Antena LIVE

Va fi lăsată Ucraina să lovească în Rusia cu rachete americane? Harta care le dă fiori ruşilor

Război în Ucraina. Departamentul de Stat al SUA va propune Casei Albe să permită Forțelor Armate ale Ucrainei să efectueze lovituri cu rachete americane pe teritoriul Rusiei, dezvăluie The New York Times (NYT). Propunerea este susţinută chia de secretarul de stat Antony Blinken care şi-a schimbat poziţia după vizita de la Kiev din această lună. Până acum ucrainenii au avut undă verde să atace cu rachete americane doar în Crimeea şi în teritoriile ocupate de ruşi în Ucraina, deşi au existat cazuri izolate cum ar fi doborârea unui avion Ilyushin-76 deasupra Rusiei cu un sistem american Patriot. 

De la 23.05.2024, 15:51
Va fi lăsată Ucraina să lovească Rusia cu arme americane? Harta care le dă fiori ruşilor

Această interdicție, despre care ucrainenii s-au plâns că îi leagă cu mâinile la spate, a împiedicat până acum Ucraina să atace forțele ruse comasate pe teritoriul rusesc la graniţă cu armament american avansat, cum ar fi rachete ATACMS. Propunerea este încă în curs de pregătire, nu a fost încă prezentată președintelui Joe Biden, care până acum a fost ferm cu privire la această interdicție, temându-se de o potențială escaladare a războiului.

Blinken este în favoarea ridicării interdicției de a lovi Rusia cu arme americane

Oficialii implicați în discuție au spus că poziția lui Blinken s-a schimbat după ce trupele ruse au deschis un nou front de război în Harkov. Departamentul de Stat a refuzat să comenteze această informație. 

Şi The Wall Street Journal a relatat pe 18 mai că Ucraina a cerut ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane pentru a lovi ținte în Rusia. Iar pe 21 mai, congresmenii americani au făcut o cerere similară șefului Pentagonului, crescând astfel presiunile în această chestiune. 

Pe acelaşi subiect

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor, Michael McCaul l-a îndemnat miercuri, la o audiere în Congres, pe Blinken să permită Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei. A venit chiar cu o hartă pe care se aflau marcate ţinte militare ruseşti aflate în raza de acţiune a rachetelor americane trimise Kievului.

Planul ar include autorizarea atacurilor cu arme americane asupra instalațiilor militare din interiorul Rusiei, dar nu şi asupra rafinăriilor de petrol și a altor infrastructuri pe care Ucraina le-a lovit de la începutul războiului cu drone proprii, potrivit NYT.

Şeful Pentagonului a sugerat recent că regulile ar putea fi diferite şi în ceea ce privește țintele aeriene. Lloyd J. Austin a reiterat recent poziția obișnuită a administrației, "ne așteptăm că ei să continue să folosească armele pe care le-am furnizat asupra țintelor din interiorul Ucrainei", dar părea să sugereze că ar putea exista excepții în cazul avioanelor ruseşti care zboară în siguranța deasupra teritoriului rus, de la graniță, de unde lansează bombe cu planare în estul Ucrainei. "Dinamica aeriană este puțin diferită", a permis Austin, dar a evitat să spună în mod explicit dacă atacurile împotriva aeronavelor rusești cu arme americane sunt sau nu interzise.

Spre deosebire de Washington, Marea Britanie a spus că nu se opune ca Ucraina să folosească arme furnizate de britanici, inclusiv rachete Storm Shadow, pentru a lovi pe teritoriu rusesc, provocând amenințări din partea Moscovei. "(Ambasadorul Marii Britanii la Moscova, Nigel) Casey a fost avertizat că vom răspunde la atacurile ucrainene cu arme britanice asupra teritoriului rus vizând facilități și echipamente militare britanice de pe teritoriul Ucrainei și din străinătate", a spus Ministerul rus de Externe.

Rusia şi-a încordat muşchii cu exerciţii nucleare

Rușii aflaţi la curent cu aceste dezbateri din SUA au răspuns deloc subtil, organizând exerciţii militare cu arme nucleare tactice. Presa rusă le-a numit "un răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările oficialilor occidentali împotriva Rusiei".

Dar Casa Albă nu mai pare la fel de sensibilă la astfel de amenințări cum a fost în primele zile ale războiului sau în octombrie 2022, când existau temeri reale că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice împotriva țintelor militare ucrainene, scrie NYT.

