Antena LIVE

Curs valutar

UE va acorda Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro folosind active rusești, a decis Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat acordarea unui împrumut de 35 de miliarde euro Ucrainei ca parte a unui împrumut mai mare G7 de aproximativ 45 de miliarde euro. Noul împrumut reprezintă contribuția UE la sprijinul oferit de G7 Ucrainei, convenit în luna iunie. Profiturile extraordinare provenite din activele de stat rusești înghețate vor fi folosite pentru rambursarea împrumutului iar fondurile vor fi plătite până la sfârșitul anului 2025.

De la 22.10.2024, 16:48
WhatsApp
UE va acorda Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro folosind active rusești, a decizie Parlamentul European Profimedia

Parlamentul European a votat marţi în favoarea acordării unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei, care va fi finanţat din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate în Europa. Textul a fost adoptat cu 518 voturi pentru, 56 împotrivă şi 61 de abţineri."Rusia trebuie să plătească pentru distrugerea Ucrainei", a declarat raportorul textului votat, europarlamentara suedeză Karin Karlsbro (Renew, liberali).

"Ucraina continuă să reziste agresiunii rusești cu ajutorul cetățenilor săi curajoși, care luptă nu doar pentru existența și libertatea lor, ci și pentru apărarea democrației, drepturile omului, libertății și respectării legilor internaționale pentru noi toți. Nevoia acestui sprijin financiar este imensă și urgentă. Rusia trebuie să plătească pentru faptul că atacă Ucraina, distruge brutal infrastructura țării, orașele, satele și casele acestei țări. Povara reconstrucției Ucrainei va fi pusă pe umerii celor responsabili pentru aceste distrugeri, adică pe umerii Rusiei", a declarat Karlsbro.

SUA, împrumut de până la 20 de miliarde de dolari

Suma finală a contribuției UE ar putea fi mai mică, în funcție de volumul împrumuturilor acordate de alte state membre din G7, potrivit CE.  Marea Britanie și-a anunțat oficial pe 22 octombrie partea din contribuție: aproape 3 miliarde de dolari iar potrivit presei externe, Statele Unite sunt gata să acorde Ucrainei un împrumut de până la 20 de miliarde de dolari.

Pe acelaşi subiect

Potrivit CE, mecanismul de cooperare în materie de împrumuturi pentru Ucraina, un cadru recent stabilit, va asigura accesul Ucrainei la veniturile viitoare generate din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, deținute în UE. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru rambursarea împrumuturilor oferite atât de UE, cât și de partenerii din G7. În timp ce aceste fonduri vor fi folosite pentru deservirea și rambursarea împrumuturilor, Ucraina va avea libertatea de a aloca aceste resurse conform nevoilor sale.

Fondurile acordate prin acest mecanism vor trebui plătite până la sfârșitul anului 2025. Acordarea împrumutului este condiționată de angajamentul Ucrainei de a menține mecanisme democratice funcționale, de a respecta drepturile omului și alte condiții politice, care vor fi specificate într-un memorandum de înțelegere. În plus, sistemele de management și control prevăzute în Mecanismul pentru Ucraina alături de măsuri speciale de prevenire a fraudei, se vor aplica acestui împrumut.

"Prin sprijinirea Ucrainei, investim în securitatea noastră", a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureşan (PPE, creştin-democraţi). Eurodeputatul francez Thierry Mariani (Patrioţi pentru Europa, extrema dreaptă) a denunţat, pe de altă parte, împrumutul, spunând că este "impus de Comisia (Europeană) pentru a menţine în viaţă un stat deja afectat de corupţie cu mult înainte de război".

Consiliul UE, organismul care reprezintă statele membre, a dat deja undă verde pe 9 octombrie şi va trebui să-şi dea acordul final înainte de primele plăţi, care ar urma să fie făcute începutul lui 2025.

Active ruseşti în valoare de circa 280 de miliarde de euro au fost îngheţate în UE în urma invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, dintre care aproximativ 90% se află în Belgia, sediul organismului internaţional de depozitare de fonduri Euroclear. Se preconizează că aceste active vor genera între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an, ceea ce poate ajuta la înarmarea Ucrainei şi la finanţarea reconstrucţiei postbelice.

Ţările G7 au convenit asupra unui împrumut global de până la 50 de miliarde de dolari, sau aproximativ 45 de miliarde de euro, acordat Ucrainei, finanţat din dobânda produsă de aceste active ruseşti îngheţate. Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Japonia urmează să decidă în ce măsură intenţionează să participe la acest împrumut de 45 de miliarde de euro, decis în cadrul G7.

Pașii următori

Guvernele UE au aprobat deja propunerea, iar Consiliul urmează să adopte regulamentul prin procedură scrisă în urma votului din Parlament. Acest regulament va intra în vigoare în prima zi după publicarea deciziei în Monitorul Oficial al UE.

Context

În septembrie, Comisia Europeană a anunțat un credit de 35 miliarde de euro pentru Ucraina, ce este parte a unui plan al partenerilor din G7, de a acorda împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro). Rambursarea acestui împrumut este posibilă prin utilizarea activelor rusești înghețate. Aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deținute în UE și blocate în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022. Guvernele UE au decis să utilizeze profiturile din aceste active pentru a sprijini atât eforturile militare ale Kievului, cât și reconstrucția țării.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina imprumut ue
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024