Antena Meniu Search
x

Liderii africani furioși pe UE. Europa se grăbește să cumpere gaz african, dar nu vrea să finanțeze proiecte locale din motive climatice

Europenii sunt acuzați de ipocrizie cu privire la politica energetică. UE vrea să importe gaz natural din Africa în lipsa celui rusesc, dar nu vrea să finanțeze proiecte care ar permite celui mai sărac continent din lume să folosească gazul acasă, relatează Bloomberg. "Este colonialism verde.Ţările bogate exploatează resursele ţărilor mai sărace în timp ce practic le refuză un acces similar în numele climei", a comentat Vijaya Ramachandran, director pentru energie și dezvoltare la Institutul Breakthrough. Africa nu primește sprijin pentru utilizarea gazului pe plan intern. Continentul are proiecte planificate de energie pe gaz, dar nu găseşte bani pentru a le dezvolta. Finanțările de la instituții precum FMI și Banca Europeană de Investiții pentru proiectele de gaze au dispărut din motive climatice.

de Redactia Observator

la 12.07.2022, 17:42

Liderii africani furioși pe UE. Europa se grăbește să cumpere gaz african, dar nu vrea să finanțeze proiecte locale din motive climatice
Piață fără electricitate în Nigeria - Profimedia

Politica energetică a Europei este acuzată de ipocrizie. Țarile UE doresc să importe cât mai mult gaz natural african, dar nu vor să finanțeze proiecte de energie și conducte africane din cauza îngrijorărilor climatice. Europa nu și-a respectat nici promisiunile de a finanța proiecte ”verzi”. 

Nigeria are 3% din rezervele de gaze ale lumii, dar nu a exploatat aproape nimic. La fel ca majoritatea țărilor africane, gazul pe care l-a extras este în mare parte trimis în Europa care dorește acum să importe și mai mult pentru a compensa gazul rusesc pierdut în urma sancțiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei

În aprilie, Italia a încheiat noi acorduri pentru a cumpăra gaz din Angola și Congo, iar Germania caută să se aprovizioneze cu gaze din Senegal. Asta, în ciuda faptului ca au descurajat utilizarea gazului și a altor combustibili fosili în întreaga lume. Era unul din obiectivele climatice globale prezentate de lideri europeni la conferința COP26 a Organizației Națiunilor Unite de la Glasgow în noiembrie anul trecut.

Standardul dublu al Europei şi exploatarea regiunii africane de către Occident

Pe acelaşi subiect

Liderii africani au nevoie de banii pe care aceste tranzacții cu gaze ar putea să-i aducă, dar susțin că interesul brusc al Europei pentru resursele lor arată un standard dublu, un nou episod din lunga istorie de exploatarea regiunii africane de către Occident. 

De ce e presată Africa să renunțe la combustibilii săi ”murdari” în timp ce gazul ei este folosit pentru a ține luminile aprinse în Europa, se întreabă liderii africani. Țările bogate au fost reticente în a finanța în Africa conducte și centrale electrice de gaze din cauza emisiilor, dar nici nu și-au îndeplinit promisiunile de a ajuta la finanțarea unor proiecte de energie verde care ar putea fi o sursă alternativă. 

Poziția jenantă a Europei a fost evidentă luna trecută la summitul G7. Cele mai avansate economii ale lumii au făcut un pas înapoi de la angajamentul de a opri finanțarea proiectelor externe de combustibili fosili și au indicat excepții pentru proiecte care ar aduce mai multe gaz natural lichefiat în țările lor.

Mai mult, parlamentarii Uniunii Europene au votat recent să clasifice proiectele de gaze și energie nucleară din cadrul blocului drept ”investiții verzi”, decizie care ar putea deschide calea unor noi finanțări de miliarde de euro.

Această abordare i-a enervat pe liderii africani care au nevoie de combustibil, de orice tip de combustibil, pentru a scoate milioane de oameni din sărăcie. ”Avem nevoie de parteneriat pe termen lung, nu de inconsecvență și contradicție cu privire la politica de energie verde din Marea Britanie și Uniunea Europeană. Nu ajută la securitatea lor energetică, nu ajută economia Nigeriei și nu ajută mediul. Este o ipocrizie care trebuie să se termine”, a spus președintele nigerian Muhammadu Buhar.