Atunci unii oficiali ai administrației, aflaţi la curent cu discuțiile dintre ofițerii ruși, s-au temut că există o probabilitate de 50% ca o armă nucleară rusească să fie detonată. Exercițiile actuale, în schimb, au fost catalogate drept o încordare a muşchilor de către ruşi.

Americanii nu se mai tem atât de mult de ameninţările nucleare ale Rusiei

Victoria Nuland, care a părăsit recent funcția de al treilea om din Departamentul de Stat, încearcă acum public să convingă administrația că trebuie să renunțe la interdicția impusă ucrainenilor de a nu folosi arme americane pentru a lovi în Rusia. 

"Cred că, dacă atacurile vin direct de peste graniţă din Rusia, acele baze ar trebui să fie o ţintă permisă, fie că sunt baze de unde sunt lansate rachetele sau de unde sunt aprovizionate trupele", a spus ea duminică la postul ABC.

Totuşi, Putin are liniii roşii

"Cred că este timpul, deoarece Rusia a escaladat în mod evident acest război", a adăugat ea, menționând că atacul Rusiei asupra Harkovului este un efort "de a-l decima fără a fi nevoie vreodată să pună bocanci la sol în Ucraina. Așa că, eu cred că este timpul să acordăm mai mult ajutor ucrainenilor pentru a lovi aceste baze din interiorul Rusiei". 

Într-un interviu pentru The New York Times, Zelenski a respins săptămâna aceasta temerile de escaladare, spunând că președintele Vladimir Putin a escaladat deja războiul. El crede că este puțin probabil ca Putin să lanseze vreodată o armă nucleară.

Biden și unii dintre consilierii săi nu sunt convinși însă de acest lucru. Ei au repetat în ultimul an că există o linie roșie care ar declanșa o reacție mai severă din partea lui Putin, dar pur și simplu nu știu exact care este aceasta sau care ar putea fi reacția.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina sua
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Top 3 cele mai sigure orașe din România. Pe ce loc se află Bucureștiul în...
Fanatik.ro
Publicat 24.06.2024
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici...
Fanatik.ro
Publicat 22.06.2024
Scoți câinele afară pe caniculă? Respectă regula de 7 secunde!
spotmedia.ro
Publicat 20.06.2024
Toți șoferii trebuie să știe asta! Cu câți km/h poți depăși limita de...
Gandul
Publicat 24.06.2024
Bancurile savuroase despre Nicolae Ceaușescu făceau furori în Occident. În...
Adevărul
Publicat 22.06.2024
Un bărbat și-a cumpărat un garaj vechi, dar a descoperit o adevărată comoară...
A1
Publicat 21.06.2024
Horoscopul zilei de 24 iunie 2024. Balanțele pierd sume mari de bani. Află ce se...
CaTine
Publicat 23.06.2024
Cum arată părinții lui Ștefan Floroaica. Sânziana Negru are o relație...
spynews.ro
Publicat 24.06.2024
Cătălin Striblea, despre verdictul ÎCCJ în cazul Mario Iorgulescu:...
GSP
Publicat 21.06.2024
Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur pentru o colosală construcție din...
Click.ro
Publicat 21.06.2024
Ce e fenomenul medicane. Experții avertizează că poate afecta semnificativ Europa
Useit
Publicat 24.06.2024
Latifundiarii din showbiz-ul românesc! Top 5 vedete cu proprietăți de milioane...
Money.ro
Publicat 31.05.2024
Fotbalist susținut în tribună de SOȚIE și de AMANTĂ la EURO 2024! FOTO
Redacţia.ro
Publicat 21.06.2024
De ce Hezbollah amenință cu războiul Ciprul, o țară micuță din Marea...
libertatea.ro
Publicat 21.06.2024
Recordurile pe care albumul „The Tortured Poets Department” al lui Taylor...
ZU
Publicat 24.06.2024
Sandvișuri la tigaie din aluat dospit. Rețetă pentru gustări zilnice
Hello taste
Publicat 24.06.2024
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Deparinti
Publicat 24.06.2024
Descoperirea doctorilor din SUA ce dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o...
ziare.com
Publicat 22.06.2024
Dilan Çiçek Deniz și Rafael Cemo Çetin și-au declarat iubirea. Au publicat...
Happy
Publicat 21.06.2024
Ce este perimenopauza. Simptome posibile și tratamente recomandate
Medicool
Publicat 24.06.2024
Rapid i-a arătat uşa! Un fotbalist important, confuz după ce clubul a scăpat...
orangesport.ro
Publicat 19.06.2024