Migranții au rupt gardul de la granița belaruso-poloneză cu bâte. Putin și Lukașenko, supărați că Polonia și-a trimis trupele în zonă
Circa 2.000 de migranţi sunt adunaţi la graniţa dintre Belarus şi Polonia şi încearcă să pătrundă în UE, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, instituţie care l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de o abordare "în stil gangsteresc" prin facilitarea trecerii migranţilor spre UE ca represalii faţă de sancţiunile europene împotriva Belarusului, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 09.11.2021, 17:12Autorităţile poloneze, care estimează la 3.000-4.000 numărul migranţilor de la graniţă, au desfăşurat la frontieră mii de soldaţi şi se pregătesc pentru noi confruntări între forţele de ordine şi migranţi.
Migranții au făcut focuri de tabără, de-a lungul graniței, pentru a se încălzi
Aceştia din urmă au făcut focuri de tabără pentru a se încălzi de-a lungul gardului de sârmă ghimpată dincolo de care doresc să treacă. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat marţi dimineaţă zona de frontieră cu Belarusul în apropierea localităţii Kuznica şi le-a mulţumit soldaţilor pentru ''misiunea dificilă'' pe care o efectuează.
Migranţii au folosit luni lopeţi, bâte şi alte instrumente pentru a rupe gardul de sârmă ghimpată, escaladând astfel o criză ce a determinat acum noi sancţiuni europene împotriva Belarusului pentru acest ''atac hibrid'' orchestrat de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, scrie Agerpres.
- Lukaşenko a declarat un război cinic Uniunii Europene. Cum ajung migranți din Irak sau Afganistan în nordul...
- NATO somează regimul din Belarus să respecte normele internaţionale, denunţând tacticile "hibride"
- VIDEO. Un convoi cu sute de migranți încearcă să intre cu forţa în UE. Lituania și Polonia au mobilizat armata...
Sancțiuni pentru Belarus
Cele 27 de state membre au aprobat astfel marţi propunerea Comisiei Europene de suspendare a dispoziţiilor menite să faciliteze emiterea de vize către funcţionarii belaruşi. Executivul comunitar a anunţat că pregăteşte şi sancţiuni împotriva companiilor aeriene care participă la transportul migranţilor din Orientul Mijlociu către capitala Belarusului.
În acest timp, Ministerul de Externe din Belarus a avertizat Polonia ''să nu recurgă la vreo provocare împotriva Republicii Belarus pentru a justifica posibile acţiuni militare ilegale împotriva oamenilor neînarmaţi lipsiţi de apărare''.
La rândul său, Ministerul Apărării polonez a anunţat că forţele de securitate belaruse se îndreaptă către zonele de graniţă unde s-au adunat migranţii, publicând şi o înregistrare video ce arată un şir de bărbaţi în uniformă aflaţi în marş în pădure la frontieră.
Potrivit agenţiei de presă belaruse Belta, preşedintele rus Vladimir Putin şi cel belarus Aleksandr Lukaşenko au discutat marţi la telefon despre criza migraţiei de la frontiera belaruso-poloneză şi şi-au exprimat preocuparea faţă de prezenţa trupelor poloneze acolo.