Antena LIVE

Curs valutar

WP: Rușii antrenează mii de soldați nord-coreeni. I-ar putea trimite pe front în Ucraina sau în Kursk

Soldați nord-coreeni sprijină trupele ruse pe teren, iar unii dintre ei ar putea fi deja uciși și răniți, au declarat în această săptămână oficiali sud-coreeni și ucraineni, ridicând întrebări cu privire la o nouă etapă a cooperării militare dintre Pyongyang și Moscova, relatează The Washington Post.

De la 12.10.2024, 17:39
WhatsApp
WP: Rușii antrenează mii de soldați nord coreeni. I-ar purtea trimite pe front în Ucraina sau în Kursk Shutterstock

Război în Ucraina. Un oficial al serviciilor de informații militare ucrainene, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că „mii” de soldați de infanterie nord-coreeni sunt în curs de formare în Rusia în prezent și ar putea fi trimişi pe linia frontului din Ucraina până la sfârșitul acestui an.

Oficialul a declarat că ofițeri nord-coreeni sunt deja pe teren în Ucraina ocupată de Rusia pentru a observa forțele ruse și a studia câmpul de luptă, însă Kievul nu a văzut încă nicio unitate nord-coreeană luptând. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins joi afirmațiile potrivit cărora Phenianul ar trimite militari să lupte în Ucraina ca fiind o „farsă”.

De unde au apărut informaţiile

Săptămâna trecută, pe canalele Telegram și în presa ucraineană au apărut informații potrivit cărora soldați nord-coreeni îi sprijină pe ruși în Donbas, teritoriu ocupat de Rusia.

Pe acelaşi subiect

Acest lucru vine după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin au semnat un pact de apărare reciprocă în această vară, Kim promițând sprijin „deplin” pentru Putin în lupta sa împotriva Ucrainei. Pactul a subliniat modul în care liderii proscriși ai acestor două state puternic sancționate și-au aprofundat parteneriatul împotriva ordinii globale conduse de Occident de la invazia lui Putin în Ucraina la începutul anului 2022.

Moscova a apelat mai întâi la Pyongyang pentru sprijin în materie de arme. Statele Unite afirmă că Coreea de Nord a trimis Rusiei cantități mari de muniție, inclusiv proiectile de artilerie. Atât Coreea de Nord, cât și Rusia au negat acuzațiile. Acum, se pare că Pyongyang trimite soldați. Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a calificat drept „foarte probabile” rapoartele privind trupele nord-coreene care îi ajută pe ruși în timpul unei reuniuni a Adunării Naționale de marți, adăugând că Seulul se așteaptă ca Pyongyang să trimită mai mult personal pentru a sprijini efortul de război al Rusiei.

„Rusia și Coreea de Nord au un acord care este practic o alianță militară, deci este foarte probabil ca Coreea de Nord să trimită trupe suplimentare”, a declarat Kim parlamentarilor. „Acesta este modul în care evaluăm situația și cu siguranță ne vom pregăti pentru aceasta”.

Ucraine susţine că mai mulţi ingineri militari nord-coreeni au fost ucişi

Ucraina susține că Pyongyang a trimis personal militar pentru a supraveghea utilizarea muniției și rachetelor balistice nord-coreene, iar unii au fost uciși în linia de foc. Andriy Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, care face parte din Consiliul pentru Securitate națională și Apărare, a postat pe Telegram în cursul zilei de marți, afirmând că Pyongyang a trimis deja trupe, inclusiv ingineri militari care supraveghează utilizarea armelor, iar „unii au murit deja”.

Oficialul serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că nu este clar unde vor fi desfășurate pe frontul din Ucraina unitățile de luptă care se antrenează în Rusia. Moscova le-ar putea folosi în regiunile de frontieră rusești, eliberând trupele rusești pentru a lupta în Ucraina, a declarat oficialul.

„Ar putea avea un impact semnificativ. Mai ales dacă vorbim despre eliberarea de rezerve pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat oficialul. Unii experți sud-coreeni spun că este un scenariu fezabil.

