Viktor Orban a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin. Vizita, ţinută secret de Rusia şi Ungaria; furie în UE
Avionul lui Viktor Orban a aterizat vineri la prânz la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin. Vizita, prima a unui lider UE la Moscova, din aprilie 2022 încoace, a fost ţinută secret de Ungaria şi Rusia. Vestea a provocat furie şi îngrijorare în UE. Orban vrea să se afişeze ca un intermediar pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, a comentat Financial Times.
De Redactia Observator la 05.07.2024, 14:28Viktor Orban a sosit vineri într-o vizită la Moscova pentru a purta discuții cu Vladimir Putin, a anunţat TASS, după ce avionul oficialului ungar a aterizat în capitala Rusiei. Agenția de stat maghiară MTI a transmis şi ea vineri la prânz prima declarație oficială, citându-l pe Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului ungar: "Viktor Orban a sosit la Moscova în cadrul misiunii sale de pace. Va purta discuţii cu Putin".
Putin și Orban vor discuta despre rezolvarea problemei ucrainene, a declarat imediat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pentru presa rusă. La discuţii vor lua parte, Vladimir Medinsky, cel care a fost șeful delegației ruse la negocierile cu Ucraina de la Istanbul din primăvara lui 2022, Iuri Ușakov, consilier prezidențial pe probleme de politică externă și Serghei Lavrov, ministru de Externe.
Orban, la Moscova în "misiune de pace"
Într-un mesaj publicat de Orban pe social media el spune că a ajuns la Moscova în "misiune de pace": "După Kiev la Moscova. A doua oprire a misiunii de pace"
- Viktor Orban se întâlnește vineri cu Vladimir Putin la Moscova, după vizita în Ucraina
- Viktor Orban, prietenul lui Putin, i-a cerut lui Zelenski o încetare a focului favorabilă Rusiei. Reacţia...
- Răsturnare de situaţie. Viktor Orban vizitează Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului. Ce vrea...
- Orban, prietenul lui Trump şi al lui Putin, vine la cârma Consiliului UE pentru 6 luni. Europa îşi ţine...
Iniţial, Kremlinul a păstrat tăcerea, nu a infirmat, dar nici confirmat vizita, spunând doar că Putin va avea vineri o zi încărcată iar administraţia prezidenţială de la Budapesta le-a spus jurnaliştilor doar că Viktor Orbán va fi în Azerbaidjan astăzi şi mâine.
La doar câteva zile după ce a preluat președinția rotativă a Consiliului European, premierul Viktor Orban a stârnit furia Bruxelles-ului cu vizită neprogramată şi ţinută secret la Moscova, pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, scrie Euronews. Un oficial maghiar și doi oficiali UE au confirmat informațiile conform cărora Orban se va întâlni vineri cu președintele Rusiei la Moscova, scrie Financial Times.
Îngrijorare la Bruxelles după vizita secretă a lui Orban în Rusia
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile unei vizite la Moscova a prim-ministrului ungar care tocmai a preluat preşedinţia UE, notează AFP.
"Preşedinţia prin rotaţie a UE nu are mandat pentru a se angaja în dialog cu Rusia în numele UE", a scris Charles Michel joi pe X. "Poziţia Consiliului European este clară: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuţie nu poate avea loc fără Ucraina", a adăugat el.
Donald Tusk a reacţionat şi el: "Viktor Orban, zvonurile despre vizita dumneavoastră la Moscova nu pot fi adevărate, nu-i aşa?", a scris el pe aceeaşi reţea socială.
"Nu există cuvinte pentru a-mi exprima dezamăgirea și dezaprobarea față de planul lui Orban de a se întâlni pe Putin. Orban nu reprezintă Uniunea Europeană și nici nu are mandatul de a discuta în numele UE. Această reuniune nu ar fi conformă cu atribuțiile președinției UE", a scris pe X şi Margus Tsahkna, Ministrul Afacerilor Externe din Estonia.
Rusia şi Ungaria au păstrat secretă vizita lui Orban
Potrivit site-ului de investigaţii online VSquare, specialist în Europa Centrală, precum Financial Times, Euronews şi RFE/RL, bazându-se pe surse anonime, Viktor Orban este aşteptat vineri în capitala Rusiei, la trei zile după o vizită neaşteptată la Kiev.
"Ieri, a fost trimisă o invitație pentru o conferință de presă a lui Putin cu un invitat misterios la ora 13:00", a scris jurnalistul de investigație Szabolcs Panyi de la portalul VSquare.com, primul care a relatat despre vizita lui Orban la Moscova.
El a scris că a obţinut joi confirmarea din surse guvernamentale că, în drum spre Azerbaidjan, Viktor Orban va face o escală la Moscova pentru a se întâlni cu Putin.
Un oficial al UE de la Bruxelles a declarat pentru AFP că "numerele încercări" pentru a confirma rapoartele privind vizita lui Orban "au fost fără succes".
Orban "nu a informat despre o călătorie la Moscova", a declarat oficialul, adăugând că, dacă prim-ministrul ungar ar fi pus întrebarea, "preşedintele Michel l-ar fi sfătuit cu fermitate împotriva unei asemenea vizite".
"Programul lui Putin vineri va fi încărcat, a spus Kremlinul fără a da alte detalii", au transmis pe Telegram jurnalişii de casă ai Kremlinului.
Prima vizită a unui lider european la Moscova din aprilie 2022 încoace
Dacă acest lucru se va confirma, va fi prima vizită a unui lider european la Moscova după cea a cancelarului austriac Karl Nehammer, în aprilie 2022.
Întrebat de AFP în cursul dimineţii, guvernul maghiar a refuzat orice comentariu, dar, la începutul săptămânii, premierul ungar a avertizat în privinţa unor "noutăţi surprinzătoare care vin din locuri surprinzătoare".
Rămas apropiat Kremlinului, liderul naţionalist a cerut marţi Ucrainei o "încetare a focului", mergând împotriva poziţiilor europene şi a lui Volodimir Zelenski care i-a sugerat în schimb să se alinieze la eforturile de pace ucrainene.
Orban i-a mulţumit preşedintelui ucrainean pentru "sinceritatea" conversaţiei şi a promis că va "raporta" conţinutul acestor discuţii Consiliului Uniunii Europene "pentru ca să fie luate deciziile europene necesare".
În pofida războiului din Ucraina, Ungaria şi-a întărit legăturile politice şi economice cu Kremlinul. Viktor Orban s-a întâlnit, de altfel, cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.
El dezaprobă sancţiunile adoptate împotriva Rusiei şi se remarcă şi prin opoziţia faţă de orice ajutor militar acordat Kievului, blocând în mod regulat eforturile europene în acest domeniu.
Acest responsabil eurosceptic, aflat la putere fără întrerupere din 2010, s-a mai opus cu înverşunare oricăror discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că această ţară nu este pregătită.
El a acceptat în cele din urmă să părăsească masa summitului celor 27 în decembrie, astfel încât ceilalţi 26 de lideri să decidă deschiderea negocierilor.