Viktor Orban ameninţă UE că se va răzbuna: Va plăti amenda "şocantă şi dementă", dar o "să facă să doară" Bruxellesul
Viktor Orban a ameninţat vineri că, deşi Ungaria va plăti amenda "şocantă şi dementă" impusă de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru nerespectarea legislaţiei UE în domeniul migraţiei, va realiza acest lucru într-un mod care "să facă să doară" Bruxellesul. Budapesta are de plătit 200 de milioane de euro plus o amendă de un milion de euro pentru fiecare zi în care nu-şi modifică legislaţia.
De Redactia Observator la 14.06.2024, 14:44"Nu putem să nu plătim", a recunoscut Orban în declaraţii la postul public de radio Kossuth, anunţând în acelaşi timp că se gândeşte la o soluţie care să fie "mai dureroasă pentru Bruxelles decât pentru Ungaria". Premierul ungar a subliniat că este vorba de o amendă uriaşă, "şocantă şi dementă".
Ungaria, amendă de un milion de euro pe zi
CJUE a condamnat joi Ungaria să plătească o sumă forfetară de 200 de milioane de euro şi o amendă cominatorie de un milion de euro pentru fiecare zi în care nu-şi modifică legislaţia, după ce a ignorat o condamnare anterioară pentru încălcarea legislaţiei UE privind protecţia migranţilor.
Potrivit Curţii, Ungaria a omis în mod deliberat să pună în aplicare o hotărâre din decembrie 2020 privind protecţia internaţională a migranţilor. Sentinţa se referă la limitare accesului la procedurile de protecţie internaţională prin crearea unor zone de tranzit, în prezent închise, care erau situate în apropierea frontierei dintre Ungaria şi Serbia, unde solicitanţii trebuiau să aştepte finalizarea cazurilor lor.
- Ungaria nu va participa la misiunea NATO pentru Ucraina, dar nu nici nu o va bloca. Acord între Stoltenberg şi Orban
- Viktor Orban spune că acum sprijină România la şefia NATO, îl va susţine pe Rutte numai în anumite condiţii
- Viktor Orban cere un pact între Giorgia Meloni şi Marine Le Pen pentru ''renaşterea dreptei în Europa''
Ungaria aplică, de asemenea, "returnări forţate" către ţări terţe, în principal Serbia, o practică criticată atât de UE, cât şi de ONG-urile umanitare. Un astfel de comportament constituie o ameninţare semnificativă la adresa unităţii dreptului UE, care afectează într-un mod extraordinar de grav atât interesele private, în special pe cele ale solicitanţilor de azil, cât şi interesul public, a concluzionat CJUE.
Într-o primă reacţie, atât Orban, cât şi ministrul său de interne, Gergely Gulyas, au vorbit de "şantaj" şi au subliniat că guvernul îşi va menţine ferm poziţia de a nu-i lăsa să intre pe migranţii care au trecut printr-o ţară sigură înainte de a ajunge în Ungaria. Orban a acuzat din nou CJUE şi UE că servesc interesele miliardarului filantrop George Soros - inamicul său politic -, pe care îl acuză că ar avea un plan de a aduce în Europa un milion de migranţi pe an.
"Bula de la Bruxelles", fie că este vorba de Parlamentul European, de Comisie sau de justiţie, "este plină de oamenii lui Soros", a spus Orban în interviul citat de MTI. "Sentinţa a fost decisă de tribunalul lui Soros. Bruxelles-ul este plin de oamenii lui Soros", a declarat premierul ultranaţionalist, susţinând că magnatul american de origine ungară doreşte ca "Europa creştină" să devină un continent cu populaţie "mixtă". "Bruxelles-ul nu are dreptul să ne spună cu cine ar trebui să trăim noi", a mai declarat Viktor Orban.