Antena Meniu Search
x

Curs valutar

G7 va da 50 de miliarde de dolari Ucrainei, împrumut garantat cu profitul din dobânzile la activele ruseşti îngheţate de Occident

Război în Ucraina. G7 va conveni un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina la summitul din Italia. Împrumutul ar urma să fie garantat cu profiturile viitoare din dobânzile la 300 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruse înghețate de aliații occidentali.

de Redactia Observator

la 13.06.2024 , 16:36

G7 va da 50 de miliarde de dolari Ucrainei, împrumut garantat cu profitul din dobânzile la activele ruseşti îngheţate de Occident
G7 va da 50 de miliarde de dolari Ucrainei, împrumut garantat cu profitul din dobânzile la activele ruseşti îngheţate de Occident - Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va alătura președintelui american Joe Biden și liderilor din Italia, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada și Japonia pentru discuțiile care vor avea loc în luxoasa stațiune Borgo Egnazia din Puglia, potrivit AFP, citat de Mediafax. 

Pe ordinea de zi se află un plan pentru un împrumut urgent de 50 de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul în domeniul apărării, al sprijinului bugetar și al reconstrucției după mai mult de doi ani de război cu Rusia.

Împrumutul, garantat cu profiturile viitoare din dobânzile la 300 de miliarde de euro

Articolul continuă după reclamă

Împrumutul ar urma să fie garantat cu profiturile viitoare din dobânzile la 300 de miliarde de euro (325 de miliarde de dolari) din activele băncii centrale rusești înghețate de aliații occidentali.

Pe acelaşi subiect

"Vești bune de la G7: încă 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina", a scris ministrul german de finanțe Christian Lindner pe X. "Folosim dobânzile din activele înghețate pentru acest lucru - un instrument inteligent care îi arată (președintelui rus Vladimir) Putin unitatea noastră, ajută foarte mult Ucraina și ușurează povara asupra bugetelor. Acum lucrăm la detalii".

Biroul președintelui francez Emmanuel Macron declarase miercuri că a existat un acord privind furnizarea banilor până la sfârșitul acestui an. "Suntem pe punctul de a obține un rezultat bun în acest caz", a declarat joi consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, adăugând că detaliile trebuie încă să fie puse la punct.

Țările G7 au fost principalii susținători militari și financiari ai Ucrainei de când Rusia a invadat-o în februarie 2022. Uniunea Europeană a convenit la începutul acestui an să folosească profiturile din activele rusești înghețate pentru Ucraina, în valoare de până la trei miliarde de euro pe an. Dar ideea la G7 este de a folosi acest lucru pentru a oferi un ajutor mai mare și mai rapid printr-un împrumut inițial masiv.

Săptămâna aceasta, SUA au anunțat, de asemenea, o serie de noi sancțiuni menite să constrângă mașinăria de război a Moscovei, crescând în același timp miza pentru băncile străine care încă mai fac afaceri cu Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Stiri externe » G7 va da 50 de miliarde de dolari Ucrainei, împrumut garantat cu profitul din dobânzile la activele ruseşti îngheţate de Occident