Antena Meniu Search
x

Viktor Orban cere un pact între Giorgia Meloni şi Marine Le Pen pentru ''renaşterea dreptei în Europa''

Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi un pact între liderele extremei-drepte din Italia şi Franţa, Giorgia Meloni şi Marine Le Pen, aflate în grupuri politice europene distincte, pentru a schimba raportul de forţe în Parlamentul European ce va rezulta în urma alegerilor europene de săptămâna aceasta, relatează agenţiile EFE şi MTI, citate de Agerpres. 

de Redactia Observator

la 04.06.2024 , 18:16

Viktor Orban cere un pact între Giorgia Meloni şi Marine Le Pen pentru ''renaşterea dreptei în Europa''
Viktor Orban cere un pact între Giorgia Meloni şi Marine Le Pen pentru ''renaşterea dreptei în Europa'' - Profimedia

"Această Comisie Europeană a eşuat în agricultură, război, imigraţie şi economie. Acum trebuie să plece!", a spus Orban într-un interviu acordat publicaţiei italiene Il Giornale, în care a cerut mai multă colaborare între partidele suveraniste europene împotriva "federalismului de la Bruxelles".

Alegerile europarlamentare din 6-9 iunie sunt o "oportunitate istorică pentru a schimba majoritatea" în Parlamentul European, crede premierul conservator ungar. Pentru aceasta însă, a remarcat el, "partidele de dreapta trebuie să colaboreze; suntem în mâinile a două femei care trebuie să ajungă la un acord". Orban a făcut astfel referire la Giorgia Meloni, şefa guvernului italian şi a partidului "Fraţii Italiei", şi la Marine Le Pen, lidera partidului francez "Adunarea Naţională", ambele partide de extremă-dreapta, dar care în Parlamentul European se regăsesc în grupuri politice diferite.

Orban vrea alianţă cu Giorgia Meloni şi Marine Le Pen

Articolul continuă după reclamă

Partidul lui Meloni, favorit al alegerilor europene în Italia, se află în Parlamentul European în grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), iar cel al Marinei Le Pen în grupul Identitate şi Democraţie (ID). În acest timp, partidul Fidesz al lui Orban nu s-a înscris în niciunul din aceste grupuri politice de care este apropiat ideologic, după ce în 2021 a părăsit grupul popularilor europeni (PPE) din care era atunci ameninţat cu excluderea în urma conflictului Budapestei cu Bruxellesul pe tema statului de drept.

Pe acelaşi subiect

Referindu-se la acest conflict, Orban a spus în interviul pentru Il Giornale că instituţiile europene folosesc "instrumente de şantaj" împotriva ţărilor ce refuză migraţia şi politica de gen. "Aceasta este o chestiune politică, nu are nimic de-a face cu statul de drept. Dar noi rezistăm. Avem o strategie de a ne proteja suveranitatea (...) Lupta noastră ar putea servi ca exemplu multor naţiuni europene", mai crede premierul ungar.

El ar dori ca în viitorul Parlament European să fie creat "un nou mare grup al dreptei europene". Dacă nu, "am dori să ne alăturăm grupului ECR, deşi suntem conştienţi că există chestiuni care ne pot separa de unele partide care fac parte din acelaşi grup, începând cu viziunea asupra războiului din Ucraina", a mai spus Orban.

"Fie izolăm conflictul cu o soluţie diplomatică, fie ne afundăm şi mai mult în război"

Cât despre războiul din Ucraina, el consideră că a ajuns la un punct de răscruce. "Fie izolăm conflictul şi găsim o soluţie diplomatică, fie ne afundăm şi mai mult în război", în timp ce autorizarea Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu armele primite ca ajutor militar poate conduce la o reacţie din partea Moscovei şi atunci "va mai fi doar un pas până la implicarea NATO", argumentează Orban. Cetăţenii europeni doresc mai degrabă pace decât război "şi nu trebuie să ne jucăm cu asta", a completat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Viktor Orban cere un pact între Giorgia Meloni şi Marine Le Pen pentru ''renaşterea dreptei în Europa''