Antena Meniu Search
x

Alerte de raid aerian la Kiev, în timp ce Zelenski îi întâmpina pe liderii UE, Ursula von der Leyen și Charles Michel

A început Summitul Uniunea Europeană - Ucraina, primul organizat la Kiev de la începutul agresiunii ruse. Chiar înainte de deschidere, a fost alertă de raid aerian în capitala Ucrainei. Sunt măsuri de securitate fără precedent pentru forţele armate ucrainene la evenimentul unde Preşedintele Consiliului Europei şi preşedinta Comisiei Europene se întâlnesc cu Volodimir Zelenski. 

de Redactia Observator

la 03.02.2023, 14:09

Vezi și

Liderii UE s-au deplasat în Ucraina pentru acest summit cu câteva zile înaintea împlinirii unui an de la declanşarea invaziei. Von der Leyen şi Michel au venit la Kiev cu promisiunea de a susţine Kievul "atâta timp cât va fi necesar", dar nu vor oferi ţării aflate în război cu Rusia o cale rapidă de aderare la blocul comunitar, notează Reuters.

"Uniunea Europeană va sprijini Ucraina şi poporul ucrainean împotriva războiului de agresiune al Rusiei atât timp cât va fi necesar", vor afirma cei trei lideri într-o declaraţie comună, care a putut fi consultată în draft de Reuters. 

Rușii continuă bombardamentele în estul Ucrainei

Summitul UE-Ucraina coincide cu o intensificare a presiunii ruseşti asupra forţelor ucrainene pe frontul de luptă din estul ţării, dar şi din nord-est şi sud.

Pe acelaşi subiect

Serhi Cerevati, purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene care luptă în est, a declarat că principalul atu al Rusiei este numărul de forţe pe care le poate desfăşura. "Ei aduc oameni şi încearcă sistematic să găsească breşe pentru a sparge apărarea noastră", a declarat el pentru radioul ucrainean NV. "Scopul este de a îndeplini obiectivul conducerii de a prelua controlul asupra întregii regiuni Doneţk. Dar acest plan este întrerupt de câteva luni consecutive", a arătat oficialul ucrainean.

La Washington, directorul CIA, William Burns, a declarat că evoluţiile de pe câmpul de luptă din următoarele şase luni vor fi "absolut cruciale" şi că preşedintele rus Vladimir Putin nu vorbeşte serios despre negocieri.

Forţele ruseşti au efectuat raiduri în două zile consecutive asupra oraşului Kramatorsk din regiunea Doneţk, avariind clădiri şi provocând moartea şi rănirea mai multor civili. La rândul său, aviaţia ucraineană a lansat patru raiduri asupra unor concentrări de trupe ruseşti şi a unui post de comandă.

Iar pe fondul acestor evoluţii, conducerea de la Kiev avertizează că Moscova se pregăteşte pentru o nouă invazie masivă în următoarele săptămâni, posibil înainte de aniversarea din 24 februarie, deja acumulând forţe semnficative.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » Alerte de raid aerian la Kiev, în timp ce Zelenski îi întâmpina pe liderii UE, Ursula von der Leyen și Charles Michel