Antena Meniu Search
x

Zelenski reproşează Occidentului că îi interzice să lovească Rusia cu armele primite: "Este cel mai mare avantaj pe care îl are Moscova"

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a apreciat vineri că Occidentul "se teme" atât de o înfrângere rusă, cât şi de una ucraineană, situaţie pe care a descris-o drept "absurdă", într-un interviu acordat AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 18.05.2024 , 08:48

Zelenski reproşează Occidentului că îi interzice să lovească Rusia cu armele primite: "Este cel mai mare avantaj pe care îl are Moscova"
Zelenski reproşează Occidentului că îi interzice să lovească Rusia cu armele primite: "Este cel mai mare avantaj pe care îl are Moscova" - Facebook

"Ne aflăm într-o situaţie absurdă în care Occidentul se teme că Rusia va pierde războiul. Şi (în acelaşi timp) nu doreşte ca Ucraina să îl piardă. Pentru că victoria finală a Ucrainei va duce la înfrângerea Rusiei. Iar victoria finală a Rusiei va duce la înfrângerea Ucrainei" a spus el

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă provocările cu care se confruntă Ucraina: noul asalt al Rusiei, ajutorul occidental, lipsa soldaţilor pe front, armistiţiul olimpic, invitaţia adresată Chinei pentru a participa la summitul păcii. Iată principalele puncte ale acestui interviu exclusiv.

"Rusia vrea să cucerească oraşul Harkov, dar înţelege că este o bătălie dificilă. Ei vor asta, vor să atace. Ei înţeleg că avem forţe şi că vor lupta mult timp. După părerea mea, nu vor muri cu milioanele pentru a cuceri Harkovul. Şi-au lansat operaţiunea, poate consta din mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val. Dar situaţia este sub control după acest prim val. Sunt la maxim 5-10 kilometri de frontieră, i-am oprit (...) Nu aş spune că este un mare succes (rusesc), dar trebuie să fim cumpătaţi şi să recunoaştem că ei, nu noi, sunt cei care pătrund pe teritoriul nostru. Acesta este avantajul lor".

Articolul continuă după reclamă

Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie

Pe acelaşi subiect

Liderul de la Kiev spune că armata ucraineană are, în prezent, doar 25% "din ceea ce le-ar trebui" pentru apărarea aeriană. "În prezent, avem 25% din ceea ce ne trebuie pentru a apăra Ucraina, vorbesc despre sisteme de apărare aeriană. Putem avea trei miliarde de dolari pentru a achiziţiona două (sisteme Patriot) pentru regiunea Harkov, astfel încât bombele să nu mai cadă asupra soldaţilor noştri? 120 până la 130 (de avioane de luptă) F-16 sau alte aparate moderne. În total, avem nevoie de o asemenea flotă de F-16 pentru a atinge paritatea" cu Rusia.

În ceea ce priveşte lipsa soldaţilor pe front, Zelenski spune că: "Trebuie să refacem rezervele (...) Există un număr important de brigăzi care sunt goale. Trebuie să o facem pentru ca băieţii (care sunt pe front) să poată avea rotaţii normale. Aşa se va îmbunătăţi moralul".

Vineri, pe 17 mai, președintele ucrainean a semnat legea privind recrutarea condamnaților în armată. Actul normativ va permite creșterea bazei de recrutare pentru armată. Tot vineri, Zelenski a semnat legea prin care crește amenda pentru cei care fug de serviciul militar. Recrutarea condamnaților va crește numărul militarilor cu cel mult 20.000 de oameni, potrivit Sky News. Infractorii periculoși, precum cei condmnați pentru crime, viol, violență sexuală, crime împotriva securității naționale și cazuri grave de corupție nu pot fi recrutați.

Zelenski reproşează occidentalilor că îi interzic să lovească Rusia cu armele lor

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reproşat vineri Occidentului că interzice Ucrainei să folosească armele furnizate de Europa şi Statele Unite pentru a lovi teritoriul rus, într-un interviu exclusiv acordat AFP.

"Ei ne pot lovi de pe teritoriul lor, acesta este cel mai mare avantaj pe care îl are Rusia, iar noi nu putem face nimic sistemelor lor (de armament) situate pe teritoriul rus cu armele occidentale. Nu avem dreptul să facem acest lucru", a spus el, subliniind că i s-a plâns din nou săptămâna aceasta secretarului de stat american, Antony Blinken.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Stiri externe » Zelenski reproşează Occidentului că îi interzice să lovească Rusia cu armele primite: "Este cel mai mare avantaj pe care îl are Moscova"