Antena LIVE

Curs valutar

Vladimir Putin discută personal cu comandanţii ruşi din Ucraina. Nu ar mai avea încredere în Serghei Şoigu şi Valeri Gerasimov - ISW

Comandanții ruşi de pe frontul din Ucraina îi raportează direct președintelui Vladimir Putin, ocolind atât Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Şoigu, cât și pe șeful Statului Major, generalul Valeri Gerasimov în lanțul de comandă, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War), un think tank din Statele Unite, specializat în probleme de apărare. Război Rusia - Ucraina, ziua 182 LIVE TEXT

De la 24.08.2022, 13:29
WhatsApp
Vladimir Putin, Alexander Lapin şi Serghei Surovikin Profimedia

ISW, care nu a putut verifica în mod independent informaţia, citează publicația independentă rusă Vazhnye Istorii sau iStories, care la rândul lor citează surse anonime din cadrul Statului Major al Rusiei. Potrivit acestora, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a pierdut încrederea lui Vladimir Putin după faza inițială a invaziei la scară largă în Ucraina, care a eșuat în ciuda asigurărilor date de Șoigu privind o victorie rapidă.

Sursele susțin că Putin îl ocolește acum pe Șoigu și discută direct cu comandantul districtului militar central al Rusiei, Alexander Lapin, care supraveghează grupul de forțe "centrale" din Ucraina, și cu comandantul forțelor aerospațiale ruse, Serghei Surovikin, care comandă grupul de forțe "sudic".  ISW susţine că nu poate verifica în mod independent corectitudinea informaţiior, dar dacă este adevărat, atunci indică faptul că Putin îl ocolește și pe generalul Valeri Gerasimov.

Şoigu, după 6 luni de război: Campania militară în Ucraina a fost încetinită în mod deliberat pentru a reduce pierderile civile

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat miercuri că încetinirea campaniei militare ruse în Ucraina este rezultatul unei decizii deliberate a Moscovei pentru a reduce pierderile civile, dar a asigurat că "operaţiunea militară specială" se derulează conform planului şi că toate obiectivele vor fi atinse.

Pe acelaşi subiect

"Totul se face pentru a evita victimele în rândul civililor. Desigur, asta încetineşte ritmul ofensivei, dar facem asta în mod deliberat', a afirmat Şoigu în cursul unei reuniuni desfăşurate la Taşkent (capitala Uzbekistanului) cu omologi ai săi din cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS).

"Operaţiunea militară specială se derulează aşa cum era prevăzut şi toate obiectivele vor fi atinse", a asigurat el, în contextul în care efortul de război al Rusiei în Ucraina a înregistrat puţine progrese în ultimele luni, după ce trupele sale au fost respinse de lângă Kiev în primele săptămâni ale invaziei, concentrându-se în prezent pe preluarea sub control a întregului Donbas (est) şi a unor teritorii în sud.

Rusia, susţine el, atacă infrastructura militară şi industria de apărare a Ucrainei cu arme de înaltă precizie şi "face totul pentru a evita victime în rândul populaţiei civile". "Fără nicio îndoială, asta încetineşte ritmul ofensivei, dar o facem în mod conştient", a afirmat ministrul rus în faţa omologilor săi din OCS, care grupează China, India, Kazahstan, Kîrgîzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan.

În acelaşi timp, Şoigu a acuzat "formaţiunile armate ucrainene" de utilizarea "tacticii pământului pârjolit, de încălcarea brutală a normelor internaţionale şi de a acţiona ca nişte terorişti". Ministrul rus a reiterat explicaţia Kremlinului cu privire la declanşarea campaniei militare în Ucraina, susţinând că Moscova a considerat necesar să apere populaţia rusofonă din Donbas (estul Ucrainei).

Totodată, Şoigu a denunţat că conflictul din Ucraina a devenit pentru SUA şi aliaţii lor un pretext în plus pentru a declanşa un război economic şi informaţional împotriva Rusiei cu scopul de a o epuiza strategic.

"Obiectivul declarat al SUA şi complicilor lor este epuizarea strategică a Rusiei pentru a elimina concurenţa şi a trimite un avertisment altor state care promovează o politică independentă", a afirmat el. Washingtonul "a ales Ucraina ca instrument pentru a duce un război hibrid împotriva Rusiei", a mai declarat acesta. "SUA şi aliaţii lor continuă să inunde Ucraina cu arme, ceea ce creşte numărul victimelor şi prelungeşte conflictul", susţine ministrul rus al apărării.

În cele şase luni de agresiune pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Moscova nu doar că nu şi-a atins obiectivele, ci şi-a slăbit poziţiile pe plan economic şi diplomatic, în timp ce starea armatei ruse s-a deteriorat semnificativ, concluzionează Ministerul britanic al Apărării într-un buletin actualizat cu privire la situaţia de pe frontul din Ucraina, postat pe Twitter.

După ce au constatat în luna aprilie că au eşuat în planurile lor de a răsturna guvernul de la Kiev şi a ocupa cea mai mare parte a ţării, liderii ruşi au revenit la obiective mai modeste în estul şi sudul Ucrainei, indică instituţia de apărare britanică. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, ofensiva rusă în estul Ucrainei se desfăşoară într-un ritm minimal, iar, în sud, trupele ruse se aşteaptă la o contraofensivă de amploare din partea forţelor ucrainene, care din anumite motive întârzie. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia ucraina vladimir putin
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025