Ultimul mesaj transmis de membrii navei Titan înainte de implozia care le-a fost fatală: "Totul este bine aici"
Paza de Coastă a SUA dezvăluie noi detalii despre ultimele momente la bordul navei Titan, în care 5 persoane şi-au pierdut viaţa în urma imploziei.
De Redactia Observator la 17.09.2024, 09:37Printre ultimele cuvinte auzite de echipajul submersibilului experimental care se îndrepta spre epava Titanicului s-au numărat şi „totul este bine aici”, conform unei reconstituiri vizuale a călătoriei Titanului înainte de implozia sa, ucigându-i pe toți cei cinci aflați la bord, relatează The Guardian.
Garda de Coastă a SUA a prezentat animația luni, în prima zi a ceea ce se preconizează a fi o audiere de două săptămâni privind cauzele imploziei. Echipajul de la bordul navei Titan comunica prin mesaje text cu personalul de la bordul navei de sprijin Polar Prince, conform prezentării.
Echipajul a pierdut contactul după un schimb de mesaje despre adâncimea și greutatea submersibilului pe măsură ce acesta cobora. Polar Prince a trimis apoi mesaje repetate, întrebând dacă Titan mai poate vedea nava pe ecranul său de la bord. Unul dintre răspunsurile finale ale Titanului, care a devenit neclar pe măsură ce cobora, a fost „totul este bine aici”.
Titan a implodat pe 18 iunie 2023, declanșând o dezbatere la nivel mondial cu privire la viitorul explorării subacvatice private. Primul martor al audierii, Tony Nissen, fost director de inginerie al companiei care deținea Titanul, a declarat că s-a simțit grăbit să înceapă operațiunile în perioada în care a lucrat pentru companie. Când a fost întrebat dacă au existat presiuni pentru ca Titanul să ajungă în apă, el a răspuns: „100%”.
- Înregistrări audio cu zgomotele detectate în timpul căutării submersibilului Titan, scoase la iveală într-un...
- Implozia submersibilului Titan. Miliardarul francez de la bord şi-a petrecut 20 de ani adunând obiecte de pe Titanic
- ANIMAŢIE. Cum s-a produs implozia submersibilului Titan. Salvatorii au ştiut că incidentul a avut loc imediat...
Explicaţiile unui fost inginer
De asemenea, comisia maritimă l-a întrebat pe Nissen dacă a simțit că presiunea exercitată de Stockton Rush, co-fondatorul OceanGate, a compromis deciziile și testele de siguranță. După o pauză lungă, el a răspuns: „Nu ... este o întrebare la care este dificil să răspund, deoarece, având în vedere timpul infinit și bugetul infinit, ai putea face teste infinite”.
Nissen a mai spus că Titanul a fost lovit de fulger în timpul unei misiuni de testare în 2018, iar acest lucru ar fi putut compromite carena sa. El a spus că a fost concediat în 2019, în același an în care nu ar fi lăsat submersibilul să meargă la Titanic. El a mai spus că i-a spus lui Rush că Titanul „nu funcționează așa cum am crezut”.
Fostul director de inginerie a declarat că submersibilul a trecut ulterior prin alte teste și ajustări înainte de scufundările sale ulterioare la Titanic. Cu toate acestea, el a declarat că nu a avut încredere în personalul de operațiuni și a mărturisit că, atunci când Stockton i-a cerut să piloteze submersibilul, el a răspuns: „Nu mă urc în el”.
OceanGate și-a suspendat activitatea după implozie. De asemenea, au fost programați să ia cuvântul fostul director financiar al companiei, Bonnie Carl, și fostul contractor Tym Catterson. Unii reprezentanți cheie ai OceanGate nu sunt programați să depună mărturie. Printre aceștia se numără văduva lui Rush, Wendy Rush, care a fost directorul de comunicare al companiei.
Cine au fost victimele de pe navă
Implozia i-a ucis, de asemenea, pe exploratorul veteran al Titanicului, Paul-Henri Nargeolet; doi membri ai unei familii pakistaneze proeminente, Shahzada Dawood și fiul său în vârstă de 19 ani, Suleman Dawood; și aventurierul britanic Hamish Harding.
Titan a pierdut contactul cu nava sa de sprijin la aproximativ două ore după ce a făcut ultima scufundare. Atunci când a fost anunțat că a fost pierdut, salvatorii au trimis de urgență nave, avioane și alte echipamente într-o zonă aflată la aproximativ 700 km sud de St John's, Newfoundland.
Căutarea submersibilului a atras atenția întregii lumi, deoarece devenea din ce în ce mai puțin probabil ca cineva să fi supraviețuit imploziei. Epava Titanului a fost găsită ulterior pe fundul oceanului, la aproximativ 300 de metri de prova Titanicului, au declarat oficialii Pazei de Coastă.