Antena Meniu Search
x

Zelenski a cerut Occidentului permisiunea să poată lovi în Rusia cu arme occidentale. "Până acum, nu există nimic pozitiv"

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski le-a cerut ţărilor occidentale să ajute la interceptarea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei şi să permită armatei ucrainene să folosească arme occidentale pentru a lovi pe teritoriul Rusiei. Liderul de la Kiev s-a plâns într-un interviu pentru Reuters că aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar.

de Redactia Observator

la 21.05.2024 , 12:00

Zelenski a cerut Occidentului permisiunea să poată lovi în Rusia cu arme occidentale. " Până acum, nu există nimic pozitiv"
Zelenski a cerut Occidentului permisiunea să poată lovi în Rusia cu arme occidentale. " Până acum, nu există nimic pozitiv" - Profimedia

Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat în exclusivitate luni pentru Reuters la Kiev.

El a descris livrarea de ajutor militar, în special de sisteme de apărare antiaeriană precum sistemele Patriot, pe care Ucraina se bazează foarte mult în războiul său cu Rusia, drept "un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi paşi înapoi".

"Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi mai târziu toţi împreună, este întârziată cu aproximativ un an", a spus el, purtând tricou şi pantaloni kaki şi ridicând din când în când vocea. Remarcile sale dure vin într-un moment periculos pentru forţele sale, care sunt depăşite de armata Moscovei atât ca număr de personal, cât şi ca înzestrare militară, pierzând teritoriu în nord-estul şi estul ţării.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit preşedintelui ucrainean, situaţia pe câmpul de luptă din nord-estul ţării se află acum sub control, după ce forţele Moscovei au trecut graniţa şi au lansat incursiuni spre oraşul Harkov, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din nord-estul Ucrainei. 

Pe acelaşi subiect

"În prezent, situaţia de pe front este una dintre cele mai dificile, deoarece o nouă ofensivă rusă a început în direcţia Harkov. Un val foarte puternic (de lupte) are loc în Donbas...Nimeni nu observă că, de fapt, sunt mai multe lupte în estul ţării, mai exact în direcţia Donbas: Kurahove, Pokrovsk, Ceasiv Iar... Astăzi situaţia este sub control la Harlov. Acum o săptămână era mai dificilă", a comentat Zelenski despre situaţia de pe front. 

În mod clar frustrat de ceea ce el vede ca întârzieri şi ezitări din partea partenerilor din Occident, Zelenski a sugerat modalităţi prin care aliaţii ar putea ajuta mai direct, inclusiv prin doborârea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului ucrainean în anumite circumstanţe.

Zelenski: Un mare pas înainte, doi înapoi

"Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi, mai târziu, toată lumea, împreună, este întârziată cu aproximativ un an", a arătat Zelenski. "Dar este ceea ce este: un mare pas înainte, dar înainte de asta, doi paşi înapoi. Aşa că trebuie să schimbăm puţin paradigma", a insistat şeful statului ucrainean.

Zelenski: Toată lumea s-a obişnuit cu faptul că ucrainenii mor

Zelenski a mai declarat că ar fi vrut ca partenerii săi să se implice mai direct în război, dar a înţeles că aceştia se feresc să-şi antagonizeze Rusia. "Este o chestiune de voinţă", a spus el. "Dar toată lumea spune un cuvânt care sună la fel în toate limbile: tuturor le este frică de escaladare. Toată lumea s-a obişnuit cu faptul că ucrainenii mor - pentru oameni asta nu înseamnă escaladare", a comentat cu amărăciune Zelenski.

Zelenski cere NATO să intercepteze rachetele ruseşti deasupra Ucrainei

El propune ca forţele armate ale ţărilor NATO vecine să intercepteze rachetele ruseşti care se apropie deasupra teritoriului ucrainean pentru a ajuta Kievul să se protejeze. "Ruşii folosesc 300 de avioane pe teritoriul Ucrainei. Avem nevoie de cel puţin 120, 130 de avioane pentru a rezista pe cer", a declarat el.

Mai mulţi parlamentari din Germania au propus ca România si Polonia să-şi instaleze sistemele Patriot la graniţele cu Ucraina. Asta ar însemna ca bateriile Patriot din cele două ţări să doboare rachetele lansate de ruşi asupra oraselor din vestul Ucrainei.

Ucraina aşteaptă livrarea de avioane F-16, proiectate de SUA, care nu au fost încă folosite în conflict. Zelenski spune că, dacă ţările nu pot furniza imediat avioanele, acestea ar putea totuşi să fie ridicate din statele membre NATO vecine şi să doboare în aer rachetele ruseşti.

