Antena Meniu Search
x

Video OMS declară variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, a anunţat sâmbătă, la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Reuters şi AFP.

de Redactia Observator

la 24.07.2022, 09:51

Vezi și

„Am decis să declar Urgenţă sanitară publică de interes internaţional”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă, precizând că riscul în lume este relativ moderat în afară de Europa, unde a crescut. 

O „urgență de sănătate publică de interes internațional” este o alertă concepută de OMS pentru a trage un semnal de alarmă că este nevoie de un răspuns internațional coordonat și ar putea debloca finanțare și eforturi globale de colaborare.

Este pentru a șaptea oară când se face o astfel de declarație din 2009 încoace, cea mai recentă fiind cea pentru Covid-19, care a primit aceeași etichetă din partea OMS în 2020.

Variola maimuței este o infecție virală întâlnită de obicei la animale în Africa Centrală și de Vest, deși poate provoca focare la oameni. Deși ocazional sunt identificate cazuri în țări în care virusul nu este endemic, ultimul focar a fost fără precedent.

Pe acelaşi subiect

Sunt peste 15.800 de cazuri înregistrate acum în 72 de ţări

Directorul general al OMS a afirmat, joi, în cadrul reuniunii Comitetului de Urgenţă, că este ”îngrijorat” de creşterea numărului de cazuri de variola maimuţei. Comitetul este responsabil pentru eventuala declarare a unei urgenţe de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alertă a agenţiei de sănătate, pe baza recomandărilor Comitetului.

Situaţia s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni, cu peste 15.800 de cazuri înregistrate acum în 72 de ţări, potrivit ultimelor cifre ale autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC), cele mai actualizate.

La o primă întâlnire din 23 iunie, majoritatea experţilor i-au recomandat doctorului Tedros să nu declare o urgenţă de sănătate la nivel internaţional. Boala a fost depistată pentru prima dată la om în 1970, fiind mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980.

Variola maimuţei se manifestă mai întâi cu febră mare şi progresează rapid la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste. Cel mai adesea este benignă şi se vindecă în general de la sine după două-trei săptămâni.

Cea mai afectată țară

Spania este cea mai afectată, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând "grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani". În România au fost înregistrate 20 de cazuri.

În afara Africii, "99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi", a declarat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS în variola maimuţelor, iar 98% dintre aceştia sunt "bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, în primul rând cei care au avut mai mulţi parteneri recent, noi sau anonimi".

Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, a anunţat marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » OMS declară variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală