"Viitorul Ucrainei este în UE". Moment stânjenitor la summitul de la Kiev. Activele înghețate ale Rusiei vor fi folosite pentru reconstrucția Ucrainei
Război în Ucraina, ziua 345. Oficialii europeni au declarat azi că "viitorul Ucrainei este în UE" în timpul unei conferințe de presă la Kiev, alături de președintele Volodimir Zelenski. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a lăudat Kievul pentru reformele pe care le-a implementat. Deşi Zelenski a repetat că speră să înceapă negocierile de aderare în acest an, calendarul ambițios al Kievului este considerat complet nerealist, relatează BBC.
De Redactia Observator la 03.02.2023, 18:50Acesta este primul summit UE-Ucraina de la începutul invaziei ruse în urmă cu aproape un an și primul de când Ucraina a obținut statutul de candidat la UE. Ucraina este oficial candidată la aderare din iunie 2022, proces anevoios necesitând numeroase reforme care ar putea dura ani, dar pe care Kievul speră să-l accelereze.
Zelenski i-a primit pe liderii Uniunii Europene la Kiev pentru a discuta azi despre intrarea Ucrainei în UE. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că nu există o dată fixă pentru momentul în care Ucraina ar putea adera la UE, dar există obiective pe care Kievul trebuie să le atingă. Șeful UE Charles Michel a spus şi el că UE va sprijini Ucraina în orice mod posibil.
Moment stânjenitor la summitul de la Kiev
Aderarea la UE durează în mod normal ani de zile, dar oficialii europeni au refuzat să stabilească un interval de timp, spunând că este un proces orientat pe obiective. Zelenski a cerut din nou, flancat de Ursula von der Leyen şi Charles Michel, ca discuțiile de aderare să înceapă chiar de anul acesta. Cei doi nu au schiţat niciun gest, dar sunt conştienţi că planul ambițios al Kievului pentru aderare nu este realist, relatează BBC.
- Alerte de raid aerian la Kiev, în timp ce Zelenski îi întâmpina pe liderii UE, Ursula von der Leyen și Charles...
- Mizele summit-ului UE-Ucraina. Ce l-ar putea dezamăgi pe Volodimir Zelenski - Reuters
- Corespondență Observator din Kiev: Măsuri de securitate fără precedent la summit-ul UE-Ucraina, în cel mai...
Mai mult, unele voci de la Bruxelles recunosc tacit că s-ar putea ca Ucraina să nu devină niciodată un membru cu drepturi depline. De ce? Sunt mai multe motive susţine BBC, dar unul dintre ele este legat de dimensiunea și geografia Ucrainei. Ar fi o extindere uriaşă pentru o uniune care se luptă deja să găsească consens între membri asupra unor probleme majore.
Unii observatori cred că recent creata grupare "Comunitatea Politică Europeană" - ceva mai informală - ar fi o modalitate de a ține țări precum Ucraina aproape de UE fără a le lăsa să intre în "club". Este o creație a președintelui Emmanuel Macron, care a declarat anul trecut că va dura probabil câteva decenii pentru ca Ucraina să adere la UE.
Următorul pachet de sancțiuni al UE va viza tehnologia din rachetele și dronele rusești
Cu privire la noile sancțiuni la adresa Rusiei, Von der Leyen a spus că următorul pachet de sancțiuni al UE va viza tehnologia găsită în rachetele și dronele rusești. Zelenski a cerut UE să se asigure că Rusia nu își poate reconstrui capacitatea militară.
Charles Michel a anunţat că un ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina a fost deja alocat pentru 2023. Anterior, vicepreședintele Comisiei Josep Borrell a confirmat un pachet de 25 de milioane de euro pentru deminare în Ucraina. Acțiunea de deminare este crucială pentru a salva vieți acolo, a mai apus acesta.
UE plănuieşte să folosească activele înghețate ale Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei
Într-o declarație publicată în urma summitului de astăzi din Ucraina, UE transmite că își va intensifica eforturile de a folosi activele înghețate ale Rusiei pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei. UE se referă la bunurile oligarhilor sancționaţi în urma invaziei ruse.
Sancțiunile sunt pedepse impuse de o țară alteia, pentru a o împiedica să acționeze agresiv sau să încalce legea internațională. Ele sunt printre cele mai dure acțiuni pe care le pot lua ţările, cu excepția unei declaraţii de război. SUA, UE, Marea Britanie și alte țări au sancționat peste 1.000 de persoane și companii sau întreprinderi ruseşti anul trecut.