Lukaşenko a declarat un război cinic Uniunii Europene. Cum ajung migranți din Irak sau Afganistan în nordul Europei. Germania imploră UE să ia măsuri
Mii de migranţi se află la frontiera cu Polonia, pe partea belarusă, în corturi, la temperaturi sub zero grade, încercând să forţeze trecerea graniţei pentru a ajunge în Germania. Unii au încercat luni să taie gardul de la graniță. Situația amenință să se agraveze.
Aşa arată cel mai recent capitol sumbru din criza migranților din Europa. Între 3.000 și 4.000 de migranți sunt campați în zona de frontieră - mulți provin din zone de criză precum Afganistan și Irak. „Astăzi este în joc stabilitatea și securitatea întregii UE”, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki pe Twitter. Polonia a avertizat cu privire la o escaladare „armată” a conflictului. Soldaţii polonezi mobilizaţi şi poliţia de frontieră au împiedicat luni câteva sute de oameni să treacă peste graniță. Refugiații au încercat să taie sârma ghimpată și să intre pe jos în UE. Polițiștii de frontieră au folosit spray cu piper și lumini stroboscopice pentru a-i alunga pe oameni, iar pe imaginile filmate de unii migranţi se aud focuri de armă trase în aer.
Varșovia acuză „o invazie”
Ministrul de Interne al Germaniei a implorat Uniunea Europeană „să ia măsuri” și să ajute la stoparea fluxului de migranți care trec ilegal în Polonia din Belarus. Horst Seehofer a anunţat că susține planurile Varșoviei de a construi un zid la frontieră. Politicianul a cerut UE să „se unească” și să ajute Polonia să-și securizeze granița cu Belarus. „Polonia sau Germania nu se pot descurca singure”, a declarat Seehofer pentru Bild. „Trebuie să ajutăm guvernul polonez să-și securizeze granița externă. Aceasta ar fi de fapt sarcina Comisiei Europene. Acum fac apel la ei să ia măsuri. Germania a înregistrat o creștere abruptă a migranților care intră din Belarus prin Polonia."
- NATO somează regimul din Belarus să respecte normele internaţionale, denunţând tacticile "hibride"
- VIDEO. Un convoi cu sute de migranți încearcă să intre cu forţa în UE. Lituania și Polonia au mobilizat armata...
- Construirea unui zid împotriva migranţilor la frontiera UE a Poloniei cu Belarusul, validată de Parlamentul polonez
La frontieră, imaginile filmate arată copiii mici ținuți în braţe de părinți disperați, care roagă forțele poloneze să-i lase să treacă, în timp ce alții au scandat: „Germania”, ţară despre care spun că are o atitudine mai ospitalieră față de refugiați. Seehofer a spus că sprijină decizia Poloniei de a construi un zid la frontieră. „Nu îi putem critica... pentru că protejează frontierele externe ale UE. Desigur, nu prin folosirea armelor de foc, ci cu alte mijloace disponibile." Varșovia a numit acțiunea de luni „o invazie” și a declarat că trimite alţi 12.000 de soldați pentru a-i ajuta pe cei 10.000 deja staționați de-a lungul frontierei, pentru a ţine oamenii departe de garduri şi bariere.
Ca să vă faceţi o idee în octombrie au existat aproximativ 11.300 de încercări de a intra ilegal pe teritoriul polonez din Belarus. Până în acest an, au fost înregistrate cel puțin 23.000 de astfel de încercări. Din Polonia, cei mai mulți se îndreaptă spre granița cu Germania. Trei state germane se învecinează cu Polonia: Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania de Vest și Saxonia. Poliția de frontieră spune că au fost în jur de 6.000 de treceri ilegale până în acest an.
7 migranți găsiți morți în Polonia
Cel puţin şapte migranţi au fost găsiţi morţi în Polonia, iar numărul ar putea creşte de la oră la oră din cauza frigului şi a foamei. "Atenţiune! Atenţiune! Nu aveţi voie să intraţi în această zonă. Părăsiţi zona acum sau vă vom alunga cu forţa! Suntem determinaţi să ne protejăm graniţele. Acesta este ultimul avertisment! Plecaţi!" aşa sună mesajul de avertizare la adresa migranților.
Armata poloneză este gata să intervină în orice moment în forţă pentru a dispersa refugiaţi aşezaţi la graniţă, unde aceştia au ridicat numeroase tabere. Luni migranţii au încercat să treacă de bariere şi garduri şi au tăiat mai mulţi copaci în speranţa că vor elibera calea.
Ajunşi în pragul disperării din cauza condiţiilor de trai, oamenii nu se gândesc să renunţe la luptă. ”Ne aşteptăm să se desfăşoare acţiuni militare la frontiera Poloniei în viitorul apropiat. Ne este teamă că se va ajunge la aşa ceva” a declarat Piotr Mueller, purtător de cuvânt al Guvernului Polonez.
Belarusul provoacă o nouă criză a refugiaţilor în Uniunea Europeană
Sute de migranţi au luat deja direcţia nordului şi se îndreaptă către graniţa Lituaniei şi Letoniei. ”Nu mergem în Polonia. Ne ducem în Germania. În Germania putem avea o viaţă bună. Nu vrem să rămânem în Polonia” și ”Nu avem apă, nu avem mâncare. Cât timp mai trebuie să aşteptăm?” sunt câteva dintre mărturiile migranților.
