Antena Meniu Search
x

UE ia în calcul să ridice sancţiunile impuse unor oligarhi ruşi. 40 de persoane au cerut să fie scoase de pe liste

Uniunea Europeană discută eliminarea sancțiunilor impuse împotriva unor cetăţeni ruși pentru implicarea lor în războiul din Ucraina. Oficiali juridici din cadrul blocului comunitar au constatat că aceste măsuri ar fi fost impuse fără temeiuri suficiente, au declarat pentru Bloomberg surse familiare cu ancheta.

de Redactia Observator

la 15.07.2022, 18:59

Oligarhii ruşi Alexey Mordashov (stânga sus) Alisher Usmanov (stânga jos) şi Andrey Melnichenko (dreapta)
Oligarhii ruşi Alexey Mordashov (stânga sus) Alisher Usmanov (stânga jos) şi Andrey Melnichenko (dreapta) - Profimedia

Aproximativ 30 de persoane au dat în judecată Uniunea Europeană, solicitând să fie eliminate de pe listele de sancțiuni, iar în jur de alte 10 le-au cerut acelaşi lucru direct autorităţilor UE. Persoanele care au transmis presei aceste informaţii doresc să rămână sub anonimat, întrucât procesul în cauză este unul privat. 

Serviciul juridic al Consiliului European i-a informat miercuri pe ambasadorii UE că unele dintre aceste cereri au fost justificate, întrucât informațiile furnizate de reclamanţi arată că dovezile care stau la baza sancțiunilor sunt slabe, vechi sau eronate, au adăugat sursele citate de Bloomberg. Numărul exact al "greşelilor" descoperite de avocaţii UE nu a fost precizat. De asemenea, nu au fost menţionate numele persoanelor implicate. Un purtător de cuvânt al departamentului european pentru Securitate şi Politică Externă a refuzat să comenteze informaţiile, invocând discuții confidențiale în curs. Jurnaliştii au precizat că aşteaptă răspuns la un e-mail trimis consiliului pentru a solicita comentarii cu privire la evaluarea juridică.

40 de oligarhi ruşi cer să fie eliminaţi de pe lista sancţiunilor impuse de UE 

Chiar și așa, reevaluarea sancţiunilor aplicate nu acoperă decât o mică parte din totalul oligarhilor ruşi afectaţi de măsuri. De la începutul războiului, declanşat în data de 24 februarie, UE a sancționat sute de persoane, inclusiv zeci de magnați, oameni de afaceri, politicieni și oficiali militari ruşi.

Andrey Melnichenko și soția sa, Aleksandra, se numără printre cei care i-au contactat pe oficialii UE prin intermediul avocaților, pentru a cere reevaluarea sancțiunilor impuse cuplului. Îşi bazează plângerea pe o serie de erori care ar fi fost comise în alcătuirea listei aliaţilor conducerii ruse. Melnichenko este fondatorul companiei globale de îngrășăminte EuroChem Group AG. Alții, inclusiv magnatul oțelului Alexey Mordashov și magnatul metalelor Alisher Usmanov, au cerut, de asemenea, UE să-și reconsidere decizia, au spus persoane familiare cu situația. Purtătorii de cuvânt ai lui Melnichenko, Mordashov și Usmanov au refuzat să ofere comentarii.

UE urmează să propună listarea a încă 50 de persoane și entități ca parte a unui nou pachet de sancțiuni pe care intenționează să-l adopte săptămâna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » UE ia în calcul să ridice sancţiunile impuse unor oligarhi ruşi. 40 de persoane au cerut să fie scoase de pe liste