Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Cum s-a produs implozia submersibilului Titan. Salvatorii au ştiut că incidentul a avut loc imediat după scufundare

Anchetă majoră după tragedia din Atlantic, unde cinci oameni au murit la bordul unui submersibil. Garda de Coastă încearcă să recupreze cât mai mult din ambarcaţiune, în timp ce regizorul filmului Titanic, James Cameron, vine cu o ipoteză şoc. Vasul a făcut implozie imediat după scufundare, informaţie pe care o aveau şi salvatorii. Incidentul ar putea aduce schimbări majore în felul în care sunt organizate expediţiile la mare adâncime.

de Redactia Observator

la 23.06.2023, 20:52

Resturile submarinului dispărut au fost găsite de un robot manevrat de la distanţă. Bucăţile erau la 500 de metri distanţă de epava Titanicului. 

Paul Hankin, expert subacvatic: Am găsit cinci bucăți mari de resturi diferite, care ne-au indicat că provin din Titan. A fost primul indiciu că a avut loc o catastrofă. 

Cum s-a produs implozia submersibilului Titan

La o oră şi 45 de minute de la începutul scufundării, ambarcaţiunea de 6,7 metri lungime ar fi făcut implozie. Carcasa din fibră de sticlă şi titan nu ar fi rezistat presiunii de patru milioane două sute de mii de kilograme forţă pe metrul pătrat. A fost ca şi cum întreg Turnul Eiffel ar fi stat deasupra submarinului. 

Pe acelaşi subiect

David Merns, expert în salvări: Singurul lucru liniştitor privind asta este că totul s-a petrecut imediat, literalmente în milisecunde, iar cei de la bord nu au avut idee ce se întâmplă.

Cristian Presură, fizician: Pe palma mea, chiar acum, aerul apasa cu forta echivalenta a 100 de kilograme. În apă însă, presiunea creşte la fiecare 10 metri adâncime. Practic, fiecare metru patrat al submersibilelor trebuie sa reziste unei forte echivalente cu 400 de tone!

Presa americană acuză că familiile victimelor au primit speranţe deşarte. Un sistem secret al marinei americane ar fi captat sunetul imploziei. Iar regizorul filmului Titanic, James Cameron, spune că ştia ce s-a întâmplat de zile întregi. 

James Cameron, regizor: În jumătate de oră, am aflat că au piedut comunicaţiile şi sistemul de urmărire simultan. Am sunat alţi oameni, am aflat alte informaţii, probabil din surse militare, deşi ar fi putut fi şi de la cercetători, pentru că sunt microfoane care detectează undele în tot Atlanticul. Am primit confirmarea că a existat un zgomot puternic. 

La bordul submersibilului se aflau cinci oameni. Aventurierul britanic Hamish Harding a cucerit Polul Nord şi Polul Sud, iar anul trecut a fost în spaţiu la bordul navei Blue Origin. Paul-Henri Nargeolet este un scufundător francez care şi-a dedicat 30 de ani din viaţă explorării Titanicului. 

Matthew Tulloch, prieten cu Paul-Henri Nargeolet: Titanicul are ceva care te atrage. 

Alături de ei erau şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Pakistan şi de fiul său. Adolescentul de 19 ani îi mărturisese unei rude că e îngrozit de expediţie, dar merge ca un cadou de Ziua Tatălui. 

Localnic: Suntem foarte trişti. Ei dețin multe afaceri care oferă locuri de muncă multor oameni. Acest accident a șocat întreaga națiune.

Mica ambarcaţiune era condusă chiar de fondatorul companiei, Stockton Rush. Acesta e acuzat că a evitat omologarea navei deoarece ştia că nu ar fi sigură. Expediţiile erau toate în ape internaţionale, acolo unde se pot evita regulile stricte. După tragedie, lucrurile s-ar putea schimba. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » ANIMAŢIE. Cum s-a produs implozia submersibilului Titan. Salvatorii au ştiut că incidentul a avut loc imediat după scufundare