Antena Meniu Search
x

Viktor Orban se întâlnește vineri cu Vladimir Putin la Moscova, după vizita în Ucraina

Viktor Orban este așteaptat vineri la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, imediat după prima vizită a liderului ungar la Kiev de le începutul războiului din Ucraina. Gestul este considerat  o încercare de a acționa ca un intermediar pentru negocieri de pace între Rusia și Ucraina, relatează Financial Times. Orban peacă în Azerbaidjan la summitul informal al Organizaţiei Statelor Turcice (OTS), urmând să facă o escală la Moscova.

de Redactia Observator

la 04.07.2024 , 21:27

Viktor Orban se întâlnește vineri cu Vladimir Putin după vizita în Ucraina
Viktor Orban se întâlnește vineri cu Vladimir Putin după vizita în Ucraina - Profimedia

Un oficial maghiar și doi oficiali UE au confirmat informațiile conform cărora Orban se va întâlni vineri cu președintele Rusiei la Moscova, scrie Financial Times. Ar fi prima vizită a unui lider UE la Moscova de când cancelarul austriac Karl Nehammer a încercat fără succes să depună efort pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în aprilie 2022.

"Zvonurile despre vizita ta la Moscova nu pot fi adevărate Viktor Orban, nu-i așa?" i-a scris Donald Tusk pe platforma X, fostă Twitter. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Articolul continuă după reclamă

Viktor Orban, prima vizită a unui lider UE la Moscova din 2022 încoace

Pe acelaşi subiect

Jurnalistul de investigație Szabolcs Panyi de la portalul VSquare.com a fost primul care a relatat despre vizita lui Orban la Moscova. El a scris că a obţinut joi confirmarea din surse guvernamentale că, în drum spre Azerbaidjan, Viktor Orban va face o escală la Moscova pentru a se întâlni cu Putin.

Ungaria, membru observator în OTS, a preluat luni preşedinţia prin rotaţie pentru şase luni a Consiliului UE.

Până în prezent nu a existat nicio confirmare oficială a întâlnirii dintre premierul Ungariei şi preşedintele rus. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nici nu a confirmat şi nici nu a informat o posibilă întrevedere Putin-Orban vineri la Moscova, notează portalul rusesc Regnum.

Purtătorul de cuvânt al şefului guvernului de la Budapesta, Bertalan Havasi, a comunicat joi că Orban va călători în oraşul azer Shusha pentru a participa la forumul OTS în 5 şi 6 iulie. Temele summitului vor fi legate de dezvoltarea durabilă, precum şi de transport, politica climatică şi relaţiile cu Uniunea Europeană, potrivit lui Havasi, citat de agenţia de presă ungară MTI.

Orban va avea, de asemenea, discuţii bilaterale cu liderii ţărilor OTS (Turcia, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazahstan, Azerbaidjan şi Kârgâzstan), a adăugat Havasi.

Orban își menține poziția cu privire la războiul din Ucraina

Considerat liderul UE cel mai apropiat de Moscova, şeful guvernului ungar s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a cerut să ia în considerare negocierea unei încetări a focului cu Rusia pentru a "accelera" negocierile de pace. 

Liderul Ungariei a spus că nu a vrut să-l convingă pe Zelenski și nici nu intenționează să facă o propunere specifică președintelui Ucrainei, ci mai degrabă, a vrut să "cunoască mai bine poziția președintelui ucrainean și limitele în timpul negocierilor care vizează pacea".

Oficialii maghiari au spus că Orban a fost surprins de cât de optimist este Zelenski cu privire la șansele Kievului de a câștiga războiul în propriile condiții și de a-și recupera întreg teritoriul de sub ocupația rusă. În ciuda vizitei sale recente în Ucraina, Orban își menține poziția, a spus un oficial maghiar.

Zelenski și șeful său de cabinet, Andei Iermak, au spus că Rusia va fi invitată la un al doilea summit pentru pace, care va fi organizat de Kiev mai târziu în acest an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă faceţi de obicei o asigurare de călătorie când plecaţi în vacanţe?
Observator » Stiri externe » Viktor Orban se întâlnește vineri cu Vladimir Putin la Moscova, după vizita în Ucraina