Guvernele din Africa sub-sahariană au și ele partea lor de vină pentru rezervele de gaz neexploatate. Puține țări au investit serios sau și-au reformat sectoarele electrice sau de petrol și gaze. Mulți lideri africani susțin creșterea exporturilor de gaze naturale pentru a încasa mai mulți bani, dar doresc și acces la finanțare care să le permită să valorifice potențialul și să creeze piețe interne de gaze naturale. ”Nu pot să vină și să spună: Avem nevoie de gazul vostru, vom cumpăra gazul și îl vom duce în Europa.Trebuie să ne dea ceva înapoi”, a declarat Gabriel Obiang Lima, ministrul energiei din Guineea Ecuatorială, la o conferință de presă în luna mai. 

Gazul a fost mult timp un combustibil controversat din punct de vedere climatic: este mai curat în emisi decât alți combustibili fosili, totuși generează poluare cu carbon și contribuie la creșterea efectului de seră. Poziția Europei față de gazul natural s-a schimbat de la începutul războiului. Obiectivul principal este să cumpere cât de mult poate gaz natual lichefiat. Țări precum Germania, Austria și Țările de Jos au apelat la cărbune ca rezervă.

"Spune Occidentul că Africa ar trebui să rămână nedezvoltată?

Potrivit politicienilor europeni, combustibilii fosili reprezintă un ajutor necesar pentru ca UE să treacă de criza energetică actuală, să poată evita penuria și întreruperile care ar putea slăbi sprijinul pentru sancțiunile împotriva Rusiei

În teorie, planurile de a crește în același timp mult mai rapid producția de energia regenerabilă vor echilibra scara climatică, rezultând în emisii de carbon mai scăzute. UE ezită însă în prezent să pună în aplicare politici care ar reduce consumul de energie de teama reacțiilor politice.

Matematica climatică poate să funcționeze așa cum spun oficialii UE, dar este un mesaj mai dificil de vândut în străinătate. Planul liderilor europeni ca Africa să treacă direct la surse de energie curată nu este viabil decât dacă țările bogate, investitorii privați și băncile de dezvoltare ajută la finanțarea proiectelor.   

Africa Subsahariană, care utilizează mai puțină energie decât Spania, are resurse pentru energie eoliană și solară, dar nu are infrastructură. Țările în curs de dezvoltare se confruntă și cu costuri de finanțare mult mai mari pentru proiectele verzi deoarece sunt considerate investiții mai riscante. Spre frustrarea Africii, națiunile bogate nu au reușit nici să atingă obiectivul de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an, finanțari climatice, obiectiv care trebuia atins în 2020.

”Întregul Occident s-a dezvoltat cu ajutorul combustibililor fosili, chiar în timp ce vorbim, unele națiuni occidentale au reintrodus cărbunele în mixul lor energetic din cauza războiului. Deci, atunci când lumea vrea să treacă la zero emisii de carbon, cine trebuie să facă mai mult? Spune Occidentul că Africa ar trebui să rămână nedezvoltată?” a întrebat Matthew Opoku Prempeh, ministrul energiei din Ghana, care a făcut în ultimii ani descoperiri importante de petrol și gaze. 

Problema finanțării climatice va domina probabil discuțiile COP27 din acest an din Egipt, care se vor concentra pe soluții pentru Africa. Viitorul gazului va fi, de asemenea, un subiect cheie, având în vedere că Egiptul și multe țări în curs de dezvoltare îl consideră o modalitate de a se îndepărta de cărbune.

Agenția Internațională pentru Energie, care a cerut anul trecut oprirea noilor proiecte de combustibili fosili, susține într-un raport recent că Africii trebuie să i se permită să-și exploateze resursele de gaze. Ponderea în emisiile globale istorice ar crește doar la 3,5% de la 3%, chiar dacă Africa ar folosi fiecare moleculă din rezervele de gaz cunoscute. Accesul universal la energie pe continent ar putea fi atins până în 2030 cu investiții de 25 de miliarde de dolari pe an, adică doar 1% din banii vărsați în sectorul energetic la nivel global.

Există planuri de dezvoltare a instalațiilor de GNL în Nigeria și Angola, care ar putea ajuta Africa să producă 470 de miliarde de metri cubi de gaz pe an până la sfârșitul anilor 2030, adică aproximativ 75% din producția Rusiei din acest an, potrivit consultanților Rystad Energy. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Liderii africani furioși pe UE. Europa se grăbește să cumpere gaz african, dar nu vrea să finanțeze proiecte locale din motive climatice