UE va relaxa sancțiunile asupra băncilor rusești pentru a permite comerțul cu alimente - Reuters
Uniunea Europeană va modifica miercuri sancțiunile împotriva Rusiei. Va permite dezghețarea de fonduri în cazul unor bănci importante, necesare pentru a atenua blocajele din comerțul global cu alimente și îngrășăminte, arată un document-proiect citat de Reuters.
De Redactia Observator la 19.07.2022, 17:02- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Măsura vine pe fondul unor critici aduse de lideri africani. Aceștia susțin că impactul negativ al sancțiunilor asupra comerțului au exacerbat penurii cauzate în principal de invadarea Ucrainei de către Rusia și de blocarea porturilor din Marea Neagră.
Conform regulamentului modificat, statele membre UE vor putea debloca fonduri deținute de bănci precum VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank și Rossiya Bank. Documentul ar putea fi adoptat de către UE miercuri.
Separat, Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, va fi inclusă pe lista sancțiunilor, adică va avea active înghețate, cu excepţia celor necesare comerţului cu alimente, a declarat un oficial al UE pentru Reuters. Conform documentului, s-a luat decizia dezghețării anumitor fonduri ”după ce s-a stabilit că sunt necesare pentru achiziționarea, importul sau transportul de produse agricole și alimentare, inclusiv grâu și îngrășăminte”.
Potrivit sancțiunilor modificate, UE intenționează, de asemenea, să faciliteze exporturile de produse alimentare din porturile rusești, blocate de comercianți după sancțiunile UE, în ciuda măsurilor care scutesc în mod explicit exporturile de alimente, a spus un oficial.
- Liderii africani furioși pe UE. Europa se grăbește să cumpere gaz african, dar nu vrea să finanțeze proiecte...
- Ministru canadian, despre participarea Rusiei la G20: Un piroman la o întâlnire a pompierilor
- Efectele sancţiunilor se resimt puternic. Vladimir Putin: "Occidentul nu poate izola Rusia şi nici să o trimită...
Până acum, UE a negat că sancțiunile impuse de Bruxelles au afectat comerțul cu alimente. UE, împreună cu Statele Unite, Marea Britanie și alte state, au impus sancțiuni fără precedent Rusiei după invadarea Ucrainei pe 24 februarie.
Și Trezoreria Statelor Unite a anunţat săptămâna trecută că permite tranzacțiile cu Rusia care implică îngrășăminte, alimente, semințe, medicamente, echipamente medicale şi agricole, potrivit The Wall Street Journal. Americanii resping astfel acuzațiile Moscovei conform cărora sancțiunile occidentale şi nu invadarea Ucrainei reprezintă cauza crizei alimentare globale. Americanii au eliberat o licență de autorizare a anumitor tipuri de tranzacții legate de mărfuri și echipamente agricole, precum și medicamente și dispozitive medicale.
UE ia în calcul să ridice sancţiunile impuse unor oligarhi ruşi. 40 de persoane au cerut să fie scoase de pe liste, potrivit Bloomberg.