Variola maimuţei se răspândeşte în Europa: în jur de 1.700 de cazuri depistate în Franţa. Anunţul ministrului Sănătăţii
Ministrul francez al Sănătății, Francois Braun, a declarat luni că aproximativ 1.700 de persoane au fost infectate recent cu variola maimuței în Franța, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 25.07.2022, 22:43- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Aproximativ 1.700 de persoane din Franța sunt infectate cu variola maimuței, susţine, luni, ministrul Sănătăţii. „Până astăzi, aproximativ 1700 de persoane au fost contaminate cu variola maimuței în Franța. Profilul (n.r. pacienților) arată că sunt în principal bărbați care au avut relații sexuale cu alți bărbați, dar se poate să se fi infectat și prin contactul cu veziculele unui pacient”, a declarat Francois Braun într-un interviu acordat postului de televiziune BFM TV, citat de Mediafax.
Variola maimuţei, declarată de OMS urgenţă sanitară globală
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, a anunţat sâmbătă, la Geneva, directorul general al OMS, conform Reuters şi AFP. „Am decis să declar Urgenţă sanitară publică de interes internaţional”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă, precizând că riscul în lume este relativ moderat în afară de Europa, unde a crescut. Luni, Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca vaccinul Imvanex să fie comercializat ca o măsură de protecţie medicală împotriva variolei maimuţei, aşa cum a recomandat săptămâna trecută Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
O „urgență de sănătate publică de interes internațional” este o alertă concepută de OMS pentru a trage un semnal de alarmă că este nevoie de un răspuns internațional coordonat și ar putea debloca finanțare și eforturi globale de colaborare. Este pentru a șaptea oară când se face o astfel de declarație din 2009 încoace, cea mai recentă fiind cea pentru Covid-19, care a primit aceeași etichetă din partea OMS în 2020.