Violenţe sângeroase în Kazahstan. Armata a început să tragă: zeci de morţi, peste 1.000 de răniţi şi 2.000 de arestaţi. Rusia a trimis trupe
Kazahstanul este o ţară în pragul unui război civil în toată regula! Protestele faţă de creşterea preţului combustibililor au degenerat în violenţe sângeroase. Armata a început să tragă în populaţie. Sunt deja zeci de morţi în rândul protestatarilor și polițiștilor și peste o mie de răniți. Cel puţin 2.000 de manifestanţi au fost arestaţi. Marele aliat al Kazahstanului, Rusia, a trimis şi ea trupe în sprijinul puterii de acolo.
De Redactia Observator la 06.01.2022, 19:40- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Valul de aer polar a adus prima avertizare de ninsoare şi viscol din acest sezon. Când se încălzeşte vremea
Cel puţin 2 milioane de oameni au ieşit în stradă în marile oraşe din Kazahstan. În Almatî, capitala economică a ţării, au fost scene violente. Protestatarii au ocupat aeroportul şi au devastat mai multe magazine. În imaginile suprinse noaptea trecută, usa unei bănci a fost forţată cu un buldozer. O reședință prezidențială și biroul primarului au fost incendiate, iar pe străzi sunt numeroase mașini arse. Iniţial pentru a le tine piept, Poliţiştii au folosit grenade şi gaze lacrimogene. Au trecut însă la muniţie adevarată şi trag în protestatari și în mașini în piața centrală.
În urma ostilităţilor, autorităţile susţin că 13 poliţişti ar fi murit, unul chiar ar fi fost decapitat. Şi de partea protestatarilor ar fi victime, cu sutele. Sunt scene care multora le amintesc de revoluţia de la noi, din 1989. Ieri preşedintele Kazahstanului a decretat stare de urgenţă şi a demis guvernul. De la ora 23 până la ora 7 dimineaţa, nimeni nu are voie să iasă din casă. "Mişcările teroriştilor sunt, în esenţă, internaţionale. Au fost antrenaţi în străinătate și atacul lor asupra Kazakhstanului poate fi și ar trebui să fie privit ca un act de agresiune", a declarat Kassym-Jomart Tokayev, preşedintele Kazahstanului.
În mai multe regiuni, internetul pe mobil şi reţelele sociale, WhatsApp și Telegram, au fost blocate
În mai multe regiuni, internetul pe mobil şi reţelele sociale, WhatsApp și Telegram, au fost blocate. Protestele au început iniţial paşnic, oamenii au ieşit în stradă nemulţumiţi de creşterea preţului la gaze, dar au degenerat rapid. Kazahstanul a cerut sprijinul trupelor paramilitare ruse, care au răspuns prompt apelului. Zeci de militari ai Kremlinului au răspuns apelului. Oficial, sunt trupe de menţinere a păcii, neoficial, analiştii internaţionali cred că Rusia joacă un rol important în violenţele de acolo, pentru a deturna atenţia opiniei publice de la tensiunile din Ucraina, chiar în apropierea negocierilor cu NATO.
- Kazahstanul, în pragul războiului civil. Momentul în care protestatarii "sparg" cordonul forţelor de ordine...
- Un parlamentar din partidului lui Vladimir Putin cere referendum pentru unirea Rusiei cu Kazahstanul: "Asia Centrală...
- Tot ce trebuie să știi despre revolta din Kazahstan. De ce sunt oamenii furioși
"În Kazahstan nu este clar la ce ne referim în acest moment. Nu ştim dacă este un protest socio-economic sau avem de-a face pentru prima dată cu un protest strategic, de tip colorat, care va schimba şi orientarea strategică a Kazahstanului", a declarat Dan Dungaciu, analist politic. Occidentul condamnă violenţele. Uniunea Europeană a cerut Rusiei să respecte suveranitatea și independența Kazahstanului, după ce Moscova a trimis parașutiști pentru înăbușirea revoltei.
100 de români, angajaţi în companii mari, se află pe teritoriul acestei ţări, potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti. Deocamdată, doar 2 dintre ei au cerut informaţii despre programul curselor de zbor.