Uniunea Europeană acuză regimul de la Minsk că se foloseşte migranţi în interes politic în speranţa de a crea haos în interiorul blocului comunitar. ”Este o continuare a tentativei disperate a regimului Lukaşenko de a folosi oameni drept pioni pentru destabilizarea Uniunii Europene” a transmis Adalbert Jahnz, purtător cuvânt Comisia Europeană.
Comisia Europeană cere statelor membre să nu cedeze şi să aprobe noi sancţiuni împotriva Belarusului, după cele care au urmat alegerilor contestate de anul trecut și incidentului cu deturnarea avionului Ryanair. NATO este gata să detaşeze trupe la graniţe, iar Germania a trimis autobuze şi camioane cu ajutoare pentru migranţi. Vecinii Belarusului au descris fenomenul ca un „atac hibrid” împotriva întregului bloc. Cel supranumit ultimul dictator al Euopei neagă aceste acuzații.
Cine fuge si de unde?
Majoritatea migranţilor sunt originari din Irak, dar printre cei care fac călătoria către Minsk se numără și cetățeni din Siria, Congo și Camerun, scrie DW. Principalele puncte de plecare sunt trei orașe din regiunea kurdă a Irakului: Arbil, Shiladze și Sulaymaniyah. Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat în octombrie că a existat și o creștere vizibilă a zborurilor directe către Minsk din Beirut, Damasc și Amman.
Potrivit relatărilor, călătoriile pot costa între 12.000 de euro și 15.000 de euro și includ vizele, zborul și trecerea ilegală a graniţei în Europa. Se pare că Ambasada Belarusului din Arbil, capitala Kurdistanului irakian, se ocupă de vize.
Ruta din Irak către Belarus: Cum ajung migranții în Europa?
Însă, un agent de turism din Bagdad, care nu a vrut să dezvăluie numele său sau al agenției sale, a declarat pentru DW că ambasada a „externalizat cererile de viză către o serie de agenții de turism”.
El a spus că obișnuia să primească astfel de cereri de viză, dar a încetat să le proceseze: „Nu mai fac asta pentru că devine prea dubioasă treaba și nu vreau să-mi pun afacerea în pericol. Dar dura între cinci zile şi două săptămâni obținerea vizelor.” În plus, cererile de viză au fost externalizate către ambasadele Belarusului din alte țări decât Irak, potrivit unor surse citate de DW.
Într-un videoclip de pe YouTube, o companie rusă numită Made in Russia24, care spune că oferă servicii de turism, printre care şi furnizarea de vize turistice, explică că irakienii și sirienii nu mai pot călători ca turiști în Belarus cu o invitație turistică care poartă ștampila aeroportului de pe care zboară. Acum, se pare, au nevoie de o viză care poate fi obținută de la ambasadele Belarusului. Irakienii pot obține o viză doar prin intermediul Ambasadei Belarusului din Ankara, susține compania.
Belsat.eu, un post de televiziune independent din Belarus, a citat un raport al instituției de presă din Belarus KYKY.org potrivit căruia 12 agenții de turism din Belarus au primit aprobarea „tacită” pentru a organiza vizele pentru străini. Unele dintre aceste agenții fuseseră anterior incluse pe lista neagră, se arată în raport, dar mai târziu au apărut din nou pe lista companiilor aprobate.
VIP Grub, un serviciu de pașapoarte și vize din Istanbul, susține că ajută la aducerea oamenilor în Europa prin „căi convenționale” și sugerează că Europa are nevoie de lucrători străini. „Numai companiile aeriene europene au nevoie de 1,2 milioane de refugiați. Profită de ocazie. Plătește-ne după sosire”, este unul dintre mesajele cu care se promovează acest serviciu.
Ce companii aeriene sunt implicate?
Companiile înregistrate în UE închiriază în prezent avioane companiei aeriene naționale din Belarus, Belavia. Miniștrii de externe ai UE doresc să restrângă această practică și iau în considerare sancțiuni "Belavia Airlines are zboruri directe către Minsk din Istanbul, Dubai și din alte părți. Deci tot ce trebuie să faceți este să ajungeți acolo. Este puțin mai scump, dar realizabil încă", a declarat agentul de turism din Bagdad pentru DW.
Irlanda este centrul UE pentru închirierea aeronavelor, companiile irlandeze gestionând mai mult de jumătate din aeronavele închiriate în lume. Unele firme irlandeze continuă să închirieze avioane către Belavia, care sunt folosite pentru a transporta migranți la granița UE. Companiile susțin că sunt obligate contractual să facă acest lucru. Ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, a spus că sprijină sancțiunile, dar numai pe cele care vizează viitoarele contracte de închiriere, nu pe cele actuale.
Alte companii aeriene, cum ar fi Qatar Airways și Turkish Airlines, au proceduri de verificare mult mai stricte și cer acte valabile. Cu toate acestea, după cum subliniază agentul de turism din Bagdad, este dificil de stabilit adevărata natură a călătoriei unui pasager. „O mulțime de irakieni călătoresc în Turcia și Dubai în fiecare zi. Este imposibil să îi diferenţiem pe cei care doresc să ajungă în Belarus și pe cei care nu”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