Lukaşenko a declarat un război cinic Uniunii Europene. Cum ajung migranți din Irak sau Afganistan în nordul Europei. Germania imploră UE să ia măsuri

Redactia Observator

De Redactia Observator.
Publicat: 09.11.2021, 12:54.
Actualizat: 09.11.2021, 14:12

Mii de migranţi se află la frontiera cu Polonia, pe partea belarusă, în corturi, la temperaturi sub zero grade, încercând să forţeze trecerea graniţei pentru a ajunge în Germania. Unii au încercat luni să taie gardul de la graniță. Situația amenință să se agraveze. 

Reclamă

Aşa arată cel mai recent capitol sumbru din criza migranților din Europa. Între 3.000 și 4.000 de migranți sunt campați în zona de frontieră - mulți provin din zone de criză precum Afganistan și Irak. „Astăzi este în joc stabilitatea și securitatea întregii UE”, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki pe Twitter. Polonia a avertizat cu privire la o escaladare „armată” a conflictului. Soldaţii polonezi mobilizaţi şi poliţia de frontieră au împiedicat luni câteva sute de oameni să treacă peste graniță. Refugiații au încercat să taie sârma ghimpată și să intre pe jos în UE. Polițiștii de frontieră au folosit spray cu piper și lumini stroboscopice pentru a-i alunga pe oameni, iar pe imaginile filmate de unii migranţi se aud focuri de armă trase în aer.

Citește și:
Reclamă

Varșovia acuză „o invazie”

Ministrul de Interne al Germaniei a implorat Uniunea Europeană „să ia măsuri” și să ajute la stoparea fluxului de migranți care trec ilegal în Polonia din Belarus. Horst Seehofer a anunţat că susține planurile Varșoviei de a construi un zid la frontieră. Politicianul a cerut UE să „se unească” și să ajute Polonia să-și securizeze granița cu Belarus. „Polonia sau Germania nu se pot descurca singure”, a declarat Seehofer pentru Bild. „Trebuie să ajutăm guvernul polonez să-și securizeze granița externă. Aceasta ar fi de fapt sarcina Comisiei Europene. Acum fac apel la ei să ia măsuri. Germania a înregistrat o creștere abruptă a migranților care intră din Belarus prin Polonia."

La frontieră, imaginile filmate arată copiii mici ținuți în braţe de părinți disperați, care roagă forțele poloneze să-i lase să treacă, în timp ce alții au scandat: „Germania”, ţară despre care spun că are o atitudine mai ospitalieră față de refugiați. Seehofer a spus că sprijină decizia Poloniei de a construi un zid la frontieră. „Nu îi putem critica... pentru că protejează frontierele externe ale UE. Desigur, nu prin folosirea armelor de foc, ci cu alte mijloace disponibile." Varșovia a numit acțiunea de luni „o invazie” și a declarat că trimite alţi 12.000 de soldați pentru a-i ajuta pe cei 10.000 deja staționați de-a lungul frontierei, pentru a ţine oamenii departe de garduri şi bariere.

Reclamă

Ca să vă faceţi o idee în octombrie au existat aproximativ 11.300 de încercări de a intra ilegal pe teritoriul polonez din Belarus. Până în acest an, au fost înregistrate cel puțin 23.000 de astfel de încercări. Din Polonia, cei mai mulți se îndreaptă spre granița cu Germania. Trei state germane se învecinează cu Polonia: Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania de Vest și Saxonia. Poliția de frontieră spune că au fost în jur de 6.000 de treceri ilegale până în acest an.

7 migranți găsiți morți în Polonia

Cel puţin şapte migranţi au fost găsiţi morţi în Polonia, iar numărul ar putea creşte de la oră la oră din cauza frigului şi a foamei. "Atenţiune! Atenţiune! Nu aveţi voie să intraţi în această zonă. Părăsiţi zona acum sau vă vom alunga cu forţa! Suntem determinaţi să ne protejăm graniţele. Acesta este ultimul avertisment! Plecaţi!" aşa sună mesajul de avertizare la adresa migranților.

