Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ultimele imagini cu Alexei Navalnîi în viaţă. Cum şi-a prevestit moartea în 2020, într-un documentar premiat cu Oscar

Cel mai mare critic al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare. Avea doar 47 de ani. De profesie avocat, a fost considerat  cea mai puternică voce a Opoziţiei ruse în ultimii 20 de ani. În ciuda tuturor riscurilor, nu s-a sfiit să îl critice public pe liderul de la Kremlin şi să-i denunţe pe marii corupţi ai Rusiei. Asta i-a atras numeroase condamnări la închisoare şi o încercare de asasinare cu otravă din care abia a scăpat cu viaţă. Moartea lui Navalnîi vine cu nicio lună înainte de alegerile prezidenţiale, la care Vladimir Putin nu are până acum niciun adversar.

De la 16.02.2024, 19:16
WhatsApp
Vezi și:

"Onorată instanță, o să va trimit contul ca dumneavoastră, din salariul imens de judecător federal să-mi faceți și mie un transfer, nu de alta, dar nu prea mai am bani, inclusiv din cauza dumneavoastră. Și voi, cei de acolo, puteți face o chetă, eu aștept. La revedere!", spunea Alexei Navalnîi. Sunt ultimele imagini cu Alexei Navalnîi în viaţă. Filmarea a fost făcută în urmă cu nici două zile. Cel mai mare critic al lui Vladimir Putin tocmai fusese din nou condamnat la carceră. "Colonia penală Iamalia a decis să doboare recordul de lingușire față de Vladimir și mulțumire a autorităților de la Moscova. Tocmai mi-au dat 15 zile într-o carceră. Este a patra pedeapsă de acest fel în mai puțin de două luni de când sunt cu ei", sunt ultimele cuvinte scrise liderul opoziţiei ruse pe platforma X, fostă Twitter, miercuri după-amiază.

Reacţii internaţionale după moarte lui Navalnîi

Azi, la prânz, gardienii au decis să îl scoată la plimbare în curtea lagărului, pe un ger năprasnic. Erau în jur de -30 de grade, dar se simţeau ca -50. După doar câteva minute, Alexei Navalnîi s-a prăbuşit la pământ. Reprezentanţii coloniei din Cercul Arctic spun că a fost chemat ajutor medical de urgență. Medicii ar fi încercat 30 de minute să-l resusciteze, fără succes. Vestea morţii sale a trimis o undă se şoc în toată lumea. Soţia lui Navalnîi, Iulia, se afla la Conferinţa de Securitate de la Munchen, când a fost anunţată că Alexei a murit.

"Vreau ca Putin, anturajul său, prietenii lui Putin și guvernul său să știe că vor fi traşi la răspundere pentru ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele și soțului meu. Și ziua aceea va veni foarte curând", a declarat Iulia Navalnîi, soţia lui Alexei Navalnîi. Susţinătorii lui Navalnîi au ieşit cu sutele, în stradă, în numeroase oraşe din Rusia. Oamenii au aprins lumânări şi au depus flori lângă portretele acestuia. Reacţii au venit de la lideri din întreaga lume. Toţi arată cu degetul spre Kremlin şi Vladimir Putin. "Timp de peste zece ani, guvernul rus şi Putin l-au persecutat, l-au otrăvit şi l-au încarcerat pe Alexei Navalnîi", a declarat Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA. "Este un nou semn al brutalităţii lui Putin. Indiferent de povestea pe care o spun ei, să fie clar: Rusia este responsabilă!", a declarat Kamala Harris, vicepreşedinte SUA.

Pe acelaşi subiect

"L-am întâlnit pe Navalnîi aici, în Berlin, când era în Germania, pentru a se recupera după otrăvire. Am vorbit cu el despre curajul imens de care dă dovadă întorcându-se în ţara lui. Acum, probabil, a plătit pentru curaj cu propria sa viaţă", a declarat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. "Este clar că a fost ucis de Putin, la fel ca alte mii de oameni, chinuiţi şi torturaţi, din cauza acestei creaturi. Lui Putin nu-i pasă cine moare, atâta timp cât îşi menţine poziţia", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiei pe plaforma X şi a cerut Rusiei o anchetă transparentă a morţii. "Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familia și prietenii săi. Astăzi, comunitatea internațională a pierdut un luptător curajos pentru libertate și drepturi. Cerem Rusiei să facă o anchetă transparentă și cuprinzătoare", a fost mesajul transmis de Klaus Iohannis.

Vladimir Putin se afla la o întâlnire cu studenţii în momentul în care a aflat despre moartea celui mai vocal opozant. Nu a spus niciun cuvânt. Singura declaraţie a fost cea a purtătorului său de cuvânt. "Serviciul Federal de Penitenciare efectuează examinări, clarificări și așa mai departe. Adică nu sunt necesare instrucțiuni", a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin. Producătorul CNN, Tim Lister, l-a cunoscut pe liderul opoziţiei ruse în 2020. Împreună cu jurnalista Clarisa Ward a filmat un interviu cu Navalnîi, care mai apoi a apărut în documentarul, numit chiar "Navalnîi", distins cu premiul Oscar, anul trecut. El a povestit exclusiv pentru Observator întâlnirea. "Avea această credinţă de nezdruncinat în ceea ce făcea. Nu avea nicio îndoială (n.red. că face ce trebuie). În ciuda  riscurilor, nu s-a lăsat intimidat. L-am întrebat la finalul interviului: "Ştii ce o să păţeşti, dacă te întorci?" A spus: "Da, dar nu am de ales, este ţara mea. Nu pot să am un rol în politică din străinătate. Exact aşa şi-ar dori Putin, el vrea să fiu irelevant."", a declarat Tim Lister, producător CNN.

Alexei Navalnîi se află în închisoare din 2021

Alexei Navalnîi se află în închisoare din 2021. Ispășea o pedeapsă de 30 de ani pentru încălcarea eliberării condiţionate, sfidarea tribunalului şi activităţi extremiste. Fost avocat, Navalnîi s-a făcut remarcat la începutul carierei sale prin numeroasele investigații despre corupția la nivel înalt din Rusia. La începutul anilor 2000 intră în politică şi participă la numeroase proteste faţă de actualul regim. Devine rapid imaginea simbol a Opoziţiei ruse şi cel mai mare rival al lui Vladimir Putin. Notorietatea lui începe să deranjeze Kremlinul. Este hărţuit şi monitorizat constant, dar nu renunţă. Publică mai multe investigaţii jurnalistice în care demasca corupţii care susţin regimul lui Putin. Este arestat după fiecare protest public. În Iulie 2013 este condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare de fonduri, iar un an mai târziu primeşte alţi trei ani şi jumătate de închisoare tot cu suspendare.

În august 2020 a fost la un pas de moarte după ce a fost otrăvit cu Novicioc, o neurotoxină puternică. A supravieţuit, iar la presiunea internaţională Kremlinul i-a permis să meargă la tratament în Germania. Când s-a însănătoşit  a vrut să revină în ţară pentru a-i ţine piept lui Vladimir Putin. "Într-un documentar la care am ajutat, a fost întrebat la final: "Ce mesaj ai pentru oamenii care te susţin, în cazul în care eşti ucis?" A spus: "Este foarte simplu, trebuie să continuaţi. Dacă sunt ucis, e pentru că regimul îşi dă seama cât de puternici suntem." A acceptat ideea că este foarte posibil să moară sau să fie ucis", a declarat Tim Lister, producător CNN.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alexei navalnii inchisoare rusia vladimir putin documentar oscar
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024