Viitorul Europei, decis la cel mai important summit NATO din ultimul deceniu
Deciziile pe care le vor lua astăzi liderii statelor membre ne vor afecta şi pe noi. În România, ar putea apărea o bază militară NATO
De Redactia Observator la 05.09.2014, 08:19Deciziile pe care le vor lua astăzi liderii statelor membre ne vor afecta şi pe noi. În România, ar putea apărea o bază militară NATO
Un summit crucial, la care liderii Alianţei Nord-Atlantice au convenit că trebuie instituite noi sancţiuni împotriva Rusiei. Acestea vor fi stabilite în cursul discuţiilor de astăzi, în ultima zi a summitului NATO. Ieri, însă, secretarul-general al NATO a acuzat Rusia că nu a făcut nimic pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.
"Îi cerem Rusiei să pună capăt anexării ilegale şi autoproclamate a Crimeii, pe care nu o recunoaştem. Îi cerem Rusiei să îşi retragă trupele din Ucraina, să oprească valul de arme, luptători şi fonduri acordate separatiştilor", a spus Anders Fogh Rasmussen.
Summitul se desfăşoară în condiţii de securitate excepţionale. Zona unde se desfăşoară reuniunea la care iau parte liderii statelor din Alianţă s-a transformat într-o fortăreaţă.
Evenimentul este gazduit de cel mai luxos complex hotelier din Tara Galilor, Celtin Manor. Imensul domeniu este inconjurat de 20 de kilometri de garduri de securitate si survolat in permanenta de avioane si elicoptere militare ale Aliantei.
NATO trebuie să găsească soluţii pentru cea mai gravă criză a momentului: conflictul fierbinte de la graniţa dintre Ucraina şi Rusia. Prioritatea este, în acest moment, să îşi apere aliaţii aflaţi în apropiere de zona de război.
60 de şefi de stat şi de guvern iau parte la discuţiile de la Cardiff. Pe toţi i-au întâmpinat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi premierul britanic David Cameron. Primii au sosit liderii din Statele Unite, Franţa, Germania şi Ucraina.
Şi preşedintele României a sosit printre primii. Ceva mai târziu a avut parte de primirea oficială din partea gazdelor.
În cadrul discuţiilor NATO, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat că un acord de încetare a focului va fi semnat în această după-amiază la Minsk, în urma unor dezbateri trilaterale între Kiev, Moscova şi OSCE.
Între timp, însă, o coloană formată din 120 de blindate se îndreaptă dinspre Federaţia Rusă spre oraşul Krasnodon, din Republica autoproclamată Luhansk.
Planurile pe care trebuie să le aprobe alianţa includ un rol important pentru România, care ar putea găzdui o bază NATO, cel mai probabil la Câmpia Turzii. De asemenea, avioane ale alianţei şi 200 de militari vor putea staţiona pe teritoriul românesc şi vor patrula pe graniţa estică.