Armata poloneză este gata să intervină în orice moment în forţă pentru a dispersa refugiaţi aşezaţi la graniţă, unde aceştia au ridicat numeroase tabere. Luni migranţii au încercat să treacă de bariere şi garduri şi au tăiat mai mulţi copaci în speranţa că vor elibera calea.

Ajunşi în pragul disperării din cauza condiţiilor de trai, oamenii nu se gândesc să renunţe la luptă. ”Ne aşteptăm să se desfăşoare acţiuni militare la frontiera Poloniei în viitorul apropiat. Ne este teamă că se va ajunge la aşa ceva” a declarat Piotr Mueller, purtător de cuvânt al Guvernului Polonez.

Reclamă

Belarusul provoacă o nouă criză a refugiaţilor în Uniunea Europeană

Sute de migranţi au luat deja direcţia nordului şi se îndreaptă către graniţa Lituaniei şi Letoniei. ”Nu mergem în Polonia. Ne ducem în Germania. În Germania putem avea o viaţă bună. Nu vrem să rămânem în Polonia” și ”Nu avem apă, nu avem mâncare. Cât timp mai trebuie să aşteptăm?” sunt câteva dintre mărturiile migranților.

Uniunea Europeană acuză regimul de la Minsk că se foloseşte migranţi în interes politic în speranţa de a crea haos în interiorul blocului comunitar. ”Este o continuare a tentativei disperate a regimului Lukaşenko de a folosi oameni drept pioni pentru destabilizarea Uniunii Europene” a transmis Adalbert Jahnz, purtător cuvânt Comisia Europeană.

Comisia Europeană cere statelor membre să nu cedeze şi să aprobe noi sancţiuni împotriva Belarusului, după cele care au urmat alegerilor contestate de anul trecut și incidentului cu deturnarea avionului Ryanair. NATO este gata să detaşeze trupe la graniţe, iar Germania a trimis autobuze şi camioane cu ajutoare pentru migranţi. Vecinii Belarusului au descris fenomenul ca un „atac hibrid” împotriva întregului bloc. Cel supranumit ultimul dictator al Euopei neagă aceste acuzații.

Cine fuge si de unde?

Reclamă

Majoritatea migranţilor sunt originari din Irak, dar printre cei care fac călătoria către Minsk se numără și cetățeni din Siria, Congo și Camerun, scrie DW. Principalele puncte de plecare sunt trei orașe din regiunea kurdă a Irakului: Arbil, Shiladze și Sulaymaniyah. Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat în octombrie că a existat și o creștere vizibilă a zborurilor directe către Minsk din Beirut, Damasc și Amman.

Potrivit relatărilor, călătoriile pot costa între 12.000 de euro și 15.000 de euro și includ vizele, zborul și trecerea ilegală a graniţei în Europa. Se pare că Ambasada Belarusului din Arbil, capitala Kurdistanului irakian, se ocupă de vize.

Ruta din Irak către Belarus: Cum ajung migranții în Europa?

Însă, un agent de turism din Bagdad, care nu a vrut să dezvăluie numele său sau al agenției sale, a declarat pentru DW că ambasada a „externalizat cererile de viză către o serie de agenții de turism”.

El a spus că obișnuia să primească astfel de cereri de viză, dar a încetat să le proceseze: „Nu mai fac asta pentru că devine prea dubioasă treaba și nu vreau să-mi pun afacerea în pericol. Dar dura între cinci zile şi două săptămâni obținerea vizelor.” În plus, cererile de viză au fost externalizate către ambasadele Belarusului din alte țări decât Irak, potrivit unor surse citate de DW.

Într-un videoclip de pe YouTube, o companie rusă numită Made in Russia24, care spune că oferă servicii de turism, printre care şi furnizarea de vize turistice, explică că irakienii și sirienii nu mai pot călători ca turiști în Belarus cu o invitație turistică care poartă ștampila aeroportului de pe care zboară. Acum, se pare, au nevoie de o viză care poate fi obținută de la ambasadele Belarusului. Irakienii pot obține o viză doar prin intermediul Ambasadei Belarusului din Ankara, susține compania.

