Votul împotriva aderării la Schengen a României crează noi tensiuni în Austria. După președinte, chiar partenerii de guvernare critică decizia cancelarului Karl Nehammer
În urmă cu patru zile, încă se făceau eforturi pentru a trece cu vederea diviziunile profunde din cadrul coaliţiei. Acest lucru s-a terminat acum. Veto-ul împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a pus coaliţia într-o situaţie dificilă. Verzii sunt foarte supăraţi pe ÖVP, Partidul Popular Austriac din care face parte și canclarul Karl Nehammer. Aceştia cer o regândire a acestei probleme, scrie sâmbătă cotidianul austriac "Kronen Zeitung", notează News.ro.
De Redactia Observator la 10.12.2022, 14:30Verzii sunt parteneri minoritari ai conservatorilor din OeVP în guvernul de coaliţie aflat la putere la Viena.
"Deşi vicecancelarul Werner Kogler (reprezentant al Verzilor - n.r.) şi liderul Verzilor, Sigi Maurer, au rămas tăcuţi vineri, au trimis-o în schimb pe ministrul justiţiei, Alma Zadic, să îşi exprime nemulţumirea. Aceasta a subliniat la Bruxelles că partidul său nu a susţinut veto-ul", scrie publicația.
Potrivit jurnaliștilor austrieci, chiar înainte de întâlnirea decisivă de joi din Consiliul JAI, vicecancelarul Kogler a încercat să-l convingă pe ministrul de interne, Gerhard Karner, care e din OeVP, să găsească soluţii de compromis. "Cu toate acestea, fără succes. Karner şi-a pus casca de oţel şi a mers înainte cu veto-ul", scrie "Kronen Zeitung".
Prin diverse "contorsionări argumentative", Verzii au încercat să scape de orice asuma a responsabilităţii pentru acest vot. Pe Twitter, Michel Reimon, una din vocile Verzilor, a explicat că fiecare ministru a fost liber în decizia sa atunci când a votat la Bruxelles. Prin urmare, Verzii nu au avut nicio influenţă asupra lui Karner. De asemenea, Reimon şi-a exprimat speranţa că această decizie ar putea fi reparată în cadrul unei alte coaliţii. Cu toate acestea, el a subliniat ulterior că nu este un motiv pentru ruperea coaliţiei şi convocarea de noi alegeri.
- "De ce să ne mai bage în Schengen? Treziţi-vă!" Proteste la Ambasada Austriei după votul împotriva aderării...
- Surse Observator: România pregăteşte primele măsuri împotriva Austriei, după votul negativ privind aderarea la...
- "La revedere, Austria!" Un om de afaceri român şi-a anulat vacanţa la schi şi a închis conturile la BCR
De asemenea, ÖVP a primit palma de rigoare şi din partea preşedintelui federal Alexander Van der Bellen (care provine tot din rândul Verzilor - n.r.). Şeful statului a spus că regretă "extraordinar de mult" acest comportament al Austriei în Consiliul JAI. El a recunoscut că Austria se află într-o situaţie dificilă din cauza afluxului de imigranţi. "Dar legătura dintre această problemă şi aderarea României şi Bulgariei la Schengen, trebuie să mărturisesc, din păcate, că nu o văd", a spus Van der Bellen.
O nouă explicație din partea austriecilor
În Ministerul de Interne, dar şi în Cancelaria Federală, oamenii încearcă să tempereze spiritele. "Din păcate, a trebuit să se recurgă la astfel de metode pentru a fi auziţi la Bruxelles", este scuza invocată la Cancelarie. În plus, conservatorii nu înţeleg de ce se face atât caz, deoarece şi Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, mai scrie ziarul. De altfel, potrivit aceleaişi publicaţii, ministrul de externe Alexander Schallenberg (ÖVP) a apărat refuzul Austriei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen sugerând că Viena a fost nevoită să recurgă la acest gest pentru a se face auzită la Bruxelles. "Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor", a subliniat ministrul austriac de externe.
Austria nu a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci doar "nu a vrut să se facă acum", a explicat Schallenberg într-un interviu acordat vineri canalului TV Puls24. De fapt, susţine ministrul de externe, Austria a vrut chiar să scoată subiectul Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI şi să se vorbească din nou despre asta peste şase luni,
El a negat însă că acest veto are de-a face cu alegerile locale din Austria Inferioară, unde partidul său a pierdut teren în favoarea extremei dreapta, care are poziţii radicalizate faţă de imigraţie.