Antena Meniu Search
x

Răsturnare de situaţie. Viktor Orban vizitează Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului. Ce vrea să discute cu Zelenski

Război în Ucraina. Vizită surpriză a premierului Viktor Orban la Kiev, la o zi după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE. Considerat un apropiat al Rusiei şi al lui Vladimir Putin, Orban s-a opus sprijinului occidental pentru Ucraina.

de Redactia Observator

la 02.07.2024 , 10:55

Răsturnare de situaţie. Viktor Orban vizitează Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului. Ce vrea să discutre cu Zelenski
Premierul ungar Viktor Orbandiscută cu președintele Ucrainei Zelenski în timpul summitului Consiliului European de la Bruxelles, pe 27 iunie 2024 - Profimedia

Prim-ministrul ungar Viktor Orban vizitează Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului declanşat de Rusia, în pofida tensiunilor legate de apropierea lui de Moscova şi opoziţia sa pentru ajutorul livrat Kievului, relatează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Viktor Orban a sosit la Kiev pentru discuţii cu Volodimir Zelenski

Liderul naţionalist ungar "a sosit la Kiev pentru discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski", a declarat ataşatul său de presă Bertalan Havasi, citat de agenţia de presă naţională MTI. Este vorba înainte de toate de a evoca "posibilitatea de a se ajunge la pace", a adăugat el. Viktor Orban, a cărui ţară tocmai a preluat preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene pentru şase luni, se delimitează net de alţi lideri occidentali în problema Ucrainei.

Articolul continuă după reclamă

El blochează de exemplu în mod regulat ajutorul militar pentru Ucraina, extrem de preţios pentru Kiev, şi nu încetează să îndemne la un armistiţiu. La începutul anului, el a impus veto împotriva unei anvelope de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. În final, aceasta a fost validată, însă cu o întârziere denunţată de responsabilii ucraineni.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Liderul eurosceptic, la putere fără întrerupere în Ungaria din 2010 încoace, s-a opus de asemenea în mod ferm oricărei discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, estimând că această ţară nu este pregătită pentru aceasta. În final, el a acceptat să părăsească masa de negocieri a summitului liderilor UE în decembrie anul trecut, pentru ca omologii săi să decidă deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul.

Luni, preşedintele Zelenski a adresat "felicitări" Ungariei pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Zelenski şi-a exprimat speranţa că Ungaria va promova "valorile, obiectivele şi interesele europene comune". Viktor Orban a rămas apropiat de Rusia şi de preşedintele rus Vladimir Putin, cu care Occidentul au tăiat punţile de legătură după declanşarea războiului împotriva Ucrainei.

Mergând împotriva curentului, el întăreşte legăturile politice şi economice ale ţării sale cu Kremlinul. Rusia rămâne o sursă-cheie pentru nevoile energetice ale Ungariei. Preşedintele ungar dezaprobă de asemenea sancţiunile europene votate împotriva Rusiei şi încearcă să le relaxeze, însă fără a le bloca pe deplin.

El a calificat de mai multe ori invazia rusă împotriva Ucrainei drept "operaţiune militară", reluând un eufemism impus de Kremlin pentru a evita să vorbească despre război. Viktor Orban a avut o întrevedere cu Vladimir Putin la Beijing, în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

Dimpotrivă, relaţiile sale cu Volodimir Zelenski sunt foarte reci. Viktor Orban l-a clasat chiar pe liderul ucrainean printre "opozanţii" săi, în timpul unui discurs imediat după realegerea sa în 2022. La rândul său, Volorimir Zelenski a denunţat în primele zile ale războiului lipsa de sprijin din partea lui Viktor Orban. Cu toate acestea, ei au avut câteva întrevederi, inclusiv la sfârşitul lui iunie, în cadrul unui summit al Consiliului Europei la Bruxelles.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi apelat vreodată la ajutorul unui broker, înainte să faceţi un credit?
Observator » Stiri externe » Răsturnare de situaţie. Viktor Orban vizitează Ucraina pentru prima dată de la începutul războiului. Ce vrea să discute cu Zelenski