Antena LIVE

Curs valutar

WP: Rușii antrenează mii de soldați nord-coreeni. I-ar putea trimite pe front în Ucraina sau în Kursk

Soldați nord-coreeni sprijină trupele ruse pe teren, iar unii dintre ei ar putea fi deja uciși și răniți, au declarat în această săptămână oficiali sud-coreeni și ucraineni, ridicând întrebări cu privire la o nouă etapă a cooperării militare dintre Pyongyang și Moscova, relatează The Washington Post.

De la 12.10.2024, 17:39
WhatsApp
WP: Rușii antrenează mii de soldați nord coreeni. I-ar purtea trimite pe front în Ucraina sau în Kursk Shutterstock

Război în Ucraina. Un oficial al serviciilor de informații militare ucrainene, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că „mii” de soldați de infanterie nord-coreeni sunt în curs de formare în Rusia în prezent și ar putea fi trimişi pe linia frontului din Ucraina până la sfârșitul acestui an.

Oficialul a declarat că ofițeri nord-coreeni sunt deja pe teren în Ucraina ocupată de Rusia pentru a observa forțele ruse și a studia câmpul de luptă, însă Kievul nu a văzut încă nicio unitate nord-coreeană luptând. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins joi afirmațiile potrivit cărora Phenianul ar trimite militari să lupte în Ucraina ca fiind o „farsă”.

De unde au apărut informaţiile

Săptămâna trecută, pe canalele Telegram și în presa ucraineană au apărut informații potrivit cărora soldați nord-coreeni îi sprijină pe ruși în Donbas, teritoriu ocupat de Rusia.

Pe acelaşi subiect

Acest lucru vine după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin au semnat un pact de apărare reciprocă în această vară, Kim promițând sprijin „deplin” pentru Putin în lupta sa împotriva Ucrainei. Pactul a subliniat modul în care liderii proscriși ai acestor două state puternic sancționate și-au aprofundat parteneriatul împotriva ordinii globale conduse de Occident de la invazia lui Putin în Ucraina la începutul anului 2022.

Moscova a apelat mai întâi la Pyongyang pentru sprijin în materie de arme. Statele Unite afirmă că Coreea de Nord a trimis Rusiei cantități mari de muniție, inclusiv proiectile de artilerie. Atât Coreea de Nord, cât și Rusia au negat acuzațiile. Acum, se pare că Pyongyang trimite soldați. Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a calificat drept „foarte probabile” rapoartele privind trupele nord-coreene care îi ajută pe ruși în timpul unei reuniuni a Adunării Naționale de marți, adăugând că Seulul se așteaptă ca Pyongyang să trimită mai mult personal pentru a sprijini efortul de război al Rusiei.

„Rusia și Coreea de Nord au un acord care este practic o alianță militară, deci este foarte probabil ca Coreea de Nord să trimită trupe suplimentare”, a declarat Kim parlamentarilor. „Acesta este modul în care evaluăm situația și cu siguranță ne vom pregăti pentru aceasta”.

Ucraine susţine că mai mulţi ingineri militari nord-coreeni au fost ucişi

Ucraina susține că Pyongyang a trimis personal militar pentru a supraveghea utilizarea muniției și rachetelor balistice nord-coreene, iar unii au fost uciși în linia de foc. Andriy Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, care face parte din Consiliul pentru Securitate națională și Apărare, a postat pe Telegram în cursul zilei de marți, afirmând că Pyongyang a trimis deja trupe, inclusiv ingineri militari care supraveghează utilizarea armelor, iar „unii au murit deja”.

Oficialul serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că nu este clar unde vor fi desfășurate pe frontul din Ucraina unitățile de luptă care se antrenează în Rusia. Moscova le-ar putea folosi în regiunile de frontieră rusești, eliberând trupele rusești pentru a lupta în Ucraina, a declarat oficialul.

„Ar putea avea un impact semnificativ. Mai ales dacă vorbim despre eliberarea de rezerve pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat oficialul. Unii experți sud-coreeni spun că este un scenariu fezabil.

"Schimb de experiență" pe linia frontului

Rapoartele privind prezența nord-coreenilor pe linia frontului au început să circule atunci când un canal rus anonim de Telegram, Kremlin Snuffbox, a postat că un atac cu rachete ucrainean asupra teritoriului Donețk ocupat de Rusia a ucis peste 20 de soldați, inclusiv șase ofițeri nord-coreeni.

Citând surse din Ministerul rus al Apărării, acesta a afirmat că alți trei nord-coreeni au fost răniți și că nord-coreenii au sosit pentru un „schimb de experiență” pe linia frontului. Oficialul militar ucrainean a confirmat că atacul cu rachete ucrainean din 3 octombrie a dus la moartea unor ofițeri nord-coreeni care „nu au participat direct la luptă, dar erau militari deja integrați” în forțele ruse.

Deși intervenția Coreei de Nord este rară, aceasta a trimis anterior personal militar pentru a ajuta la utilizarea armelor și a tehnologiei. În 2016, tehnicienii nord-coreeni în domeniul rachetelor au călătorit la Damasc și ar fi rămas în instalații militare siriene și ar fi ajutat la funcționarea fabricilor de produse chimice și de rachete din Barzah, Adra și Hama, potrivit unui grup de experți al ONU care a monitorizat activitățile Coreei de Nord de încălcare a sancțiunilor.

Coreea de Nord a folosit, de asemenea, asistența militară, inclusiv arme și instruire, pentru a consolida relațiile bilaterale cu alte țări în curs de dezvoltare, inclusiv în Africa. În timpul războiului din Vietnam, Coreea de Nord a trimis piloți pentru a ajuta la apărarea Vietnamului de Nord împotriva atacurilor aeriene americane, conform înregistrărilor vietnameze.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina soldati coreea de nord rusia
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024