Zelenki a cerut permisiunea să poată lovi în Rusia cu arme occidentale

Liderul ucrainean a mai spus că Kievul negociază cu partenerii internaţionali pentru a putea folosi armele acestora ca să lovească echipamentele militare ruseşti la graniţă şi mai departe, în interiorul teritoriului rusesc.

"Nu am folosit niciodată arme occidentale pe teritoriul rusesc, pentru că nu avem acceptul pentru asta. Nu putem pune în pericol întregul volum de arme". "Negociem cu partenerii pentru a putea folosi armele lor împotriva acumulărilor de echipamente ruseşti la graniţă şi chiar (pe) teritoriul lor... Până acum, nu există nimic pozitiv", a recunoscut el.

Preşedintele rus Vladimir Putin ar considera probabil că astfel de evoluţii ar fi o escaladare. El prezintă războiul ca parte a unei bătălii existenţiale cu un Occident în declin şi decadent, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, invadând ceea ce el consideră a fi sfera de influenţă a Moscovei, inclusiv Ucraina. Ucraina şi Occidentul resping o astfel de interpretare, calificând invazia drept o acaparare neprovocată a teritoriului.

 Ce speră Zelenski de la summitul de pace din Elveţia

Însă Zelenski a dat din nou asigurări că nu a încălcat acordurile cu aliaţii de a nu le folosi armele în interiorul Rusiei. "Nu putem pune în pericol întregul volum de arme", a spus el. Ucraina se pregăteşte pentru discuţiile internaţionale care vor avea loc luna viitoare în Elveţia şi care vor exclude Rusia. Ele au ca scop încercarea de a unifica şi de a întări opinia împotriva Moscovei.

Putin a declarat că el crede că discuţiile ar putea transforma apelurile ucrainene de retragere a trupelor Rusiei într-un ultimatum pentru Rusia, o strategie despre care a spus că va eşua.

Zelenski spune însă că este crucial să se aşeze cât mai multe ţări în jurul mesei. "Şi atunci Rusia va trebui să răspundă în faţa majorităţii lumii, nu în faţa Ucrainei. ... Nimeni nu spune că mâine Rusia va fi de acord, dar este important ca noi să avem iniţiativa", a explicat el.

Beijingul nu a spus încă dacă va participa la conferinţa de pace din Elveţia, dar preşedintele chinez Xi Jinping şi Putin s-au întâlnit săptămâna trecută în China şi au promis o "nouă eră" de parteneriat între cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite.

"Este foarte important ca ei (China) să fie acolo", recunoaşte Zelenski. "Pentru că, în principiu, după acest summit, devine clar cine vrea să pună capăt războiului şi cine vrea să rămână în relaţii puternice cu Federaţia Rusă", a punctat el.

"De ce nu este Rusia implicată? Pentru că ei blochează totul, vor sabota totul, nu se vor lăsa până când nu vor arăta acest sau acel plan de încheiere a războiului, care va fi un ultimatum". "Implicarea tuturor ţărilor nu este doar o chestiune politică, este vorba de influenţă politică şi de presiune asupra lor (a Rusiei)."

Zelenski, despre posibilitatea ca Trump să revină la Casa Albă

În ceea ce priveşte politica americană, Zelenski a încercat să atenueze îngrijorările că o eventuală victorie a candidatului republican Donald Trump în alegerile din noiembrie ar putea însemna probleme pentru Ucraina. Trump este un sceptic în ceea ce priveşte ajutorul pentru Ucraina, el urmărind politica "America First".

"Nu cred că republicanii sunt împotriva sprijinului pentru Ucraina, dar unele mesaje care vin din partea lor ridică îngrijorări", recunoaşte Zelenski.

Zelenski a mai declarat că îi va lăsa pe alţii să judece performanţa sa ca lider al unei ţări aflate în război, dar şi-a exprimat recunoştinţa faţă de poporul ucrainean pentru stoicismul său în faţa duşmanului.

El a insistat, de asemenea, că Ucraina încă poate câştiga războiul, în ciuda regreselor din ultimele luni. "Cred că trebuie să parcurgem acest drum până la capăt, de preferinţă unul victorios", a spus el. "Chiar dacă astăzi oamenii privesc cu oarecare scepticism cuvântul "victorie" - înţeleg că este dificil, pentru că este lung", a comentat Zelenski în interviul pentru Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Stiri externe » Zelenski a cerut Occidentului permisiunea să poată lovi în Rusia cu arme occidentale. "Până acum, nu există nimic pozitiv"