Trump a răspuns afirmativ: "Da, vreau asigurări cu privire la pământurile rare". În replică, Zelenski a declarat marți, într-o conferință de presă: "Mi-aș dori ca societățile americane (...) să dezvolte acest sector aici. Suntem deschiși la ideea ca acest lucru să fie realizat împreună cu partenerii noștri care ne ajută să ne protejăm teritoriul."

Zelenski a menționat că i-a transmis deja lui Donald Trump, în cadrul unei întâlniri din octombrie, că Ucraina este "deschisă" la investiții americane în acest sector strategic. El a avertizat că, dacă aceste minerale ar ajunge sub controlul Rusiei, țări precum Iranul și Coreea de Nord ar putea avea acces la ele.

Într-un plan de pace dezvăluit în octombrie, Zelenski nu a menționat explicit pământurile rare, dar a propus un "acord special" cu partenerii Ucrainei pentru "protecția și exploatarea comună a resurselor strategice" ale țării.  El a enumerat resurse precum uraniul, titanul, litiul, grafitul și alte elemente esențiale.

Metale rare precum europiul și ceriul sunt considerate cruciale pentru viitorul economic global, fiind utilizate în drone, turbine eoliene, hard diskuri, motoare de mașini electrice, lentile de telescop sau avioane de luptă.

Ucraina se teme că Donald Trump ar putea decide să reducă sprijinul american sau să o forțeze să negocieze cu Moscova, ceea ce ar putea duce la pierderea unor teritorii ocupate de Rusia.

Administrația prezidențială ucraineană a anunțat marți că discută cu oficialii americani organizarea unei întâlniri între Zelenski și Trump "în viitorul apropiat".

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat la sfârșitul lunii ianuarie că, "fără ajutorul occidental, războiul din Ucraina s-ar fi încheiat în una sau două luni".

Kremlinului nu i-a plăcut oferta lui Trump

Kremlinului nu i-a plăcut oferta lui Trump de a ajuta Ucraina în schimbul resurselor, a punctat Ukrainska Pravda, un important site de ştiri din Ucraina. Purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a descris oferta lui Donald Trump de a ajuta Ucraina în schimbul accesului la resursele de pământuri rare drept "cumpărare a ajutorului". 

"Dacă spunem lucrurilor pe nume, aceasta este o propunere de cumpărare a ajutorului. Nu pentru a continua să-l ofere gratuit, ci pentru a-l livra contracost. Desigur, ar fi mai bine să nu acorde deloc asistență și, astfel, să contribuie la încheierea acestui conflict", a declarat Dmitri Peskov. 

Diferența dintre pământurile rare și metalele rare

Extracția pământurilor rare este un proces complex și costisitor, deoarece aceste elemente nu se găsesc în stare pură, ci sunt dispersate în minereuri și asociate cu alte metale. Pământurile rare includ neodim (Nd), europiu (Eu), ceriu (Ce), disprosiu (Dy), terbium (Tb). Sunt utilizate în electronice, turbine eoliene, baterii, mașini electrice, lasere, magneți puternici și industria aerospațială.

Spre deosebire de ele, metalele rare precum litiu (Li), titan (Ti), galiu (Ga), indiu (In), hafniu (Hf), tantal (Ta), niobiu (Nb), wolfram (W), se găsesc în zăcăminte mai concentrate. Sunt esențiale pentru electronică, baterii, industria aerospațială, telecomunicații și echipamente medicale. Pământurile rare fac parte din categoria mai largă a metalelor rare, dar nu toate metalele rare sunt pământuri rare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Obişnuiţi să vă uitaţi pe telefon sau la televizor înainte de somn?
Observator » Ştiri externe » Trump vrea pământurile rare ale Ucrainei, dar 70% din resurse se află în Donbas. Ruşii, aproape să cucerească un mare zăcământ de litiu