Antena LIVE

Curs valutar

Video

Valul patru aduce noi restricţii în Franţa. Certificatul sanitar, cerut din august în baruri, restaurante sau mijloace de transport în comun 

Francezii vaccinaţi se pot relaxa la ei în ţară, dar numai dacă au certificat de vaccinare. Cinematografele, teatrele sau atracţiile turistice precum Turnul Eiffel pot fi vizitate, mai nou, doar cu dovada imunizării. Pandemia a închis faimosul monument parizian pentru 9 luni. 

De la 22.07.2021, 09:13
WhatsApp
Vezi și:

Turnul Eiffel îşi primeşte, de ieri, oaspeţii cu braţele deschise. Dar nu în orice condiţii. Testul negativ sau certificatul de vaccinare trebuie prezentate alături de biletul de intrare. Iar masca este obligatorie. Sacrificii minime pentru turiştii care nici nu sperau să îl prindă deschis. Turnul s-a închis în octombrie, când ţara a fost lovită de al doilea val al pandemiei. Niciodată după al doilea Război Mondial nu a mai fost închis atât de mult timp.

Johnny Nielsen, turist din Danemarca: "Nu ne-am schimbat planurile. Suntem din Danemarca iar acolo ai nevoie de vaccin ca să intri oriunde. Este impus de mult pentru restaurante, ai nevoie de el şi ca să mergi la cinema, la frizer, peste tot".

Franţa a decretat oficial că se confruntă cu valul patru al pandemiei încă de la începutul săptămânii. 18 mii de cazuri au fost raportate ieri. Doar în ultima săptămână, numărul cazurilor a crescut cu 150 la sută. Într-o încercare de a frâna epidemia, autorităţile au impus noi restricţii. De ieri, certificatul sanitar este cerut la intrarea în spaţii culturale, iar din august şi în baruri, restaurante sau mijloace de transport în comun. 

Jean Castex, premierul Franţei: "Trebuie să ne vaccinăm. Vom lansa o campanie de vaccinare în şcoli şi licee din septembrie, cu scopul de a vaccina toţi copiii între 12 şi 17 ani care nu au fost vaccinaţi până acum".

Pe acelaşi subiect

96 la sută dintre noile cazuri din Franţa au fost depistate la persoanele nevaccinate. Astăzi, şi Italia votează decretul prin care vrea să impună certificatul sanitar pe plan intern.

Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi: Sunt afectate drepturile fundamentale

Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi (CNIL) din Franţa a atras atenţia, miercuri seară, asupra impactului extinderii utilizării certificatelor sanitare, subliniind că sunt afectate drepturile fundamentale şi că sunt necesare răspunsuri privind necesitatea măsurilor.

Marie-Laure Denis, preşedintele CNIL, a declarat, în Senatul Franţei, că, pentru a accepta extinderea utilizării certificatelor sanitare, Parlamentul trebuie să stabilească dacă o astfel de măsură este "indispensabilă" pentru gestionarea crizei. "Pentru a accepta o asemenea extindere, Parlamentul trebuie să stabilească dacă este indispensabilă pentru gestionarea crizei şi dacă restricţionarea libertăţilor este proporţionată. Aprecierea proporţionalităţii depinde de caracterul gratuit sau plătit al testelor COVID-19", a afirmat Marie-Laure Denis, conform stenogramei declaraţiilor, publicată pe site-ul CNIL şi vizualizată de Mediafax.

"Revenirea pandemiei poate justifica măsuri excepţionale, pentru a evita o nouă carantină generală, dar extinderea permisului sanitar trebuie să fie configurată foarte precis. Importanţa extinderii utilizării obligatorii a permisului sanitar generează întrebări inedite şi complexe care trebuie articulate între protejarea sănătăţii publice şi exercitarea drepturilor fundamentale. Această alegere comportă o dimensiune etică. Dispozitivul va face astfel încât francezii vor trebui să prezinte de mai multe ori pe zi un permis pentru acces la activităţi curente, ceea ce va genera probabil o formă de control al identităţii. Impunerea unui control sanitar la intrarea în anumite locuri sau în mijloacele de transport generează semne de întrebare privind graniţa dintre ceea ce ţine de responsabilitatea individuală şi ceea ce este sub control social. În principiu, nu ar trebui să existe controlul stării de sănătate la intrarea în locuri colective", a atras atenţia Marie-Laure Denis.

CNIL: Parlamentul Franţei trebuie să evalueze utilitatea tuturor dispoziţiilor, mai ales a celor digitale

Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi atrage atenţia că "măsurile excepţionale" pot fi justificate doar dacă sunt "într-adevăr necesare pentru a opri amplificarea pandemiei şi evitarea unei noi carantine generale". Criteriul "gratuităţii testelor COVID-19 sau plăţii acestora este esenţial pentru a evalua amploarea măsurii". "Este esenţial ca Parlamentul să ceară în toamnă o evaluare a tuturor dispoziţiilor impuse pentru combaterea pandemiei, mai ales a dispoziţiilor digitale, pentru a le anula pe cele a căror utilitate nu s-ar dovedi reală", subliniază CNIL.

În Franţa au avut loc în ultima săptămână o serie de proteste faţă de hotărârile preşedintelui Emmanuel Macron de a institui obligativitatea vaccinării pentru personalul medical care intră în contact cu persoane vulnerabile la coronavirus şi de a extinde utilizarea Certificatului Covid-19. Deciziile controversate au generat dispute politice şi juridice.

Pe fondul protestelor, Guvernul Franţei a anunţat miercuri că nu intenţionează să impună obligativitatea utilizării certificatelor COVID-19 pentru accesul în unităţile de învăţământ.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

certificat covid coronavirus franta
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025