Belsat.eu, un post de televiziune independent din Belarus, a citat un raport al instituției de presă din Belarus KYKY.org potrivit căruia 12 agenții de turism din Belarus au primit aprobarea „tacită” pentru a organiza vizele pentru străini. Unele dintre aceste agenții fuseseră anterior incluse pe lista neagră, se arată în raport, dar mai târziu au apărut din nou pe lista companiilor aprobate.

VIP Grub, un serviciu de pașapoarte și vize din Istanbul, susține că ajută la aducerea oamenilor în Europa prin „căi convenționale” și sugerează că Europa are nevoie de lucrători străini. „Numai companiile aeriene europene au nevoie de 1,2 milioane de refugiați. Profită de ocazie. Plătește-ne după sosire”, este unul dintre mesajele cu care se promovează acest serviciu.

Ce companii aeriene sunt implicate?

Companiile înregistrate în UE închiriază în prezent avioane companiei aeriene naționale din Belarus, Belavia. Miniștrii de externe ai UE doresc să restrângă această practică și iau în considerare sancțiuni "Belavia Airlines are zboruri directe către Minsk din Istanbul, Dubai și din alte părți. Deci tot ce trebuie să faceți este să ajungeți acolo. Este puțin mai scump, dar realizabil încă", a declarat agentul de turism din Bagdad pentru DW.

Irlanda este centrul UE pentru închirierea aeronavelor, companiile irlandeze gestionând mai mult de jumătate din aeronavele închiriate în lume. Unele firme irlandeze continuă să închirieze avioane către Belavia, care sunt folosite pentru a transporta migranți la granița UE. Companiile susțin că sunt obligate contractual să facă acest lucru. Ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, a spus că sprijină sancțiunile, dar numai pe cele care vizează viitoarele contracte de închiriere, nu pe cele actuale.

Alte companii aeriene, cum ar fi Qatar Airways și Turkish Airlines, au proceduri de verificare mult mai stricte și cer acte valabile. Cu toate acestea, după cum subliniază agentul de turism din Bagdad, este dificil de stabilit adevărata natură a călătoriei unui pasager. „O mulțime de irakieni călătoresc în Turcia și Dubai în fiecare zi. Este imposibil să îi diferenţiem pe cei care doresc să ajungă în Belarus și pe cei care nu”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
26 de migranţi au fost descoperiţi ascunşi într-un camion încărcat cu frigidere, la Nădlac II. Şoferul e român
Eveniment• ieri la 12:15
26 de migranţi au fost descoperiţi ascunşi într-un camion încărcat cu frigidere, la Nădlac II. Şoferul e român
26 de migranţi au fost descoperiţi ascunşi într-un camion încărcat cu frigidere, la Nădlac II. Şoferul e român
recomandari pe a1.ro
Cum arată fetițele lui Dani Mocanu. Micuțele sunt superbe și artistul e foarte mândru de ele
Cum arată fetițele lui Dani Mocanu. Micuțele sunt superbe și artistul e foarte mândru de ele
Peste 240 de migranţi, salvaţi în ultimul ceas de pe Marea Mediterană
Extern• pe 30.11.2021 la 07:55
Foto
Peste 240 de migranţi, salvaţi în ultimul ceas de pe Marea Mediterană
Peste 240 de migranţi, salvaţi în ultimul ceas de pe Marea Mediterană
Reclamă
Top știri
Momentul în care elevii încearcă să scape cu viaţă, după ce un adolescent de 15 ani a deschis focul într-un liceu din Michigan
1
Mapamond • pe 01.12 la 11:35

Momentul în care elevii încearcă să scape cu viaţă, după ce un adolescent de 15 ani a deschis focul într-un liceu din Michigan

