Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Coreea de Nord reacționează, după ce a fost acuzată că va trimite 12.000 de soldați Rusiei, pe frontul din Ucraina

Coreea de Nord a negat luni că ar furniza Rusiei trupe care ar putea fi mobilizate în conflictul din Ucraina, un reprezentant al Phenianului la ONU mergând până a califica afirmaţia Seulului drept "zvon fără fundament", relatează AFP.

de Redactia Observator

la 22.10.2024 , 10:35

Coreea de Nord reacționează, după ce a fost acuzată că va trimite 12.000 de soldați Rusiei, pe frontul din Ucraina Coreea de Nord reacționează, după ce a fost acuzată că va trimite 12.000 de soldați Rusiei, pe frontul din Ucraina - Profimedia

"În ceea ce priveşte aşa-zisa cooperare militară cu Rusia, delegaţia mea nu simte nevoia de a comenta aceste zvonuri stereotipe fără fundament", a declarat un reprezentant nord-coreean în cadrul unei sesiuni a Adunării generale a ONU care a avut loc luni seară la New York.

Afirmaţiile Seulului "vizează pătarea imaginii Republicii Populare Democrate Coreene şi subminarea relaţiilor legitime, amicale şi de cooperare între două state suverane", a adăugat el. Coreea de Sud l-a convocat luni pe ambasadorul rus la Seul pentru a cere retragerea "imediată" a soldaţilor trimişi de către Phenian pentru a susţine Moscova în războiul împotriva Ucrainei, potrivit Ministerului sud-coreean al Afacerilor Externe.

Coreea de Nord neagă că ar fi trimis soldați Rusiei pentru războiul din Ucraina

Articolul continuă după reclamă

Circa 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale nord-coreene se află deja în Rusia pentru a se aclimatiza şi ar urma să se deplaseze în curând pe front, a anunţat vineri agenţia sud-coreeană de informaţii, care se aşteaptă la trimiterea a circa 12.000 de militari în total.

Pe acelaşi subiect

Un raportul său, Serviciul naţional de informaţii (NIS) sud-coreean publică şi imagini din satelit care demonstrează, conform sursei citate, prima desfăşurare de militari nord-coreeni.

Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap a relatat marţi, citând o sursă guvernamentală, că Seulul intenţionează să trimită o delegaţie în Ucraina, formată din militari din serviciile de informaţii, pentru a supraveghea desfăşurarea trupelor nord-coreene.

În timp ce relaţiile dintre Phenian şi Seul sunt la nivelul cel mai scăzut de decenii, Coreea de Nord s-a apropiat şi mai mult de Rusia, aliată a regimului nord-coreean încă de la înfiinţarea sa după Al Doilea Război Mondial. Coreea de Sud şi SUA acuză de multă vreme că liderul nord-coreean Kim Jong Un trimite în Rusia arme care sunt utilizate în Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită la Phenian în iunie, în cursul căreia cele două ţări au semnat un tratat de apărare reciprocă. Detaliile tratatului nu au fost dezvăluite, alimentând astfel speculaţiile privind noi transferuri de arme, care încalcă sancţiunile adoptate de ONU împotriva Rusiei şi Coreei de Nord.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să căutaţi semnificaţia viselor?
Observator » Ştiri externe » Coreea de Nord reacționează, după ce a fost acuzată că va trimite 12.000 de soldați Rusiei, pe frontul din Ucraina