Un mort și 11 răniți după atacul masiv al rușilor cu rachete balistice asupra Kievului: "Nişte nenorociţi!". Liderii UE promit sprijin nelimitat Ucrainei
Dimineaţă de infern pentru locuitorii Kievului. La o zi după ce a ameninţat cu un atac cu rachete hipersonice Oreşnik, Putin a lovit capitala ucraineană în forţă. Un om a murit şi alţi 11 au fost răniţi. Reuniţi la Bruxelles, liderii UE promit să fie alături de Zelenski până la capăt.
De Redactia Observator la 20.12.2024, 20:30La şapte dimineaţa, Kievul a fost atacat cu 8 rachete balistice şi peste 60 de drone. Alertaţi de sirene, oamenii au fugit spre adăposturi. Multe dintre proiectile au fost doborâte, dar resturile au incendiat zeci de maşini şi au lovit clădiri. Biserica Sfântului Nicolae, a doua cea mai veche a oraşului, a rămas fără vitralii. Impactul rachetelor a fost atât de violent încât vehiculele au fost aruncate peste garduri.
Kievul, atacat cu 8 rachete balistice şi peste 60 de drone
Sediile a şase ambasade străine, printre care şi cea a Portugaliei, au fost avariate. Sute de blocuri, şcoli şi spitale au rămas fără curent electric. Atacul a venit la o zi după ce Putin le-a propus americanilor un duel de la distanţă - sistemele de apărare antiaeriană ale Statelor Unite contra rachetei hipersonice Oreşnik. Ţinta atacului ar urma să fie chiar Kievul.
"Tovarăşul de la Kremlin a propus un duel tehnologic. Credeţi că este în toate minţile? Nişte nenorociţi!", spune Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
- Ruşii pretind că au ucis mai mulţi înalţi oficiali militari ucraineni în atacul de la Kiev. Şase ambasade au...
- Ceartă între Zelenski şi Robert Fico. Slovacul ameninţă că opreşte livrările de electricitate, dacă Ucraina...
- Rusia a atacat Kievul cu rachete balistice, răzbunare pentru atacul cu rachete occidentale în Rostov. Ce pretind...
- Concluziile summitului de la Bruxelles. Iohannis a atras atenţia asupra intensificării atacurilor hibride ruseşti
Atacul de azi a vizat infrastructura energetică. Pentru al treilea an la rând, mii de ucraineni vor face Crăciunul în frig. Lucrurile se pot schimba din 20 ianuarie, când Trump va prelua mandatul de preşedinte. Analiştii se tem că noul lider de la Casa Albă va forţa Kievul să renunţe la teritoriile din est.
Şefii de state şi guverne din UE promit Ucrainei sprijin nelimitat pentru a continua lupta
"Suntem pregătiți să purtăm un dialog fără condiții prealabile, dar pe baza a ceea ce am convenit în timpul negocierilor de la Istanbul la sfârșitul anului 2022 și pe baza realităților de pe teren de astăzi. Am spus asta de o sută de ori", spune Vladimir Putin, președintele Rusiei.
Şefii de state şi guverne din UE promit Ucrainei sprijin nelimitat pentru a continua lupta. Pentru 2025, Kievul are locate 12 miliarde de euro. Liderii europeni sunt însă conştienţi că singuri nu pot susţine Ucraina.
"Avem nevoie de o politică coordonată între Europa și SUA, precum și între Germania și SUA. Consider că, mai ales în situația actuală, este esențial să ne unim eforturile", Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
Dacă se ajunge la un acord de pace, Ucraina cere trupe de menţinere a păcii din Europa şi Statele Unite. O idee respinsă până acum de Donald Trump.