Momentul în care elevii încearcă să scape cu viaţă, după ce un adolescent de 15 ani a deschis focul într-un liceu din Michigan
Tineri iubiți, spulberați de TIR pe o șosea din Mureș. "Mergeam regulamentar. M-a lovit atât de tare, încât TIR-ul a sărit"
2
Eveniment • la 08:09

Tineri iubiți, spulberați de TIR pe o șosea din Mureș. "Mergeam regulamentar. M-a lovit atât de tare, încât TIR-ul a sărit"

Tineri iubiți, spulberați de TIR pe o șosea din Mureș. "Mergeam regulamentar. M-a lovit atât de tare, încât TIR-ul a sărit"
Românca moartă cu întreaga familie în incendiul din Spania a plătit 700 de euro mafiei pentru a locui în clădire. Protest la Barcelona
3
Extern • ieri la 15:57

Românca moartă cu întreaga familie în incendiul din Spania a plătit 700 de euro mafiei pentru a locui în clădire. Protest la Barcelona

Românca moartă cu întreaga familie în incendiul din Spania a plătit 700 de euro mafiei pentru a locui în clădire. Protest la Barcelona
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
4
Extern • la 12:07

Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"

Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Vremea 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Prognoza meteo de Crăciun și Revelion
5
Vremea • la 10:30

Vremea 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Prognoza meteo de Crăciun și Revelion

Vremea 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Prognoza meteo de Crăciun și Revelion
RECOMANDĂRI
Românii blocaţi în Maroc au ajuns într-un final acasă: "Le mulţumim autorităţilor pentru că ne-au scos de acolo, efectiv!"
Eveniment • la 07:00
Video

Românii blocaţi în Maroc au ajuns într-un final acasă: "Le mulţumim autorităţilor pentru că ne-au scos de acolo, efectiv!"

Cei 122 de turişti români blocaţi în Maroc au sosit aseară în ţară, la bordul unei aeronave Tarom, care a aterizat pe...

Românii blocaţi în Maroc au ajuns într-un final acasă: "Le mulţumim autorităţilor pentru că ne-au scos de acolo, efectiv!"
Pfizer lucrează la o nouă variantă de vaccin, destinată ţărilor în curs de dezvoltare. Ce e diferit la noul ser şi când va fi distribuit
Extern • la 08:32

Pfizer lucrează la o nouă variantă de vaccin, destinată ţărilor în curs de dezvoltare. Ce e diferit la noul ser şi când va fi distribuit

Pfizer lucrează la o nouă variantă de vaccin, destinată ţărilor în curs de dezvoltare. Ce e diferit la noul ser şi când va fi distribuit
UE cere statelor membre să renunţe la sobele pe lemne începând din 2024. O lovitură dură pentru milioane de români, care încă se încălzesc prin metoda clasică
Social • la 08:20
Video

UE cere statelor membre să renunţe la sobele pe lemne începând din 2024. O lovitură dură pentru milioane de români, care încă se încălzesc prin metoda clasică

UE cere statelor membre să renunţe la sobele pe lemne începând din 2024. O lovitură dură pentru milioane de români, care încă se încălzesc prin metoda clasică
Închiderea balconului te poate trimite la închisoare. În ce condiţii se mai poate realiza şi care sunt amenzile
Eveniment • la 07:56
Video

Închiderea balconului te poate trimite la închisoare. În ce condiţii se mai poate realiza şi care sunt amenzile

