Antena Meniu Search
x

Video Kazahstanul, în pragul războiului civil. Momentul în care protestatarii "sparg" cordonul forţelor de ordine folosind o maşină

Kazahstanul a fost aruncat în haos. Manifestaţiile care au început paşnic şi au fost declanşate de creşterea preţurilor la gazul petrolier lichefiat (GPL) s-au transformat rapid într-o revoltă naţională.

de Redactia Observator

la 06.01.2022, 18:29

Vezi și

Shaun Walker, jurnalist la The Guardian specializat pe Europa de Est, a publicat pe contul său de Twitter scene incredibile surprinse în Aktobe, unul dintre principalele oraşe din Kazahstan. În imagini se poate observa cum protestatarii "au spart" cordonul de securitate format din forţele de ordine folosind o maşină pe post de "berbec". Shaun Walker susţine că a găsit imaginile pe Telegram şi a precizat că nu cunoaşte sursa originală a videoclipului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Kazahstanul este în pragul războiului civil

Kazahstanul este în pragul războiului civil. Valul de violenţe provocat de dublarea preţului la carburanţi ia amploare de la o oră la alta. Manifestanţii au luat cu asalt primăria, clădirile guvernamentale şi aeroportul din Alma Ata. Zeci de oameni au fost ucişi în timpul confruntărilor sângeroase. 13, doar din rândul Poliţiei. 100 de români sunt blocaţi acolo, iar Ministerului Afacerilor Externe de la noi ţine legătura cu ei. Între timp, Rusia a trimis trupe care să oprească revolta sângeroasă.

Pe acelaşi subiect

Haosul a luat amploare pe străzi, după atacul primăriei din Alma Ata. Poliţiştii au folosit grenade şi gaze lacrimogene, dar nu au putut să oprească mulţimea furioasă. Peste două milioane de protestatari au mers apoi spre reşedinţa prezidenţială şi spre aeroport, unde au folosit ce au avut la îndemnână pentru a distruge totul în jur. În special foc. "Instigarea la atacarea birourilor autorităților civile și militare este absolut ilegală", a declarat Kassym-Jomart Tokayev, preşedinte Kazahstanului.

Internetul a fost oprit în mai multe regiuni

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, 100 de români, angajaţi în companii mari, se află pe teritoriul Kazahstanului, locul care a devenit, peste noapte, scenă de război. Deocamdată, doar 2 dintre ei au cerut informaţii despre programul curselor de zbor. Încă de marţi, preşedintele Kazahstanului a decretat stare de urgenţă şi a demis guvernul. De la ora 23 până la ora 7 dimineaţa, nimeni nu are voie să iasă din casă. Iar pentru a opri revoltele, a cerut sprijinul trupelor ruseşti. În mai multe regiuni, internetul pe mobil şi reţelele sociale, WhatsApp și Telegram, au fost blocate.

"Mişcările teroriştilor sunt, în esenţă, internaţionale. Au fost antrenaţi în străinătate și atacul lor asupra Kazakhstanului poate fi și ar trebui să fie privit ca un act de agresiune", a declarat Kassym-Jomart Tokayev, preşedinte Kazahstanului. Protestele au început după creşterea inexplicabilă a preţului gazului lichefiat. Anul trecut mulţi locuitori au ales să îşi modifice maşinile pentru a funcţiona pe GPL, combustibil mai ieftin decât benzina. Asta în condiţiile în care salariul minim în Kazahstan este de 98 de dolari pe lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Kazahstanul, în pragul războiului civil. Momentul în care protestatarii "sparg" cordonul forţelor de ordine folosind o maşină