UE va acorda Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro folosind active rusești, a decis Parlamentul European
Parlamentul European a aprobat acordarea unui împrumut de 35 de miliarde euro Ucrainei ca parte a unui împrumut mai mare G7 de aproximativ 45 de miliarde euro. Noul împrumut reprezintă contribuția UE la sprijinul oferit de G7 Ucrainei, convenit în luna iunie. Profiturile extraordinare provenite din activele de stat rusești înghețate vor fi folosite pentru rambursarea împrumutului iar fondurile vor fi plătite până la sfârșitul anului 2025.
De Redactia Observator la 22.10.2024, 16:48Parlamentul European a votat marţi în favoarea acordării unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei, care va fi finanţat din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate în Europa. Textul a fost adoptat cu 518 voturi pentru, 56 împotrivă şi 61 de abţineri."Rusia trebuie să plătească pentru distrugerea Ucrainei", a declarat raportorul textului votat, europarlamentara suedeză Karin Karlsbro (Renew, liberali).
"Ucraina continuă să reziste agresiunii rusești cu ajutorul cetățenilor săi curajoși, care luptă nu doar pentru existența și libertatea lor, ci și pentru apărarea democrației, drepturile omului, libertății și respectării legilor internaționale pentru noi toți. Nevoia acestui sprijin financiar este imensă și urgentă. Rusia trebuie să plătească pentru faptul că atacă Ucraina, distruge brutal infrastructura țării, orașele, satele și casele acestei țări. Povara reconstrucției Ucrainei va fi pusă pe umerii celor responsabili pentru aceste distrugeri, adică pe umerii Rusiei", a declarat Karlsbro.
SUA, împrumut de până la 20 de miliarde de dolari
Suma finală a contribuției UE ar putea fi mai mică, în funcție de volumul împrumuturilor acordate de alte state membre din G7, potrivit CE. Marea Britanie și-a anunțat oficial pe 22 octombrie partea din contribuție: aproape 3 miliarde de dolari iar potrivit presei externe, Statele Unite sunt gata să acorde Ucrainei un împrumut de până la 20 de miliarde de dolari.
- Coreea de Sud, gata să intre în războiul din Ucraina. Ameninţă că trimite trupe, ofiţeri de informaţii şi...
- Sora lui Kim Jong Un atacă Kievul şi Seulul: "Câini răi crescuţi de Statele Unite"
- Populaţia Ucrainei a scăzut cu peste 10 milioane de locuitori după ce Rusia a invadat ţara
- Zelenski cere ajutorul Occidentului după implicarea Coreei de Nord în război: "Putin se teme de pace"
- Coreea de Nord reacționează, după ce a fost acuzată că va trimite 12.000 de soldați Rusiei, pe frontul din Ucraina
Potrivit CE, mecanismul de cooperare în materie de împrumuturi pentru Ucraina, un cadru recent stabilit, va asigura accesul Ucrainei la veniturile viitoare generate din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, deținute în UE. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru rambursarea împrumuturilor oferite atât de UE, cât și de partenerii din G7. În timp ce aceste fonduri vor fi folosite pentru deservirea și rambursarea împrumuturilor, Ucraina va avea libertatea de a aloca aceste resurse conform nevoilor sale.
Fondurile acordate prin acest mecanism vor trebui plătite până la sfârșitul anului 2025. Acordarea împrumutului este condiționată de angajamentul Ucrainei de a menține mecanisme democratice funcționale, de a respecta drepturile omului și alte condiții politice, care vor fi specificate într-un memorandum de înțelegere. În plus, sistemele de management și control prevăzute în Mecanismul pentru Ucraina alături de măsuri speciale de prevenire a fraudei, se vor aplica acestui împrumut.
"Prin sprijinirea Ucrainei, investim în securitatea noastră", a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureşan (PPE, creştin-democraţi). Eurodeputatul francez Thierry Mariani (Patrioţi pentru Europa, extrema dreaptă) a denunţat, pe de altă parte, împrumutul, spunând că este "impus de Comisia (Europeană) pentru a menţine în viaţă un stat deja afectat de corupţie cu mult înainte de război".
Consiliul UE, organismul care reprezintă statele membre, a dat deja undă verde pe 9 octombrie şi va trebui să-şi dea acordul final înainte de primele plăţi, care ar urma să fie făcute începutul lui 2025.
Active ruseşti în valoare de circa 280 de miliarde de euro au fost îngheţate în UE în urma invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, dintre care aproximativ 90% se află în Belgia, sediul organismului internaţional de depozitare de fonduri Euroclear. Se preconizează că aceste active vor genera între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an, ceea ce poate ajuta la înarmarea Ucrainei şi la finanţarea reconstrucţiei postbelice.
Ţările G7 au convenit asupra unui împrumut global de până la 50 de miliarde de dolari, sau aproximativ 45 de miliarde de euro, acordat Ucrainei, finanţat din dobânda produsă de aceste active ruseşti îngheţate. Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Japonia urmează să decidă în ce măsură intenţionează să participe la acest împrumut de 45 de miliarde de euro, decis în cadrul G7.
Pașii următori
Guvernele UE au aprobat deja propunerea, iar Consiliul urmează să adopte regulamentul prin procedură scrisă în urma votului din Parlament. Acest regulament va intra în vigoare în prima zi după publicarea deciziei în Monitorul Oficial al UE.
Context
În septembrie, Comisia Europeană a anunțat un credit de 35 miliarde de euro pentru Ucraina, ce este parte a unui plan al partenerilor din G7, de a acorda împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro). Rambursarea acestui împrumut este posibilă prin utilizarea activelor rusești înghețate. Aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deținute în UE și blocate în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022. Guvernele UE au decis să utilizeze profiturile din aceste active pentru a sprijini atât eforturile militare ale Kievului, cât și reconstrucția țării.