Închiderea balconului te poate trimite la închisoare. În ce condiţii se mai poate realiza şi care sunt amenzile
PARTENERI
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul înainte să moară! Ciobanul celebru abia se mutase în propria sa casă: ”Aici o să stau cu nevastă-mea” / VIDEO
spynews.ro
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul înainte să moară! Ciobanul celebru abia se mutase în propria sa casă: ”Aici o să stau cu nevastă-mea” / VIDEO
Eroarea de pe noua bancnotă de 20 de lei.Scăparea celor de la BNR apare și pe alte bancnote
libertatea.ro
Eroarea de pe noua bancnotă de 20 de lei.Scăparea celor de la BNR apare și pe alte bancnote
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 4 decembrie 2021. Capricornii se simt împliniți. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 4 decembrie 2021. Capricornii se simt împliniți. Află ce se întâmplă cu zodia ta
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
gandul.ro
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
prosport.ro
FOTO. Laurențiu Reghecampf și noua lui iubită, imaginile momentului! Cum arată Corina, după tot scandalul
Cristiano Ronaldo, de pe altă planetă. Portughezul a învins-o de unul singur pe Arsenal și a ajuns la peste 800 de goluri marcate în carieră VIDEO
Ziare.com
Cristiano Ronaldo, de pe altă planetă. Portughezul a învins-o de unul singur pe Arsenal și a ajuns la peste 800 de goluri marcate în carieră VIDEO
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
redactia.ro
Avea căruciorul plin de jucării. Ce a răspuns când a fost întrebat ce face cu ele
Gabriela Spanic, detalii inedite din viața intimă. Vedeta vorbește deschis despre relațiile în care a fost implicată
tvhappy.ro
Gabriela Spanic, detalii inedite din viața intimă. Vedeta vorbește deschis despre relațiile în care a fost implicată
Povestea emoționantă a copilului minune ajuns triplu campion național la 14 ani » Salvat după ce a fost părăsit de mamă și a îndurat zile întregi fără mâncare: „Vreau aurul olimpic, să-mi scot familia din sărăcie”
GSP
Povestea emoționantă a copilului minune ajuns triplu campion național la 14 ani » Salvat după ce a fost părăsit de mamă și a îndurat zile întregi fără mâncare: „Vreau aurul olimpic, să-mi scot familia din sărăcie”
Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc. Gheorghe Hagi ocupă locul 14!
money.ro
Cele mai scumpe transferuri din istoria fotbalului românesc. Gheorghe Hagi ocupă locul 14!
„E jenant!”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf: „Are un declin cumplit”
as.ro
„E jenant!”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf: „Are un declin cumplit”
„M-am săturat de mizeria lui”. Anamaria Prodan s-a dezlănţuit la adresa lui Laurenţiu Reghecampf: „Este compromis definitiv”
as.ro
„M-am săturat de mizeria lui”. Anamaria Prodan s-a dezlănţuit la adresa lui Laurenţiu Reghecampf: „Este compromis definitiv”
De ce consumă Facebook mai mult din bateria telefonului decât alte aplicații. Experții au dezvăluit secretul
UseIT
De ce consumă Facebook mai mult din bateria telefonului decât alte aplicații. Experții au dezvăluit secretul
CITEȘTE PE A1.ro
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Cum arată casa în care locuiește Zarug, de la Asia Express - Drumul Împăraților. Imagini din casa acestuia
Numele lui Nuțu Cămătaru e pe buzele tuturor, dar puțini știu că are o fiică așa frumoasă. Cum arată Oana
Numele lui Nuțu Cămătaru e pe buzele tuturor, dar puțini știu că are o fiică așa frumoasă. Cum arată Oana

Superbet

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)

Jocuri cu mari surprize de Crăciun pentru cei care vor să-şi testeze norocul (p)
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • la 17:41
Video

Observator de bine, 3 decembrie 2021. Trupa Abba a lansat primul colind din cariera muzicală

Observator de bine, 3 decembrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 3 decembrie 2021. Trupa Abba a lansat primul colind din cariera muzicală
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 17:45
Video

Observator de bine, 2 decembrie 2021. Care au fost cele mai ascultate piese în 2021

Observator de bine, 2 decembrie 2021. Care au fost cele mai ascultate piese în 2021
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 01.12 la 17:38
Video

Observator de bine, 1 decembrie 2021. Gest emoţionant al unui militar din Galaţi, cu ocazia Zilei Naţionale a României

Observator de bine, 1 decembrie 2021. Gest emoţionant al unui militar din Galaţi, cu ocazia Zilei Naţionale a României