"Schimb de experiență" pe linia frontului

Rapoartele privind prezența nord-coreenilor pe linia frontului au început să circule atunci când un canal rus anonim de Telegram, Kremlin Snuffbox, a postat că un atac cu rachete ucrainean asupra teritoriului Donețk ocupat de Rusia a ucis peste 20 de soldați, inclusiv șase ofițeri nord-coreeni.

Citând surse din Ministerul rus al Apărării, acesta a afirmat că alți trei nord-coreeni au fost răniți și că nord-coreenii au sosit pentru un „schimb de experiență” pe linia frontului. Oficialul militar ucrainean a confirmat că atacul cu rachete ucrainean din 3 octombrie a dus la moartea unor ofițeri nord-coreeni care „nu au participat direct la luptă, dar erau militari deja integrați” în forțele ruse.

Deși intervenția Coreei de Nord este rară, aceasta a trimis anterior personal militar pentru a ajuta la utilizarea armelor și a tehnologiei. În 2016, tehnicienii nord-coreeni în domeniul rachetelor au călătorit la Damasc și ar fi rămas în instalații militare siriene și ar fi ajutat la funcționarea fabricilor de produse chimice și de rachete din Barzah, Adra și Hama, potrivit unui grup de experți al ONU care a monitorizat activitățile Coreei de Nord de încălcare a sancțiunilor.

Coreea de Nord a folosit, de asemenea, asistența militară, inclusiv arme și instruire, pentru a consolida relațiile bilaterale cu alte țări în curs de dezvoltare, inclusiv în Africa. În timpul războiului din Vietnam, Coreea de Nord a trimis piloți pentru a ajuta la apărarea Vietnamului de Nord împotriva atacurilor aeriene americane, conform înregistrărilor vietnameze.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina soldati coreea de nord rusia
Întrebarea zilei
Vi s-a cerut vreodată şpagă în spitale?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalul care a fost recent reintrodus în fauna de lângă România. Este o...
Fanatik.ro
Publicat 11.10.2024
Vrei un paradis numai pentru tine? Amorgos, o insulă din Grecia, ideală pentru o...
spotmedia.ro
Publicat 12.10.2024
După 2 ani de lupte cu primăria, ciorile au câștigat Cișmigiul
spotmedia.ro
Publicat 10.10.2024
Data exactă când vine IARNA în București, potrivit meteorologilor Accuweather
Gandul
Publicat 12.10.2024
Cum îl descria CIA pe Constantin Dăscălescu, prim-ministrul lui Ceaușescu:...
Adevărul
Publicat 12.10.2024
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se...
A1
Publicat 12.10.2024
Horoscopul zilei de 13 octombrie 2024. Capricornii au nevoie de liniște. Află ce...
CaTine
Publicat 12.10.2024
Cum a reacționat Anda după ce soțul ei, Liviu Vârciu, s-a sărutat cu o altă...
spynews.ro
Publicat 12.10.2024
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am plătit...
GSP
Publicat 11.10.2024
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat...
Click.ro
Publicat 10.10.2024
Controversa Premiilor Nobel din 2024. De ce au criticat unii experți laureații...
Useit
Publicat 12.10.2024
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Redacţia.ro
Publicat 11.10.2024
Ramzan Kadîrov îl amenință cu o „răzbunare de sânge” pe un oligarh din...
libertatea.ro
Publicat 11.10.2024
Chris Martin a glumit despre „planurile de pensionare” ale trupei Coldplay....
ZU
Publicat 12.10.2024
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Hello taste
Publicat 10.10.2024
Când apar poftele în sarcină. Motivele pentru care preferințele tale...
Deparinti
Publicat 12.10.2024
Ce opțiuni de angajare au românii care revin din străinătate:...
ziare.com
Publicat 12.10.2024
Gözde Kansu din Golden Boy – Dragoste rebelă și cântăreața Sıla...
Happy
Publicat 11.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie. Care sunt...
Medicool
Publicat 12.10.2024
Fotbaliştii României, aşteptaţi pentru autografe! O fană şi-a dat tricoul...
orangesport.ro
Publicat 11.10.2024